Vaistinėlė ant mūsų palangių

Alavijas (lot. Aloe) – plėnūninių (Asphodelaceae) šeimos augalų gentis. Dažnai vadinamas alijošiumi. Stambiuose ir sultinguose alavijo lapuose yra daugiau nei 75 maistiniai ir maždaug 200 aktyviųjų komponentų. Gydymui tinka tiek lapų minkštimas, tiek alavijo lapų sultys, kurios veikia antibakteriškai, todėl dažnai vartojamos gydyti žaizdoms. Nuskinkite lapą, išlukštenkite minkštimą ir tiesiog uždėkite ant žaizdos.

Nuo mažakraujystės. Alavijo sulčių, eukalipto ir ricinos aliejaus (lygiomis dalimis) tepalu malšinami nudegimai ir nušalimai. Šviežios sultys po arbatinį šaukštelį vartojamos sergant mažakraujyste, gastritu, vidurių užkietėjimu, progresuojančia trumparegyste.

Peršalus. Sergantiesiems sloga patariama į kiekvieną šnervę įsilašinti po 5–6 lašus alijošiaus sulčių. Palašinus 2–3 kartus kas kelias valandas, sloga išnyks arba pastebimai sumažės. Sergantiesiems dantenų ir burnos ertmės ligomis patariama burną skalauti 50 proc. alijošiaus sulčių ir vandens mišiniu.

Užkietėjus viduriams. Alijošius vartojamas ir į vidų. Jo miltelių tirpalas (vieną ar du kartus ant peilio galo), išvirtas su šaukšteliu medaus, puikiai išvalo vidurius. Užkietėjus viduriams, sergant gastritu, taip pat kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, patariama gerti alijošiaus sulčių po arbatinį šaukštelį 2–3 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio.

Norintiesiems suliesėti. Pusę šaukšto šviežių alijošiaus sulčių įpilti į pusę stiklinės (100 ml) vandens ir išgerti prieš einant miegoti. Po 10 dienų daryti pertrauką. Po kurio laiko galima vėl pakartoti.

Kaukės plaukams. Sausiems ir normaliems plaukams rekomenduojama daryti kaukę iš valgomojo šaukšto medaus, valgomojo šaukšto alavijo sulčių, šaukšto ricinos aliejaus ir vieno trynio. Mišiniu įtrinamos plaukų šaknys, apgaubiama rankšluosčiu, po 20 min. plaukai išplaunami. Jei plaukai slenka ir lūžinėja, rekomenduojama ištrinktą galvą įtrinti alavijo lapų minkštimo košele, gerai iššukuoti plaukus ir apgaubti rankšluosčiu. Po 20– 25 min. išplauti šiltu vandeniu. Nuolat atliekant šias procedūras, plaukai taps minkštesni.