+8
-1
+7
Pučia pilvą? Priežastys gali būti grėsmingos.

Per parą organizmas pagamina apie 600 ml dujų. Kritiniais atvejais jų gali prigaminti 1 ar net 2 l. Tokiu atveju žmogus jaučia pilvo srityje sunkumą, pūtimą, spazminius ir kitus nemalonius simptomus.  Sveikam žmogui meteorizmą (pilvo pūtimą) iššaukia dvi priežastys: persivalgymas ar maisto produktai, sukeliantys dujų kaupimąsi.

Kokie maisto produktai sukelia meteorizmą?

Tai pirmiausia ankštiniai, vaisiai, daržovės, ypač kopūstai, rūgštynės, vynuogės, agrastai, mango. Šiuose produktuose gausu skaidulų. Tirpiosios skaidulinės medžiagos į storąjį žarnyną patenka nepakitusios, o joms skaidantis susidaro dujos. Pilvą pučia nuo mielinių gaminių, kaip duona, alus, gira. Taipogi nuo kavos ir šokolado.

Organizmo problemos

Jei anksčiau minėti simptomai kankina dažnai ir nesusiję su maisto produktais, priežastys gali slypėti virškinamojo trakto veikloje. Gali grėsti ūminis ar chroniškas gastritas, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa, tulžies pūslės ar kasos patologija.

– Esant gastritui ar skrandžio opai skausmai jaučiami iš karto po valgio.

– Esant dvylikapirštės žarnos opoms – praėjus laikotarpiui po valgio ar naktį.

– Esant cholecistito ar kepenų problemoms – skausmas jaučiamas po dešiniaisiais šonkauliais.

Dažnai meteorizmas susijęs su chronišku pankreatitu. Pankreatitą išprovokuoja besaikis valgymas, alkoholis ir kai kurie vaistai. Trūkstant fermentų, produktai į žarnyną patenka nesuvirškinti ir prasideda aktyvus pilvo pūtimas.

Chroniški storosios žarnos uždegiminiai procesai gali tapti meteorizmo priežastimi. Uždegimo metu sutrinka storosios žarnos miklofloros balansas, išsivysto disbakteriozė. Apart meteorizmo, disbakteriozę lydi vidurių sutrikimai: tai laisvi, tai užkietėję viduriai.

Kita meteorizmo priežastis – dirgliosios žarnos sindromas. Storoji žarna tampa ypatingai jautri. Dirba lėtai, iššaukdama vidurių užkietėjimą, arba pagreitintai, išprovokuodama viduriavimą. Visa tai lydi spazminiai skausmai ir pilvo pūtimas. Jaučiant išvardintus negalavimus rekomenduojama kreipktis į specialistus.

„Visos ligos nuo nervų“

Žarnyno motorikos sutrikimai, vidurių problemos, dujų kaupimasis žarnyne gali būti neurozės simptomai. Tokiu atveju gydytojai meteorizmą gydo raminamaisiais vaistais ir antidepresantais.

5 patarimai, kaip išvengti pilvo pūtimo.

1.Norėdami išvengti pilvo „nemalonumų“, privalote sekti, ką dedate į burną. Sveikos birios grikių ir kvietinės košės, virta mėsa (jautiena, paukštiena), bemielė pilnagrūdė duona.

2.Valgyti patariama nedidelėmis porcijomis 4- 5 kartus per dieną, gerai sukramtant.

3.Valgydami mažiau kalbėkite – oro prisirijimas gali tapti meteorizmo priežastimi.

4.Gerkite virškinimą gerinančias arbatas, ypač krapų, pankolių, ramunėlių. Arbatas gerkite po 100 ml pusę valandos iki valgio.

5.Puiki priemonė nuo vidurių užkietėjimo ir pilvo pūtimo- bėgimas ristele. Tuo metu aktyviai dirba pilvo raumenys, greitėja žarnyno motorika.

Jei praradote saiką

Praėjus pusvalandžiui – valandai, stenkitės aktyviai pavaikščioti. Tai padės greitai ir efektyviai virškinti maistą. Jei pūtimas, skausmo ir pilnumo pojūtis, raugėjimas, spaudimas viršutinėj pilvo dalyje, gurgimas skrandyje bei žarnyne vis dėlto kankina, išbandykite vaistą (pvz.Espumisan). Jo veiklioji medžiaga simetikonas suardo dujų burbuliukus, susikaupusius skrandyje ir žarnose. Išlaisvintos dujos lengvai pašalinamos. Espumisan galima vartoti ilgą laikotarpį, nes  vaistas nepatenka į kraują ir iš organizmo pasišalina nepakitęs.

Ramaus jums pilvo!

Parengė: L.Varanavičienė