+7
-2
+5
Pučia vidurius? Atsisakykite šių produktų

Įsivaizduokite, jog jūsų skrandis – tai tarsi maža, kumščio dydžio dėžutė, į kurią kiekvieną dieną dedate įvairų maistą. Kartais visai nesusimastydami apie jo kokybę ir įtaką jūsų organizmui. Jūs nesusimąstote, o organizmas ima siųsti tam tikrus signalus: pilvo skausmas, vidurių pūtimas ar išsipūtęs pilvas – tai tik keletas siunčiamų signalų. Nereaguojate į juos ir manote, jog viskas praeis savaime? Taip, tiesa, gali praeiti ir savaime, tačiau kam jums kentėti ir laukti? Rinkitės maistą atidžiai ir nereikės sukti galvos, kaip išvengti nemalonaus vidurių pūtimo.

Pupelės. Jau nuo senų laikų žinoma, jog pupelės yra vienas iš pagrindinių maisto produktų, kurie pučia vidurius. Pupelėse yra gausu rafinozės  – trisacharido, kuris susideda iš gliukozės, fruktozės ir galaktozės liekanų, o visos šios medžiagos yra sunkiai virškinamos.  Jeigu iš savo raciono nenorite išimti pupelių, teigiama, jog pupelių mirkymas per naktį, gali padėti sumažinti dujų kaupimąsi žarnyne.

Pienas ir jo produktai. Piene yra laktozės, o daugelis žmonių netoleruoja šios medžiagos, o laktozės netoleravimas dažnai pasireiškia padidėjusiu dujų kaupimusi žarnyne. Tie, kas pajaučia, jog vargina pilvo skausmas, vidurių pūtimas, turėtų atsisakyti pieno produktų, laktozės ir pakeisti juos kitais produktais. Pavyzdžiui, karvės pieną puikiai gali pakeisti sojos ar migdolų  pienas.

Grūdiniai  produktai.  Kviečiai arba avižos savo sudėtyje turi rafinozės ir krakmolo, šios medžiagos padeda bakterijoms kauptis storojoje žarnoje, dėl to atsiranda vidurių pūtimas. Žinoma, jog ryžiai yra vieninteliai grūdai, kurie nesukelia vidurių pūtimo.

Kai kurios daržovės. Briuselio kopūstai, brokoliai, kopūstai ar šparagai tikrai gali įtakoti dujų kaupimąsi jūsų žarnyne. Kaip ir pupelės, taip ir šios daržovės, savo sudėtyje turi rafinozės. Tačiau nepaisant šio nemalonaus vidurių pūtimo, kuris gali atsirasti suvalgius šių daržovių, visgi jų nereikėtų atsisakyti. Šios daržovės yra itin sveikos ir naudingos žmogaus organizmui

Gazuoti gėrimai. Savo sudėtyje gazuoti gėrimai turi angliarūgštės, kuri gali išprovokuoti pilvo pūtimą. Saldikliai, kurių gausu gazuotame gėrime, taip pat skatina atsirasti nemaloniam pilvo pūtimuisi. Kuomet oras patenka į mūsų virškinimo sistemą, jis turi praeiti, tad dažnai ir atsiranda nemalonūs simptomai: pilvo gurgimasmeteorizmas ir pan. Kaip to išvengti? Negerti gazuotų gėrimų, o pakeisti juos sveikesniais. Pavyzdžiui, negazuota žalia arbata, sultimis arba vandeniu.

Kramtomoji guma. Daugumos žmonių taip mėgstama kramtomoji guma neatrodo nekaltas produktas, kurį galima kramtyti kiekvieną dieną. Jei norite išvengti vidurių pūtimo – gumos kramtymas neturėtų tapti jūsų įpročiu. Kramtant gumą yra praryjama oro, kuris ir sukelia nemalonų pilvo pūtimą.

Kas padeda nuo vidurių pūtimo?

Kartais mums atrodo, kad mes priaugome svorio, nes pilvas išsipūtė ir jaučiamės pasunkėję. O išties tai priežastis gali būti visai kita. Juk kramtomoji guma, suvalgytas brokolis ar pupelės tikrai nepridės jums daug papildomų, nereikalingų kilogramų, tačiau nemalonus vidurių pūtimas po tokių maisto produktų visuomet gali aplankyti.

Laimei, yra medikamentinėmis priemonėmis, kurios gali  padėti sumažinti nemalonius vidurių pūtimo simptomus. Pavyzdžiui, vaistai „Espumisan“ padės tuomet, kai jaučiate, jog Jūsų virškinamajame trakte ima kauptis dujos.

Patarimas

Atrodo, iš savo mitybos pašalinote produktus, kurie sukelia pilvo pūtimą, tačiau nemalonus pilvo pūtimo jausmas vis dar yra? Kodėl?

Atsakymas gali slypėti Jūsų kasdieniniuose įpročiuose. Mėgstate valgyti sūriai? Negerai. Jei norite, jog pilvo pūtimas Jūsų nevargintų, turėtumėte nepiktnaudžiauti druska bei sūriu maistu. Yra žinoma, kad druska organizme sulaiko vandenį, o kuomet šis yra susikaupęs organizme, Jūs jaučiatės išsipūtę tarsi oro balionėliai. 

Parengė: L.Rimgailė