<strong>Ar žinote, kodėl skauda per mėnesines?</strong>

Nors skausmingos mėnesinės yra pati dažniausiai ginekologinė liga, tačiau tik labai maža dalis moterų apie jas pasako gydytojui ar savo artimam žmogui. Iš tikrųjų tai gana didelė sveikatos problema, neigiamai veikianti daugybę moters gyvenimo aspektų.

Mokslinėje literatūroje yra duomenų, kad skausmingos mėnesinės arba dismenorėja neigiamai veikia moters fizinę ir psichinę sveikatą bei socialinę gerovę. Taigi kas yra dismenorėja ir kaip būtų galima sau padėti?

Kas yra dismenorėja?

Dismenorėja arba skausmingos mėnesinės, menstruacijų skausmai – tai vienas iš labiausiai paplitusių ginekologinių susirgimų vaisingo amžiaus moterų tarpe. Dismenorėja yra spazminio, mėšlungiško ir tvinkčiojančio pobūdžio pilvo apačios skausmas, kuris atsiranda dar prieš mėnesines ir (arba) pasireiškia pirmosiomis jų dienomis.

Negana to, didelė dalis moterų skundžiasi ne tik spazminio pobūdžio pilvo apačios skausmu, kuris gali plisti į kitas kūno vietas, bet ir kitais varginančiais simptomais. Vaisingo amžiaus moterys vardija ir kitus skundus, susijusius su virškinimo sistema. Prieš pat mėnesines ar pirmosiomis jų dienomis gali kamuoti šleikštulys, pykinimas, vėmimas, pilvo pūtimas, viduriavimas.

Taip pat gali pasireikšti galvos skausmas (kuris gali būti gana stiprus, migreninio tipo), nuovargis, bendras negalavimas ir silpnumas, nuotaikų kaita, mieguistumas, svaigulys. Itin sunkiais atvejais moterys gali karščiuoti ar net nualpti, tačiau taip būna gana retai. Vis dėlto iš išvardintų dismenorėjos simptomų nesunku susidaryti įspūdį, kad moters savijauta prieš pat naujo ciklo pradžią ar jo pradžioje gali būti tokia bloga, kad apribojamas normalus jos darbingumas, kenkiama miego kokybei ir kasdieniam gyvenimui.

Dėl kokių priežasčių išsivysto dismenorėja?

Iki šiol pirminės dismenorėjos (kai nėra dubens organų patologijų) patogenezė nėra visiškai aiški ir apibrėžta. Manoma, kad daug įtakos mėnesinių skausmo pasireiškimui turi prostaglandinų kiekio padidėjimas organizme (pavyzdžiui, jų kiekis reikšmingai padidėjęs skausmingas mėnesines išgyvenančių moterų gimdos audiniuose, menstruacijų skystyje ir kt.).

Taip pat teigiama, kad dismenorėjos pasireiškimą gali nulemti ir padidėjęs vazopresino kiekis (jis skatina skausmingus gimdos susitraukimus), tam tikros jaunų moterų anatominės ypatybės ir t.t. Nemažai įtakos patiriam skausmui gali turėti ir moters emocinė būsena, jaučiamas nerimas, skausmo baimė ir kitos priežastys.

Tuo tarpu antrinės dismenorėjos pasireiškimą nulemia jau kokia nors dubens organų patologija ir skausmo priežastis yra visiškai aiški. Dažniausia antrinės dismenorėjos priežastis yra endometriozė, kai gimdos audiniai išveši už jiems įprastų ribų, kyla ryškūs uždegiminiai procesai ir pan.

Kaip būtų galima sau padėti?

Skausmingos mėnesinės gydomos nemedikamentiniais, medikamentiniais ir chirurginiais metodais.

Pirminė dismenorėja dažniausiai gydoma nemedikamentiniais ir medikamentiniais metodais, o chirurginis metodas taikomas rečiau ir pateisinamas tik tuomet, kai pacientė serga sunkia ir gydymui atsparia pirmine dismenorėja. Moteriai pirmiausiai siūloma išmėginti streso valdymo technikas, lengvą fizinę veiklą, sveiką mitybą, darbo ir poilsio derinimą.

Patariama vengti alkoholio, nikotino, labai sūrių, saldžių ir riebių produktų, gazuotų gėrimų, kofeino, sunkiai virškinamo maisto. Taip pat gali būti naudinga aromaterapija, akupunktūra, akupresūra, masažas, šilumos terapija, elektros terapija ir kiti fizioterapijos metodai. Jei nemedikamentiniai metodai nepakankamai efektyvūs, tuomet simptominiam mėnesinių skausmo gydymui dažniausiai siūloma nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, pavyzdžiui, Dolmen.

Dolmen esanti vaistinė medžiaga deksketoprofenas greitai ir efektyviai malšina silpną ir vidutinį mėnesinių skausmą ir yra tinkamas suaugusioms moterims. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai. Gydytojas taip pat gali skirti gydymą hormonais ar kitomis vaistinėmis medžiagomis. Antrinė dismenorėja gydoma šalinant arba koreguojant tikrąją skausmą sukėlusią priežastį, pavyzdžiui, chirurginiu būdu pašalinant gimdos miomas.