+1
-0
+1
Trumpai ir aiškiai apie slogą

Sloga yra praktiškai kiekvieno žmogaus bent kartą patirtas nosies gleivinės uždegimas. Moksliškai sloga vadinama rinitu. Slogą atpažinti visai nesunku – pacientą kamuoja paraudusi ir paburkusi nosis, dažnas čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas dėl užgulusios nosies ir stipriai padidėjusio išskyrų kiekio. Tai iš tiesų labai nemaloni, bet, deja, ypatingai dažnai pasitaikanti būklė.

Žinoma, kad sloga dažniausiai serga vaikai. Teigiama, kad ikimokyklinio amžiaus vaikai (iki 6 metų amžiaus) rinitu serga itin dažnai – gali pasitaikyti net iki 8 atvejų per metus. Kai kada gali atrodyti, kad vaikas sloga serga ištisai. Slogos tarp suaugusiųjų pasireiškimą ypatingai lemia gyvenimo būdas ir bendras imuniteto stiprumas. Sloga dažniau pasitaiko tarp lėtinėmis ligomis sergančių pacientų arba visai nesigrūdinančių asmenų. Verta apie slogą žinoti šiek tiek daugiau.

Infekcinė sloga yra užkrečiama. Rinitą paprastai sukelia virusai, kurie plinta oro lašeliniu būdu (esant susilpnėjusiai nosies gleivinės apsaugai, pradeda daugintis ir patogeninės bakterijos). Slogą sukeliančius virusus platina sergantys pacientai, todėl reikėtų saugotis kosinčių, čiaudinčių, stipriai sloguojančių asmenų, mat po kontakto su sukėlėjų nešiotojais sloga gali prasidėti itin ūmiai ir jos atsikratyti gali būti nelengva. Sloga yra dažnas subjurusių orų palydovas, tačiau ja gali būti sergama ištisus metus. Būtent dėl tokios priežasties kiekvienam verta imunitetą stiprinti ne tik prieš šaltąjį sezoną, bet nuolatos.

Pirmieji slogos pasireiškimo simptomai gali būti vos pastebimi – pradeda šiek tiek kutenti nosį, jaučiamas nosies ertmės gleivinės perštėjimas, atrodo, kad nosies gleivinė tapo sausesnė ir skausmingesnė, dažnai čiaudėjama, gali parausti nosis ir akys. Rinito simptomai paprastai būna susiję ne vien tik su nosies ertme – gali nežymiai pakilti temperatūra, prasidėti galvos ir raumenų skausmas, taip pat gali pasireikšti bendras silpnumas ir energijos stoka. Vėliau jau atsiranda nosies gleivinės išskyros – nuo pirmųjų aukščiau minėtųjų simptomų iki išskyrų pasirodymo gali praeiti vos kelios valandos arba nosies varvėjimas prasideda tik kitą parą. Dažniausiai pačioje pradžioje nosies gleivinės išskyros būna labai skystos ir skaidrios, vėliau jos sutirštėja, gali įgauti gelsvą ar žalsvą atspalvį, jose padaugėja gleivių. Būtent šios gleivės ir nuolatinis nosies trynimas dirgina ne tik pačią nosies gleivinę, bet ir odą aplink nosį – atsiranda tipiškas nosies paraudimas.

Visuomenėje labai gajus posakis, kad sloga tikrai nėra liga ir jos gydyti nebūtina. Sloga iš tiesų yra labai svarbus apsisaugojimo nuo virusų ir kitų patogeninių organizmų mechanizmas, tačiau negydomas rinitas gali komplikuotis į kitus labai rimtus sutrikimus. Viena dažniausių slogos komplikacijų yra sinusitas, o jo gydymas jau yra daug ilgesnis ir sudėtingesnis.

Taigi kaip gydyti slogą, kad jis nesikomplikuotų į daug rimtesnius sutrikimus? Sergant rinitu ir esant galimybei patariama kuo daugiau laiko praleisti šiltoje lovoje, vartojant karštus skysčius. Kitus vaistinius preparatus patariama vartoti tik esant poreikiui ir pasitarus su gydytoju ar vaistininku.

Pirmiausiai būtina iš nosies ertmės išvalyti susidariusias gleivingas išskyras – taip pašalinami slogos sukėlėjai ir visi kiti potencialūs patogenai. Rekomenduojama nosį plauti jūros vandeniu, pavyzdžiui, Quixx. Quixx yra natūralus Atlanto vandenyno vanduo, tiekiamas patogiose slėginėse talpyklėse, paruoštose naudojimui. Žinoma, druskos tirpalą galima pasigaminti ir namuose (į 200 ml švaraus vandens įberiant 1 valgomąjį šaukštą druskos ir išplaunant nosį dideliu švirkštu), tačiau saugiau vartoti tam specialiai paruoštus vaistinėse parduodamus gaminius. Dekongestantai (paprastai vadinami vaistais nuo slogos) gali būti vartojami esant ypatingai gyvenimo kokybę bloginančiai slogai, tačiau juos reikėtų vartoti kuo trumpiau. Slogai gydyti labai tinkamos inhaliacijos. Jas galima atlikti į pagalbą pasitelkiant specialiai tam sukurtus inhaliacinius įrenginius arba tiesiog namuose pakvėpuojant vandens, praturtinto druska ir eteriniais aliejais, garais.

Pastebėjus pirmuosius slogos simptomus verta nedelsti ir iš karto imtis priemonių. 

Autorius: farmacininkė Rūtelė Foktienė.