Švelni oda iki pirštų galiukų

Švelni oda iki pirštų galiukų

Graži sveika oda mus puošia ir saugo, padeda reguliuoti kūno temperatūrą, šalinti nereikalingas medžiagas. Tačiau išsaugoti ją dailią, ypač žiemą, pavyksta nedaugeliui. Pateikiame pluoštą naudingų patarimų, kaip padėti stresus patiriančiai veido ir viso kūno odai.

Reikia permainų

Odos gydytojai, kosmetologai gali patvirtinti, kad ne tik sausa, bet ir normali bei riebi oda šaltuoju metų laiku pasikeičia – tampa sausesnė, reikalauja daugiau ir šiek tiek kitokios priežiūros. Pakeiskite dieninį ir naktinį kremus intensyvesniais. Odos šveitiklį naudokite rečiau, o tonikų, kurių sudėtyje yra vaisių rūgščių ir alkoholio, dabar geriausia visai atsisakyti.

Mėgaukitės tyru oru

Judant gryname ore oda gražėja, mat skatinama kraujo apykaita, oda aprūpinama deguonimi. Be to, šiuo metų laiku brangus kiekvienas saulės spindulys – odai sugėrus ultravioletinius spindulius, organizmas gamina taip reikalingą vitaminą D. Tik nepamirškite išeidami iš namų veido pasitepti riebiu kremu, o vykstantieji slidinėti į kalnus turėtų įsigyti riebaus kremo su intensyviu filtru nuo saulės.

Šokoladas ir vynas

Tai nuostabus derinys. Gomurį maloniai glostantis šokoladas bei raudonasis vynas palankiai veikia ir odą. Juose daug antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą ir šalina ląsteles ardančius laisvuosius radikalus. Kuo tamsesnis šokoladas, kuo raudonesnis vynas (žinoma, saikingais kiekiais), tuo efektyviau jie veikia. Be to, kartusis šokoladas turi nuotaiką keliančių medžiagų ir teobromino, kuris padeda nuo kosulio ir peršalimo.

Daugiau šviežio maisto

Norint užtikrinti gerą savijautą ir nepriekaištingą odą, rekomenduojama paisyti taisyklės: kuo mažiau konservuoto ir kepto, kuo daugiau šviežio maisto! Su šviežiu maistu gauname antioksidantų (jų ypač gausu uogose), naudingųjų riebalų rūgščių (apstu avokadų vaisiuose, sėmenų ar alyvų aliejuje, riešutuose), vitaminų. Grožiui labai vertingos yra saulėgrąžos, nesmulkintų grūdų produktai, citrusiniai vaisiai bei kiviai ir raudonos paprikos, špinatai, pieno produktai.

Gynyba nuo streso

Šildomų patalpų ir šalto lauko oro veikiama oda netenka drėgmės, sutrinka riebalinių liaukų veikla. Prireikia kremų, kurie kompensuotų tą skirtumą ir stiprintų odos apsauginį barjerą. Tai kosmetika su specialiomis riebalų rūgštimis, raminančiais augaliniais ekstraktais, pagal naujausias technologijas pagaminti į odą panašios struktūros kremai, odos aprūpinimą maisto medžiagomis pagerinantys odos priežiūros kompleksai.

Drėgmės apsauga

Nuolat pridengta drabužiais kūno oda žiemą taip pat tampa sausa, ji pleiskanoja ir niežti, ypač kojų. Svarbiausia taisyklė: ne kasytis, o tepti kremu. Prieš įsigydami kremus ir losjonus, įpraskite skaityti jų sudėtį. Drėgmės apsaugą užtikrina kosmetika su šlapalu ir glicerinu. Tempimo jausmą pašalina, šiurkščias vietas lygina kosmetikos priemonių sudėtyje esantis pantenolis, simondsijų aliejus, arganų aliejus, makadamijų aliejus.

Kepimo miltelių vonia

Kai oda sausa, patariama vengti karštos vonios, pirmenybę teikti dušui, be to, pagal odos tipą rinktis prausiklį. Norėdami pasimėgauti vonia, ištirpykite vandenyje du kepimo miltelių pakelius arba du šaukštus valgomosios sodos. Vanduo taip suminkštinamas, tampa lengvai šarminės reakcijos – palaiko tinkamą rūgščių ir šarmų pusiausvyrą. Po vonios odą patartina įtrinti kremu.

Medaus ir citrinų vonia

Muilu nuplaukite 3–5 citrinas. Jas sumalkite, užpilti verdančiu vandeniu ir palaikykite 2–3 valandas. Nedideliame kiekyje šilto vandens ištirpinkite 100 g medaus. Viską supilkite į vonią. Galima pridėti ir 0,5 l pieno. Tokią vonią pravartu pasiruošti kartą per savaitę.

Galas troškuliui

Dėl sausumo atsiradusios raukšlelės parodo, kad kasdienė odos priežiūra yra nepakankama. Veidui ir kaklui reikia papildomų veikliųjų medžiagų (ampulės ar kapsulės). Tai suteiks odai trūkstamos drėgmės, padarys ją atsparesnę. Taip pat pravartu vieną kartą per savaitę veido ir kaklo odą palepinti kremo kauke. Galima tiesiog storai užtepti maitinamojo kremo ir palaikyti 15 min. (kad būtų geresnis efektas, kaklą pridenkite folija).

Kaip ištverti dykumos orą

Patalpose dėl šildymo prietaisų tvyro klimatas, panašus į dykumų. Svarbiausias patarimas – kuo labiau drėkinti patalpų orą. Tam galite panaudoti oro drėkintuvus, drėgmę per lapus garinančius augalus. Būtų idealu patalpoje palaikyti 40–60 proc. drėgmę. Darbo vietoje odą galite atgaivinti terminiu vandeniu. Be to, svarbu pakankamai gerti mineralinio vandens – per dieną reikėtų išgerti 1,5 l.

Dainora Burbaitė