Laikaisi dietos?Užkąsk sveikai

 Susipažinkite su keletos egzotiškų džiovintų vaisių geriausiomis savybėmis:

 Datulės

Datulės – tai skanūs, sotūs ir labai vertingi vaisiai. Datulės – kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies šaltinis. Todėl valgant datules gerėja raumenų, širdies veikla, sveikai vystosi dantys. Datules, dėl gausybės vertingų medžiagų ir nedidelio kalorijų kiekio, rekomenduojama valgyti vietoj saldumynų, ypač besilaikantiems dietos.

 Naudingosios medžiagos: datulės – kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies šaltinis, jose daug riebalų, baltymų, druskų, vitaminų A, A1, C, B1, B2, B6, niacino, pantoteninės rūgšties, kuri dalyvauja angliavandenių apykaitoje, reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje, pektinų, maistinių skaidulų ir mineralų. Amino rūgščių kiekiu datulės nenusileidžia obuoliams, apelsinams ar bananams. Datulėse nėra cholesterolio. Datulėse gausu ir eterinių aliejų. Jos labai lengvai virškinamos, todėl naudojamos, kaip greitas ir efektyvus energijos šaltinis. Pienas su jame virtomis datulėmis – labai maistingas gėrimas, rekomenduojamas nusilpusiems, ligoniams, vaikams, seniems žmonėms.

 Šilkmedžio uogos

Savo išvaizda šilkmedžių vaisiai panašūs į avietes, gervuoges. Šilkmedžio uogose yra daug gliukozės ir fruktozės, kalio, geležies, taip pat yra pektino, vitaminų (B1, B2, C, PP), citrinos ir obuolių rūgšties, rauginių medžiagų, mineralų bei resveratrolio*. Šilkmedžio uogos valo kraują, gerina kraujo gaminimąsi, normalizuoja medžiagų apykaitą. Šios uogos vartojamos gydant nutukimą, anemiją. Jos turi antiseptinių ir priešuždegiminių savybių, padeda širdžiai, gydo nuo peršalimų, naudingos nervų sistemai.

 Pamyro kalnų gyventojai tradiciškai iš šilkmedžio uogų gamina į chalvą panašų saldumyną. Saulėje džiovintos šilkmedžio uogos yra susmulkinamos ir supresuojamos. Juose daug aliejaus ir šis aliejus jas suriša i vientisą masę ir natūraliai konservuoja. Gamybos procese nenaudojami jokie papildomi saldikliai ar konservantai. Tokiu būdu paruoštas produktas ilgai negenda. Žiemos ir pavasario laikotarpiu tai puiki priemonė papildyti organizmą vitaminais ir mikroelementais. *Resveratrolis – stiprus augalinis antioksidantas, kuris apsaugo ar sulėtina daugybės ligų, kaip antai širdies ir kraujagyslių sistemos bei vėžio progresavimą,  didina atsparumą stresui, pailgina gyvenimo trukmę. Resveratrolis naudojamas tradicinėje Kinijos ir Japonijos liaudies medicinoje daugiau nei 2000 metų odos ligų profilaktikai ir gydymui, organizmo šlakams valyti

 Godži uogos

Laikaisi dietos?Užkąsk sveikai

Dygliuotojo ožekšnio (Goji) uogos – labai maistingas produktas, stiprus antioksidantas (turi 2 kartus daugiau antioksidantų nei žalioji arbata, 3 kartus daugiau nei mėlynės ir 5 kartus daugiau nei spanguolės). Dygliuotasis ožekšnis auga Kinijoje, Mongolijoje ir Tibeto Himalajuose. Tradicinėje Kinų, Tibeto ir Indų medicinoje šios uogos jau daugiau nei 6000 metų naudojamos žmogaus organizmui stiprinti: gerinti regėjimą, medžiagų apykaitą, stiprinti imunitetą, vaisingumą, lytinę funkciją, saugoti kepenis, lėtinti senėjimo procesus ir pan. Goji uogose labai daug (rekomenduojama dienos norma arba arti jos) geležies, seleno, vitamino B2. Jos taip pat yra vitamino C, kalio, cinko šaltinis. Goji uogos padeda atstatyti potenciją, užkersti kelią diabetui, tuberkuliozei jų pradinėje stadijoje. Turi savybių, skatinančių gamintis eritrocitus, leukocitus, trombocitus. Goji uogose yra cinko, geležies, kalcio, germanio, seleno, fosforo, vitaminų B1, B2, B6 , E. Vitamino C yra 500 kartų daugiau negu apelsinuose. Padidina interferono gamybą, pagerina kraujotakos sistemos darbą. Goji sultys intensyviai tiriamos Tibete, Kinijoje, Japonijoje ir Šveicarijoje kaip antivėžinė priemonė.

Dygliuotojo ožerkšnio uoga/vilkauogė – naudojama organizmo energijos papildymui, nerimo ir baimės jausmo sumažinimui, miego kokybės pagerinimui, gerinti organizmo imunitetą, padėti klimakterinių problemų atveju, gerinti vaisingumą, padėti organizme gamintis raudoniesiems ir baltiesiems kraujo kūneliams, stiprinti širdį, mažinti cholesterolio kiekį ir kraujo spaudimą.