Tėvystė? Tai – akmensvydis, šachmatai, formulė-1, buriavimas….

Tėvystė? Tai – akmensvydis, šachmatai, formulė-1, buriavimas…. 

Mamų nuomonių ir patarimų apstu. Šįkart prie puodelio arbatos kalbinami tėčiai. Ir jie atsako į penkis klausimus apie tėvystę.

Kaip manote, kas yra sunkiausia auginant vaikus?

Kokia akimirka yra smagiausia būnant tėčiu?

Kokius dalykus tėčiai moka geriau už mamas?

Su kokia sporto šaka palygintumėte tėvystę?

Koks yra gero tėčio „receptas“?

Stasys (34 m.), Beatričės (9 m.), Oskaro (3 m.), Sofijos (5 mėn.) tėtis

1. Auginame tris vaikus, tad sunkiausia yra skirti visiems trims vienodai dėmesio. Taip pat sunku „nužengti“ iš suaugusio ar tėvo pasaulio iki vaiko, kad sudomintum jį savo kalba ar pomėgiais.

2. Kai duktė ir sūnus prieš užmigdami pasako: „Mes tave labai mylime…“

3. Susitarti kilus konfliktinei padėčiai. Tėčiai, mano galva, vengia ir nenaudoja kategoriškų teiginių ir nekelia kategoriškų sąlygų. Būdami lankstesni mes greičiau randame išeitį iš nemaloniomis aplinkybėmis.

4. Akmensvydis. Iš šono žiūrint, tai lėtas sportas, tačiau reikalauja daug energijos ir ryžto. Tėvystė trunka visą gyvenimą ir nors ir kiek vaikams metų, reikalauja ir reikalaus energijos, ryžto bei paramos.

5. Geras tėtis yra tas, kuris išgirsta ir, atmetęs suaugusio žmogaus stereotipus, objektyviai įvertina vaiko nuomonę.

Martynas (27 m.), Beno (6 mėn.) tėtis

1.Sunkiausia yra nežinoti, ko kūdikis ar dar kalbėti nemokantis vaikas nori, kai verkia.

2. Kai vaikas, žvilgtelėdamas į tave, nusišypso ir parodo savo ką tik išdygusius du dantukus. Kai ta pati šypsenėlė ir kūdikiška kalba rytais tave pažadina ir švelnūs pirštukai, norėdami atmerkti akis, bando žaisti su tavo veidu. Kai jodinėdamas ant kaklo, jis pradeda krykštauti ir iš laimės nuseilioja visus plaukus ar nukandžioja ausis. Kai grįžusiam po darbų namo kartu su mama pademonstruoja, kokių naujų triukų ar mimikų išmoko.

3. Su vaiku žiūrėti televizorių.

4. Šachmatais: vaikui reikia skirti daug dėmesio ir laiko.

5. Gero tėčio „receptas“ yra toks:

– 1.30 val. mažiau miego savaitgalio rytais

– 0 triukšmo mažyliui miegant

– 3 savos kūrybos „dainuškos“ aukštom natom

– 100 proc. kantrybės ir žaismingumo

Viską sumaišyti su šiltu pieneliu arba tyrele kas porą valandų.

Gediminas (34 m.), Julijos 6 (m.) ir Marijos (3 m.) tėtis

1. Sunkiausia yra jausti nerimą, ar viskas bus gerai:

a) neišbėgs į gatvę po automobiliu;

b) nesusirgs kokia liga;

c) užaugs laimingas žmogus.

Jei ne šitai, būti tėvu būtų didžiulis malonumas.

3. Smagiausia, kai staiga iš niekur nieko vieną gražią dieną tampi tėčiu. Po kiek laiko vėl kokią gražią dieną tampi tėčiu antrą kartą. Paskui malonumų būna kasdien, kai jauti, koks esi jiems svarbus ir reikalingas. Kai pareini namo ir klausia: ką man nupirkai?

3. Kadangi tėvai iš esmės mažiau laiko praleidžia su vaikais, tai turi mažiau galimybių sugadinti jų gyvenimą vaikystės traumomis. Iš esmės tėčiai gali sau leisti būti mažiau griežtesni ir vaikui suteikti laisvumo, savarankiškumo pojūtį.

4. Su jokia, nes čia niekada nebūna finišo. Apie aukso medalį apskritai jokios kalbos negali būti. Jei kas mano, kad atlygis už vaikų auginimą yra stiklinė vandens gulint ligos patale, tai taip tikrai nėra. Vaikai nėra už ką nors mums skolingi. Mes juos auginame norėdami įprasminti savo gyvenimą ar turėdami kitų savanaudiškų dalykų.

5. Tikrai tokio nėra. Tėvų reikalas – išauginti sveikus vaikus, suteikti jiems išsilavinimą, įskiepyti atsakomybę ir kitas geras vertybes. Kartais tai ima ir pavyksta. O čia jau tėčio ir mamos bendras „patiekalas“.

Dainius (35 m.), Vakaris (3 m.), Saulė (1 m. 3 mėn.)

