+0
-1
-1
Raudonieji burokėliai – retų mineralinių medžiagų šaltinis

Kaime užauginti raudonieji burokėliai – puikus vitaminų šaltinis. Juose gausu vitaminų B1, B2, PP, kalcio, natrio, chloro, vitamino C net du kartus daugiau nei morkose, o jodo daugiau negu kitose daržovėse.

Sveikatai stiprinti

Nuo senų laikų žinoma, kad burokėliuose esančios aktyvios medžiagos stiprina kraują, kraujagyslių sieneles, padeda atsinaujinti jungiamajam audiniui, aktyvina raudonųjų kraujo kūnelių susidarymą, kurie atsakingi už audinių aprūpinimą deguonimi. Taip pat burokėliai skatina skrandžio rūgšties susidarymą, dėl to gerėja baltymų pasisavinimas. Burokėliuose esantys pektinai padeda iš organizmo išvalyti nuodingus medžiagų apykaitos produktus, naikina puvimo bakterijas storojoje žarnoje, neleidžia užkietėti viduriams. Juose esantis cholinas mažina kraujospūdį ir apsaugo nuo aterosklerozės. Šios ligos išvengtipadeda ir burokėliuose esančios jodo druskos, be to, jos reguliuoja skydliaukės darbą.

 

Vertingos sultys

Geriantieji burokėlių sultis stiprina nagus, odą ir plaukus. Sultys vertingos dėl jose esančio kalcio ir natrio santykio, kuris padeda kalciui aktyviai įsijungti į medžiagų apykaitos procesus, o chloras daug aktyviau stimuliuoja kepenų darbą ir pagreitina tulžies išsiskyrimą. Burokėlių sultys ypač naudingos klimakteriniu periodu. Yra mokslininkų, teigiančių, kad burokėlių sultyse esantis betainas didina organizmo atsparumą onkologiniams susirgimams. Burokėlių sultys naudingos vyresnio amžiaus žmonėms. Mokslininkų atlikti bandymai parodė, kad burokėlių sulčių vartojimas gali padėti vyresnio amžiaus žmonėms gyventi aktyvesnį gyvenimą, praneša dailymail.co.uk. Pasak kai kurių mokslininkų, žmonėms, išgėrusiems burokėlių sulčių, reikėjo mažiau energijos atliekant neintensyvius pratimus. Pastangos einant sumažėjo 12 proc. Žmonėms senstant arba susirgus širdies ir kraujagyslių sistemą pažeidžiančiomis ligomis, deguonies kiekis, pasisavinamas fizinės veiklos metu, gali smarkiai sumažėti. Mokslininkai teigia, kad burokėlių sultys reikšmingai mažina deguonies poreikį. Žurnale „Applied Physiology“ spausdinamame straipsnyje mokslininkė Katie Lansley teigia: „Tyrimo metu pastebėjome, kad burokėlių sultys iš tikrųjų gali padaryti taip, kad atliekant net labai neintensyvų pratimą reikėtų mažiau deguonies“. Budapešto (Vengrija) farmakologijos instituto mokslininkai atliko tyrimą, kuris parodė, kad gydomąsias savybes turi tik šviežios burokėlių sultys ir jų aktyvumas yra 3 kartus didesnis negu pastovėjusių sulčių.

 

Ką reikia žinoti apie burokėlius

Sergantiesiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige rekomenduojama pasitarti su gydytoju dėl burokėlių vartojimo (juose yra medžiagų, dirginančių gleivinę). Taip pat atsargiai burokėlius turėtų vartoti tie, kurių padidėjęs kraujo krešumas (juose yra medžiagų, didinančių kraujo krešumą).