+1
-1
0

Nuo seno žinoma, kokie vertingi mūsų sveikatai graikiniai riešutai. Juose ypač daug yra vitamino C. Manoma, jei per dieną suvalgysime 5 graikinius riešutus, organizmas gaus visą vitamino C paros normą. Graikiniai riešutai turi 50 kartų daugiau vitaminų nei citrusiniai vaisiai ir 8 kartus – nei juodieji serbentai.
Vertingas graikinių riešutų branduoliuose esantis  fosforas ir kalcis, ypač reikalingas nėščioms moterims ir vaikams. Graikinių riešutų branduoliuose yra daug magnio, kuris plečia kraujagysles ir skatina šlapimo išsiskyrimą. Šiuose riešutuose gausu ir kalio, kuris padeda sumažinti kraujo spaudimą. Graikinių riešutų patariama valgyti ir sergant mažakraujyste, nes juose gausu kobalto bei geležies.

 

Graikiniai riešutai prieš cholesterolį

Jei tik nesate alergiški graikiniams riešutams, vertėtų jų paskanauti kasdien. Taip mano Amerikos dietos asociacijos ekspertai. Pasirodo, graikiniai riešutai sumažina cholesterolio lygį organizme.

Šią graikinių riešutų savybę atskleidė amerikiečių mokslininkai. Žurnale „Diabetes Care“ spausdinami 58 II tipo diabetu sergančių pacientų tyrimų duomenys. Visi jie laikėsi dietos, kurioje buvo gausu žuvies, vaisių ir daržovių. Tačiau dalis pacientų kasdien suvalgydavo ir po 30 g  graikinių riešutų (maždaug 6 rie-
šutus).

Baigiantis eksperimentui visų pacientų lipidų apytakos pokyčiai buvo tik teigiami. Tačiau valgiusiųjų graikinius riešutus pokyčiai buvo pastebimai geresni. Be to, riešutai buvo net 10 proc. sumažinę blogojo cholesterino koncentraciją jų organizme.

 

Saugo širdį ir kraujagysles

Graikiniai riešutai visus metus savyje išlaiko didelį kiekį riebalinių rūgščių, kurių žmogaus organizmas pats nepasigamina – tai omega 3 rūgštys.  25 gramuose lukštentų graikinių riešutų yra 95% rekomenduojamos dienos normos šių rūgščių. Moksliškai ištirta, kad graikiniuose riešutuose esančios medžiagos padeda saugoti širdį ir kraujagysles. Nepatvirtintais duomenimis graikiniai riešutai savyje turi antioksidantų mišinį, kuris stiprina imuninę sistemą.

 

Atminčiai stiprinti

Graikiniuose riešutuose yra biologiškai aktyvių medžiagų – polifenolių, antioksidantų ir žmogaus organizmui reikalingų riebiųjų rūgščių, stimuliuojančių smegenų veiklą.

Amerikiečių mokslininkai tvirtina, kad brandaus amžiaus moterims kasdien reikėtų suvalgyti saujelę graikinių riešutų – taip sustiprinsite ir ilgiau išsaugosite atmintį.

Anot mokslininkų, kasdien suvalgyti reikėtų 7–9 riešutus – tai prilygsta 50 g mėsos.

Sveikatą stiprinantys graikiniai riešutai