+6
-1
+5
Vaikų dantų dygimas. Ką turime žinoti?

Paprastai pirmieji kūdikio dantukai prasikala 6-7 gyvenimo mėnesiais. Pirmų metų pabaigoje vaikas jau turi 7-8 dantukus. Antraisiais gyvenimo metais išdygsta ir krūminiai dantys.

Dantų dygimas pusės metukų kūdikiams yra natūralus procesas. Tačiau jo metu dažnai pasitaiko didesnių ar mažesnių negalavimų. Vaikai tuo metu truputį negaluoja, būna neramūs, blogiau miega, nenori  valgyti, seilėjasi,  kiša savo kumštelius į burną, parausta jų dantenos. Dygstant dantims, kai kuriems vaikams sumažėja bendras organizmo atsparumas, jie gali greičiau susirgti bet kokia ūmia liga.  Nelengva nustatyti, ar dėl dantukų dygimo pakilo temperatūra, ar priešingai, kokia nors liga sukėlė vaikui burnytės skausmą.

Aftinis stomatitas – tai stomatitas, kuriam būdinga viena opa ar grupė opelių, susifor­muojančių ant skruostų, lūpų vidinėje pusėje ar ant liežuvio. Tai viena dažniausių vaikų stomatitų for­mų. Opas burnoje gali sukelti daugelis prie­žasčių: virusinė ar bakterinė infekcijos, ne­tinkama mityba ir su ja susijusi avitaminozė, tiesioginiai burnos pažeidimai, imunodefici­tas, stresas, alerginės bei tam tikros genetinės ligos.Anaftin“  yra nauji burnos higienos produktai, kurie efektyviai malšina įvairių burnos ertmės opelių skausmą. Svarbu tai, kad “Anaftin” sudėtyje nėra alkoholio ir cukraus.

 Atsiradus dantų dygimo  negalavimams, jauni tėveliai sunerimsta. Ką daryti? Specialistai pataria:

-jei kūdikis pasidaro neramus, o jūs nepastebite kokios ligos požymių, apžiūrėkite ir pačiupinėkite jo dantenas. Dantenos gali būti paraudusios ir paburkusios. Galima apčiuopti dygstantį dantuką.

-skausmui nuraminti pakanka vietiškai dantenas patepti specialiu geliu.

-duokite kūdikiui kramtyti žaislų su neaštriais kampais ir apvaliomis briaunomis, duonos plutą.

-jeigu kūdikis nevalgo, stenkitės pagirdyti arbatomis.

Dantų skausmas.

Lyg neseniai tėveliai džiaugėsi kiekvienu mažylio prasikalusiu dantuku, kaip žiūrėk, „dantukus pradėjo graužti kirminai“. Vaikutis pradėjo jausti dantų skausmą, atsirandantį gendant dantims. Kai pažeidžiamas  apsauginis danties  apvalkalas, atsiranda skylutė, o vėliau, jai gilėjant, gali apsinuoginti nervas. Dantukas pasidaro jautrus šalčiui, šilumai, saldumynams. Danties apvalkalą dažniausiai pažeidžia pieno rūgštis, kurią gamina bakterijos, gyvenančios užsilikusiame tarp dantų cukruje ir krakmole. Todėl vaikučius, kramtant saldumynus ir geriant saldžius gėrimus, įpratinkite valytis dantis vaikišku dantų šepetėliu ir vaikiška dantų pasta. Bet geriausia išmokinti vaiką tinkamai maitintis: dantims reikia kalcio ir fosforo. Ypač vertingi pienas, sūris, kiaušiniai, daržovės. Šie produktai turi dominuoti maisto racione.

Labai svarbu, kad pieniniai dantys nebūtų sugedę. Jeigu nesveiką dantį reikia ištraukti, lieka tarpas, todėl gretimi dantys auga netaisyklingai ir vėliau gali kliudyti augti nuolatiniams dantims. Vaikų dantų specialistai pataria laiku gydyti sugedusius pieninius dantis. Kaip išvengti dantukų pažeidimų? Patarimai:

-jeigu vaiką kamuoja galvos skausmas, ausies skausmas, dantų skausmas, apžiūrėkite jo burnytę. Švelniai pastuksenkite dantukus arbatiniu šaukšteliu, kad išsiaiškintumėte skausmo priežastį.

-vieną kartą per dieną išvalykite savo dvimečiui vaikučiui dantis šepetėliu, išmokinkite vyresnius valytis dukart  per dieną. Įpratinkite pavalgius saldumynų išsiskalauti burną, venkite vaiką maitinti saldžiais produktais.

 -antrųjų metų pabaigoje, išdygus antriems krūminiams dantims, profilaktiškai du kartus per metus tikrinkite vaiko dantukus pas stomatologą.

Kai kurie vaikai miegodami griežia dantimis. Jei tai tampa įpročiu, galima manyti, kad šio reiškinio priežastis psichologinio pobūdžio. Pasistenkite išsiaiškinti, kokia problema kamuoja vaikelį. Būkite jam jautresni ir šis įprotis praeis. O jei ne – tarkitės su gydytoju.

Pabaigai, Juozas  Erlickas:

Šypsosi tetulė vėlei:
„Juk tu moki abėcėlę!
Na, kokia pirma raidė?”
Aš dantis sukandu: „B”.

„Ne, ne B, o A, vaikeli”, –
Sako ji ir ranką kelia…
Kaip pro langą išskridau –
Be sparnų – aš nežinau…

Tik stebiuos namo parėjęs —
Skauda dantys kaip skaudėję,
Poliklinikoj buvau –
Anei kiek nepasveikau
!

Autorius: L.Varanavičienė