+2
-0
+2
Sukurkime daugiau neįveikiamų barjerų virusams

Įvairūs virusai aplinkoje gyvena nuolat, tik jų galimybės daugintis, plisti ir sukelti infekcijas skiriasi priklausomai nuo metų laiko. Daugumai žinomas peršalimas paprastai yra virusinės kilmės ir būtent šaltuoju metų laiku jis pasitaiko kur kas dažniau, mat žmogaus organizmas tuomet mažiau atsparus virusų poveikiui, o aplinkos sąlygos daug palankesnės patiems virusams.

Ką verta žinoti apie imuninę sistemą? Kaip galime sumažinti virusų plitimo galimybes? Kodėl tokia svarbi kasdieninė nosies ertmių higiena? Skaitykite toliau ir sužinosite!

Kaip pasirūpinti savo imunine sistema?

Kadangi labai didelę svarbą apsaugai nuo aplinkoje tykančių pavojų turi žmogaus imuninė sistema, ja rūpintis reikėtų ištisus metus. Tikrai nepakanka kiekvieną rytą išgerti imunitetą stiprinti galinčių maisto papildų, kurių etiketės išganingai skelbia, kad tokie produktai apsaugo kone nuo visų ligų. Jei tokie preparatai egzistuotų, tuomet visi vartotų tik juos ir niekada nesirgtų, juk taip?

Jeigu vis dėlto norisi kažkaip pastiprinti imuninę sistemą, padėti gali česnakai, bičių produktai, vitaminai C, D ir kiti, žuvų taukai, kai kurie augaliniai ekstraktai, pavyzdžiui, rausvažiedės ežiuolės ar greipfrutų sėklų preparatai. Būtina įvertinti maisto papildų ir vaistinių preparatų duodamą naudą ir galimą žalą individualiu atveju bei suprasti, kad tokių priemonių poveikis dažniausiai paremtas ilgalaikiu ir reguliariu jų vartojimu.

Reikia sveikai maitintis, daugiau judėti ir būti gryname ore, vengti nervinės įtampos, nepiktnaudžiauti alkoholiu, rūkalais ir kofeinu. Dažnai puolančios ligos, kad ir paprasčiausia sloga, rodo, kad imuninė sistema galimai yra nusilpusi ir reikalauja šiokio tokio atidumo.

Žinoma ir tai, kad kai kurių pacientų imuninė sistema silpnesnė dėl turimų gretutinių ligų, tam tikrų vartojamų vaistų ar amžiaus (pavyzdžiui, vaikų imunitetas dar nebrandus ir tik formuojasi, o senyvų asmenų imunitetas, priešingai, palaipsniui praranda savo „natūralias galias“).

Kaip pasirūpinti geresne apsauga nuo virusų?

Yra keletas paprastų, bet itin svarbių taisyklių, padedančių sumažinti virusų plitimą ir užsikrėtimo virusinėmis infekcijomis tikimybę:

  • Rankas būtina plauti kuo dažniau ir kuo atsakingiau ir stengtis nešvariomis rankomis neliesti veido bei ruošiamo maisto ir panašiai;
  • Čiaudint ir kosėjant būtina laikytis etiketo – tai daryti patariama į vienkartines nosinaites arba į alkūnės linkį;
  • Padidėjus galimybėms užsikrėsti virusinėmis infekcijomis geriau vengti viešų vietų ir susibūrimų;
  • Reikia kuo mažiau būti uždarose patalpose, o jei tai būtina – patalpos turi būti reguliariai ir atsakingai vėdinamos;
  • Sergant reikia saugoti kitus – kuo ilgiau likti namuose, taisyklingai dėvėti ir saugiai nusiimti bei išmesti medicinines kaukes bei stengtis laikytis paskirto gydymo ir poilsio režimo;
  • Sveikiems asmenims reikia vengti artimo kontakto su sergančiaisiais, o jei tai būtina, reikia imtis visų atsargumo priemonių;
  • Reikia rūpintis bendrąja higiena – svarbu palaikyti ne tik švarius namus, bet ir švarų kūną;
  • Kadangi daugybė virusų į organizmą patenka būtent per nosį, rekomenduojama rūpintis kasdienine jos higiena – tam tinkamas izotoninis jūros vanduo, specialiai pritaikytas saugiam, ilgalaikiam ir patogiam naudojimui. Quixx daily aktyviai ir kruopščiai praskalauja nosį ir sumažina bakterijų, virusų, alergenų bei žiedadulkių, kietųjų dalelių, dulkių kiekį bei padeda pašalinti perteklines gleives iš nosies ertmių.

Kuo svarbi gera nosies higiena?

Sveika nosies gleivinė dovanoja ne tik gerą savijautą, bet ir galimybę nuolat mėgautis mėgstamiausiais kvapais – pražydusiu narcizu, šviežiai nupjauta žole ar vakarėjančia rudens diena.

Pasirūpinkime savo nosimi ne tik tuomet, kai ji užsikemša, parausta ir pradeda gaminti daugiau nosies sekreto, t.y. prasideda nemaloni ir gyvenimo kokybę ribojanti sloga, bet tai darykime kasdien – taip, tikėtina, sumažinsime virusinių infekcijų tikimybę ir džiaugsimės lengvesniu kvėpavimu.

Šaltinis|Pasveik.lt