1. Sunkiausia yra suprasti, kad tai nėra sunku ir kad vaikų auginimas – kažkas linksmo, džiaugsmingo. Sunkiausia suprasti, kad ir tėčio išvirta košė gali būti skani. Jei galvosi ir kalbėsi, kad sunku, tai taip ir bus. Išmeskime iš galvos tuos „sunku“, „negaliu“, „nemoku“, „neišeis“.

2. Aišku, kad pirmoji šypsena, pirmieji žingsniai, žodžiai, pirmieji juokeliai. Grįžti namo yra tarsi šventė: praveri duris, o tave pasitinka du stebukliukai, pilni džiaugsmo ir meilės.

3. Tėtis geriau moka žaisti. Paprastai mūsų vyresnėlis mamai net nesiūlo padūkti.

4. Čia kaip „Formulė-1“: avarijos (sudužę indai), pergalės šampanas (arbata ant grindų), „Šumacheris“ visose trasos (namų) vietose vienu metu, nugalėtojų podiumas (stalas), mechanikų boksas (žaidimų kampelis).

5. Čia gal žmonos reikėtų klausti? Bet manau, kad meilė, dėmesys ir kantrybė leidžia nuoširdžiai džiaugtis vaikais.

Vidmantas (35 m.), Julijos (6 m.) tėtis

1. Sunkiausia yra išlikti nuosekliam ir laikytis savo auklėjimo pozicijos. Pavyzdžiui, nepirkti vaikui to, ko labiausiai nori, nes tai jam gali pakenkti. Vaikai to nenori ir negali suprasti. Jie kas dieną nori gauti ko nors skanaus (bet nesveiko), nors mažo, bet vis naujo žaisliuko. Negavusi norimo daikto vaiko širdelė labai užsigauna. Mes su dukryte taip „kariaujame“ kasdien.

2. Man smagiausia, kai ryte atsikėlusi dukrytė švelniai prisiglaudžia prie mamos ir manęs bei pasako: „Labas rytas, aš jūsų labai pasiilgau…“ Labai smagu, kai ji ateina pasigirti nauju darbeliu, parodyti, ką nupiešė, parašė, sukonstravo ar nulipdė.

3. Na, apie pietų skanumą gal nesiginčysiu, nors galimybių turiu… Jei rimtai, tėčiai nepamainomi žaidžiant, ypač konstruojant. Mūsų namuose labai mėgstama konstruoti iš „Lego“ kaladėlių, dukrytė fantazuoja be galo, be krašto. Tėtis šiuo atveju – tiesiog geras draugas, su kuriuo galima pasitarti, pasiginčyti. Įdomu, kad su tėčiu duktė gali nesutikti, o štai ką pasako mama, „gipsas“, taip sakant, nediskutuotina.

4. Manau, geriausiai apibūdinti tėvystei tiktų šachmatai. Auginant vaiką tikrai dažnai reikia numatyti kelis veiksmus ir ėjimus į priekį.

5. Būk vaikui nuoširdus ir geras draugas, ir viskas bus gerai.

Vidas (35 m.), Pauliaus (2 m. 5 mėn.) tėtis

1. Sunkiausia yra atsakomybė dėl vaiko saugumo, ypač kai jis kūdikis.

2. Kokia akimirka smagiausia, klausiate? O kodėl akimirka? Visas laikas smagus, kai esi tėtis, o ne tik viena akimirka.

3. Žaidimai. Mėgstamiausi Pauliaus žaidimai yra vyriški – tai mašinyčių (ypač traktorių) kovos ir lenktynės bei įvairūs remonto „darbai“.

4. Tėvystė panašesnė ne į sportą, o į maisto gamybą. Pats procesas malonus ir kūrybiškas, o rezultatas – „skanus“. Maistą ruošti, kaip ir vaiką auginti, reikia su meile. Antraip nieko gero neišeis…

5. Gero tėčio „receptas“ telpa į vieną žodį „kantrybė“. O jei paklaustumėte, kur jos pasisemti, siūlyčiau prisiminti, kaip ilgai buvo lauktas vaikas…

Nerijus (28 m.), Gabijos (8 mėn.) tėtis

1.Iš patirties pasakyčiau, jog sunkiausia kad ir valandėlei mamai kur nors išbėgus likti vienam su vaiku namie.

2.Nieko nėra maloniau, kai vakare, sugrįžusį namo po darbų, tave pasitinka išsiilgusi šeimyna. Dukrytė apdovanoja plačia šypsena, išskėstom rankutėm ir nuoširdžiais krykštavimais.

3.Kad ir kaip mamos stengtųsi, jos niekuomet nepranoks tėčių žaidimų srityje. Juk tėčiai – tikri padūkėliai.

4.Tėvystė man asocijuojasi su buriavimu. Ne visuomet pučia palankūs vėjai, būna ir sunkių akimirkų, bet kaip malonu ir gera, kai pagauni reikiamą vėjo gūsį.

5.Gero tėčio „receptas“: saugus ir šiltas glėbys. Atlaidžios, bet prireikus drausminančios akys. Nuoširdus ir užkrečiantis juokas. Sugebėjimas laiku pastebėti vaikų padarytus, nors ir nedidelius, bet jiems svarbius darbelius. Mokėjimas visur ir visada paskatinti gražiu žodžiu.