Nepaslaptis, kad vyrai daug rečiau nei moterys lankosi gydytojų kabinetuose. Galbūt todėl vyrų mirtingumas Lietuvoje didesnis – tai atsainaus požiūrio į savo sveikatą padarinys. Jeigu įmanoma įtikinti vyriškį nueiti pas gastroenterologą, tai vizito pas lytinių organų gydytoją – urologą – jis vengs kaip velnias kryžiaus. Intymiosios srities ligos – klastingiausios. Vyresnio amžiaus vyrus dažniausiai palaužia prostatos vėžys.

Prostatos vėžio ir uždegimo požymiai – vienodi

Prostata – specifiškai vyriškas organas. Jauni ir vidutinio amžiaus vyrai dažniau kenčia nuo prostatos uždegimo, vyresni – nuo gėrybinio jos išvešėjimo ir vėžio. Esant prostatos uždegimui, pagrindiniai simptomai, kurie pasireiškia susirgus yra dažnesnis šlapinimasis, ypač naktį, maudimas pilvo apačioje, lytinių organų perštėjimas šlapinantis ir kiti tarpvietės neramumai. Visa tai – ūmaus prostatito simptomai. Vyrai, kurie nekreipia dėmesio į ligos požymius ir gyvena su šiais „nepatogumais“ ilgainiui gali susirgti lėtiniu prostatitu. To pasekmė – lytinės potencijos nebuvimas, nevaisingumas, visiškas šlapimo sulaikymas ir begalė psichologinių problemų. Tiek prostatos uždegimo, tiek vėžio simptomai – vienodi, todėl būtina, kuo skubiau kreiptis į specialistus.

Daugiau augalinio maisto ir fizinio aktyvumo

Sergamumas prostatos vėžiu didėja dėl blogų mitybos įpročių. Maistas, kuriame daug gyvulinių riebalų, dažiklių ir konservantų – prostatos vėžio draugas. Gausus kiaulienos ir jautienos vartojimas bei pietūs greito maisto užkandinėse taip pat skatina vyriškosios lytinės liaukos „suvėžėjimą“. Azijos gyventojai prostatos vėžiu serga rečiau, nes jų mityba skiriasi nuo europiečių ar amerikiečių. Tarkime, kiniečiai ir japonai mėsos gaminių vartoja mažai, jie mėsą pakeičia soja. Mokslininkų įrodyta, kad sojos sudėtyje yra genisteinas ir daidzeinas, kuris apsaugo vyrus nuo prostatos vėžio. Neaktyvūs, turintys antsvorio ir rūkantys vyrai – taip pat prostatos priešai. Padidėjąs kraujospūdis ir cholesterolio kiekis kraujyje yra signalas, jog vertėtų apsilankyti pas gydytoją – urologą. Habilituotas daktaras profesorius Balys Dainys mano, kad Lietuvoje prostatos vėžio susirgimų padaugėjo dėl Černobylio atominės elektrinės sprogimo. „Kai sprogo Černobylis, švedai paskaičiavo (nors jie yra kur kas toliau negu Lietuva), kad per metus piktybinių auglių Švedijoje padidės 8000, tame tarpe ir prostatos. Mes šitą pamiršom, pasaulis – nepamiršo“- sako profesorius B.Dainys.

I ir II stadijos – išgydomos

Sergant prostatos vėžiu ankstyvoje stadijoje, paprastai nejaučiama jokių simptomų. Profesorius B.Dainys teigia, kad I ir II prostatos vėžio stadijos yra išgydomos. Gydymui gali būti pasirenkama operacija, vidinė spinduliuotė (brachiterapija) , išorinė spinduliuotė ar vaistai. III ir IV stadijų vėžiai yra sunkiai gydomi, nes metastazės yra išplitę į kitus organus. „Šiuo metu prostatos vėžys yra liga, kuriai gydyti yra daug įvairių priemonių. Mirtingumas nuo prostatos vėžio didėja didėjant stadijai,“ – konstatavo profesorius B. Dainys. Profesoriaus nuomone, vyrus reikia padrąsinti, pakalbėti su jais, jog tikrintis privalu, nes pasekmės paliečia ne tik juos pačius, bet ir jų šeimas. „Reikia šitą daryti, reikia, nes prostatos ligos paliečia daugumą vyrų. Visais amžiaus tarpais prostatos ligų rezultatas yra labai skausmingas. Jauniems vyrams pakenkia lytinei potencijai, darbingumui, nuotaikai, toks vyras ir šeimoj blogas. Žodžiu, sugadina gyvenimą savo partnerei ar net visai šeimai“- pasakoja profesorius B. Dainys. Lietuvoje veikia Ankstyvos prostatos vėžio diagnostikos programa, pagal kurią vyrams nuo 50 iki 75 metų, o nuo 45 metų tiems, kurių tėvai ir broliai sirgo priešinės liaukos vėžiu, PSA tyrimas kartą per metus atliekamas nemokamai. Tuo pačiu, minit rugsėjo 15 – ąją, pasaulinei kovos su prostatos vėžiu dieną, Vilniaus visuomenės sveikatos biuras ragina vyrus labiau susirūpinti savo sveikata, nelaukti, nugalėti savo baimę ir pasitikrinti, užuot laukę, kol prostatos vėžys įveiks juos pačius.
 

iMed