+6
-0
+6
Tabakas – ne tik širdies, bet ir geros potencijos priešas

Lietuvos statistikos duomenimis per ketverius metus 13 proc. sumažėjo tabako gaminius rūkančių vaikų ir paauglių, nuo 2008-ųjų mažėja rūkančių moterų, į rinką patenka ir mažiau nelegalių rūkalų. Tačiau yra ir tamsesnė statistikos pusė – vis daugiau jaunuolių kasdien rūko elektronines cigaretes, daugėja rūkančių vyrų. Tabakas vyrams tampa ne tik širdies, bet ir geros potencijos priešu. Verta dėl to sunerimti…

Tabako pardavimai sumažėjo, bet ligų padaugėjo?

Dalis didžiųjų prekybos tinklų pastebi, jog tabako gaminių pardavimai sumažėjo. Ilgai spėlioti netenka  – taip nutiko dėl to, jog nuosekliai didėjo akcizas rūkalams, be to, ant tabako gaminių pakuočių atsirado apie rūkymo žalą įspėjantys kraupūs paveikslėliai, kurie ne vieną žmogų privertė susimąstyti, pirkti ar nepirkti tą pakelį cigarečių. Tai, jog rūko daugybė žmonių, rodo statistika: paskutinį 2016-ųjų mėnesį rūkė 49,2 proc. vyrų, o štai prieš aštuonerius metus, 2008-aisiais, tokių rūkančiųjų buvo gerokai mažiau  –  40 proc.

Jei rūkančių vyrų skaičius statistikos duomenimis didėjo, tai rūkančių moterų skaičius priešingai, sumažėjo: 2008-aisias rūkė 23,5, o 2016-aisiais –  19,5 proc. moterų. Be to, džiugina ir tai, jog rūkimo statistika tarp vaikų ir paauglių taip pat mažėja. Tyrimų duomenimis, rūkymas tarp 15–16 metų paauglių Lietuvoje per ketvertą metų sumažėjo 13 proc. Rūkančių paauglių Lietuvoje yra 24 proc. Tiesa, įprastiniai tabako gaminiai dabar užleidžia vietą elektroninėms cigaretėms. 2015-aisiais atliktas tyrimas atskleidė, kad tokias cigaretes yra rūkę 16 proc. jaunuolių, 10 proc. jų daro tai kasdien.

Taigi, ir nors tabako gaminių pardavimai sumažėjo, tačiau sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis (ŠKL) Lietuvoje išlieka vienas didžiausių visoje Europoje. Tyrime „Euro Heart Index“ tyrėjai pristatė naujausią Europos šalių širdies indeksą teigė, jog Lietuvos gyventojų sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis daugiausia lemia nesveika mityba, nutukimas, sėslus gyvenimas, alkoholio vartojimas, aukštas kraujospūdis ir, žinoma, rūkymas.

Kodėl tabakas kenkia žmogaus širdžiai?

Kraujagyslės, kuriomis laisvai turi tekėti deguonies prisotintas kraujas, niekada nebus elastingos ir lygios, jei kraujas bus užnuodytas. Tabako dūmuose esančios dervos ir kitos žalingos medžiagos įtraukiant jas į plaučius patenka ant arterijų sienelių ir ant jų lieka. Kraujagysles užkemša ne vien dervos, bet ir kava, arbata, alkoholis – tokios medžiagos tarsi dirbtinai skatina širdį sparčiau plakti, jai tenka per didelis krūvis. Nikotinas, kurio gausu cigaretėse, siaurina kraujagysles, kurios ir taip jau gali būti susiaurėję dėl nuodingų medžiagų nuosėdų ant jų sienelių. Dėl to rūkančio žmogaus gyvybei kyla pavojus: susiaurėjus kraujagyslėms pablogėja kraujo apykaita, atsiranda insulto bei infarkto rizika.

„Nustok rūkyti ir pamatysi, kaip pagerės potencija“

Erekcijos sutrikimai gali kamuoti net ir labai jauno amžiaus vyrus. Šie, apsilankę urologo kabinete, dažnai išgirsta vieną, labai trumpą klausimą  -„Ar rūkai?“. Jei atsakymas į šį klausimą yra teigiamas, tuomet gydytojas duota vieną patarimą, kaip pagerinti potenciją:„Nustok rūkyti ir pamatysi, kaip pagerėja potencija“.

Išties, tai ne iš piršto laužta tiesa. Erekcijos sutrikimai vyrus kamuoja tuomet, kai būna prasta kraujotaka, vargina širdies ir kraujagyslių ligos. Atrodo, tai – tarsi užburtas ratas: sergi širdies kraujagyslių ligomis, vadinasi, vargins ir prasta potencija, dar baisiau – impotencija.

Žinoma, galima ir toliau rūkyti, vartoti vaistus erekcijai gerinti ir tikėtis, jog seksualinis gyvenimas ir toliau bus toks, koks ir buvo. Pavyzdžiui, Lietuvos rinkoje yra antros kartos vaistas (avanafilis) erekcijai gerinti. Tai pats „greičiausias“ šios grupės vaistas, kuris pradeda veikti po 15 minučių.Tačiau rūkymas – tai ne vien tik problemos su potencija – tai – procesas, kuris išprovokuoja širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimą. Tad neverta rūkyti ir rizikuoti savo sveikata.

Parengė: L.Rimgailė