Tuberkuliozė – potencialus pavojus ir sergančiajam, ir jį supantiems aplinkiniams

Tuberkuliozė  senesniuose šaltiniuose įvardijama kaip džiova arba baltasis maras. Tai lėtinė infekcinė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterijos. Teigiama, kad šį užkratą nešioja kas trečias pasaulyje gyvenantis asmuo, tad tai labiausiai paplitusi infekcinė liga. Yra duomenų, kad mikobakterijomis gali būti užsikrėtę net keturi lietuviai iš penkių, tad Lietuva įtraukiama į didelės rizikos šalis, kur rekomenduojama vakcinacija.

Kraupi statistika

Negydoma kvėpavimo organų tuberkulioze sergantis žmogus gali mirti. Statistika kraupi – nuo šios ligos kasmet pasaulyje miršta per 100 mln. pacientų, o apie 10 proc. iš šio skaičiaus – vaikai. Ir tai tik  oficialiai patvirtinti skaičiai, kurie, manoma, tikrovėje gali būti daug didesni. Ligos paplitimo didėjimą lemia vėlyvas ligos diagnozavimas ir netinkamas jos gydymas bei daugybės sergančių pacientų vengimas gydytis.

Tuberkuliozės simptomai – labai sunkūs ir varginantys

Liga prasidėti gali visai nekaltai – nuo apetito stokos ar naktinio karščio pylimo, silpnumo bei bendro negalavimo. Netrukus liga smogia visa galia – asmenį kamuoja sunkus dusulys ir kosulys, intensyvus skausmas krūtinėje, stiprus karščiavimas, drebulys, skrepliavimas, kraujo atkosėjimas. Ilgainiui pradeda stipriai mažėti kūno masė, organizmas sparčiai silpsta. Sunkiausia komplikacija – mirtis. Trys tipiniai kvėpavimo organų tuberkuliozės simptomai yra sunkus ir ilgiau nei 3-4 savaites trunkantis intensyvus kosulys; kraujo ir skreplių atkosėjimas bei stiprus skausmas krūtinėje – į šiuos simptomus būtina atkreipti dėmesį ir ieškoti jų priežasties. Šią tuberkuliozės požymių triadą verta žinoti kiekvienam.

Kaip plinta tuberkuliozė?

Pradėkime nuo to, kad ne visi užsikrėtę infekcija asmenys platina šią ligą. Asmuo gali būti užsikrėtęs mikobakterijomis, tačiau jų neplatinti ir nejausti jokių simptomų. Tai pasyvi arba latentinė tuberkuliozės forma – ją galima aptikti atliekant specialų odos testą, tačiau tai nėra 100 proc. tikslus metodas, nes net aktyvia tuberkuliozės forma sergančio paciento odos testas gali būti neigiamas, o nesergančio asmens testas gali būti klaidingai teigiamas (tikslumas siekia apie 60-70 proc., vis dėlto tai itin svarbus diagnostinis įrankis). Manoma, kad 5-10 proc. pasyvią tuberkuliozės formą turinčių asmenų suserga aktyvia jos forma.

Atvira tuberkulioze sergantis asmuo – užkrato šaltinis. Tuberkuliozės mikobakterijos patenka į orą, kai toks pacientas kalba, čiaudi, kosėja. Mikobakterijos aplinkoje išbūna iki kelių valandų; jos gana atsparios šalčiui ir karščiui, rūgštims ir šarmams, tačiau „nemėgsta“ UV spindulių, chloro junginių, virinimo. Užsikrečiama įkvepiant mikobakterijomis užteršto oro. Infekavimo tikimybė ypatingai išauga, jei kontaktas ilgalaikis, pavyzdžiui, šeimoje arba darbe yra aktyvia tuberkuliozės forma sergančių asmenų. Cukriniu diabetu, ŽIV užsikrėtusiems ir kitomis imunitetą pažeidžiamomis ligomis sergantiems, alkoholį ir narkotikus vartojantiems, nusilpusiems ir prastomis sąlygomis gyvenantiems asmenims tuberkulioze susirgti tikimybė daug didesnė. Dažniau ji paveikia ir lėtinėmis ligomis sergančius, badaujančius, daug stresuojančius, nepakankamai pailsinčius, mažo kūno svorio asmenis. Liga ypatingai greitai plinta ten, kur trūksta asmens ir aplinkos higienos.

Geros profilaktinės priemonės – pusė darbo

Efektyviausia profilaktikos priemonė, bent 80 procentų apsauganti nuo sunkių tuberkuliozės formų – skiepai. Mažyliai šios ligos paveiktose šalyse, tarp jų – ir Lietuvoje, 2-3 savo gyvenimo dieną skiepijami specialia BCG vakcina. Kitas svarbus aspektas – profilaktiniai sveikatos patikrinimai. Lietuvoje ypatingas dėmesys skiriamas tiems, kurie dirba lavinimo, maisto, sveikatos ir paslaugų srityse. Tuberkulino testas atliekamas septynmečiams vaikams ir tiems mažyliams, kurie priklauso rizikos grupėms. Daug lemia gyvenimo sąlygos, asmens ir aplinkos higiena, nesakingas alkoholio vartojimas ir rūkymas, tad didelį dėmesį reikia skirti ir visuomenės informavimui apie ligą.

Trumpai apie gydymą ir apsaugos priemones

Aptikus latentinę ligos formą, kai kuriais atvejais, ypač vaikams, skiriamas specialus gydymas, taip sumažinant aktyvios formos išsivystymo tikimybę. Įtariant aktyvią tuberkuliozės formą, būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją, nes kvėpavimo takų tuberkuliozė yra sunki liga, kurią būtina gydyti. Bakteriologiškai nustatyta tuberkuliozės forma sergantys pacientai turėtų suprasti, kad gydymas truks ilgai (vidutiniškai 6-8 mėnesius) ir bus būtina laikytis jo režimo bei kitų gydytojo nurodymų. Tokie asmenys turėtų saugoti kitus gyventojus – dėvėti kaukes, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, dažnai plautis rankas ir naudotis antiseptikus, kuo mažiau būti viešose vietose, izoliuotis nuo savo šeimos narių ir naudoti tik asmeninius daiktus. Su jais kontaktą turintys asmenys turėtų kuo dažniau tikrintis sveikatą.

 

Daugybė pacientų vengia gydytis ir pripažinti ligą

Deja, bet ne visi pavojinga tuberkuliozės forma sergantys asmenys sutinka pradėti gydymą ir taip kelia potencialią riziką ne tik sau, bet ir aplinkiniams. Kol kas tai išlieka viena didžiausių problemų pasaulyje, nors ir medicina pažengusi, o gyvenimo sąlygos – pagerėjusios.

Šaltinis | Pasveik.lt