Įprasta, jog vasara – atostogų ir kelionių metas. Specialistai pataria prieš išvykstant į kelionę ne tik pasirūpinti vaistinėle, kurioje būtų priemonių dažniausiai pasitaikantiems negalavimams numalšinti, bet ir visus dokumentus, leidžiančius vežtis receptinius vaistus.

Vaistininkė Inesa Galeckaitė sako, kad nemaža dalis šalies gyventojų jau žino, jog vykstant į egzotiškas šalis reiktų pasirūpinti vaistais, malšinančiais virškinamojo trakto sutrikimus.

"Poilsiaujantieji egzotiškose šalyse paprastai paragauja ir skrandžiui visiškai netikėtų skanėstų. Kiti gi, nenorėdami gaišti laiko įspūdžių sąskaita, pasitenkina sausu daviniu. Ir vienu, ir kitu atveju tai gali atsiliepti nemaloniais skrandžio sutrikimais. Norint išvengti negalavimų derėtų turėti vaistų nuo apsinuodijimo, viduriavimo, pykinimo, vidurių užkietėjimo bei pūtimo, rėmens, nevirškinimo", – rekomenduoja I. Galeckaitė.

Staiga pasikeitus klimatui, būnant kondicionuojamose patalpose, labai lengva peršalti, todėl rekomenduotina pasirūpinti vaistais, kurie malšina peršalimo simptomus, tokius kaip karščiavimas, nosies ir gerklės perštėjimas, sausas kosulys ar kimstanti gerklė.

Vieni dažniausiai perkamų vaistų į kelionę yra medikamentai nuo įvairios kilmės skausmo, pastebi vaistininkė.

"Kelionėje gali pradėti varginti skausmai, apie kuriuos dažnai neprisimename įprastomis mums sąlygomis. Gali suskausti galvą ar dantį, imti varginti reumatiniai ar menstruaciniai skausmai", – teigia I. Galeckaitė.

Anot jos, rekomenduotina pasirūpinti ir būtinosiomis priemonėmis nuo sužalojimų.

"Kopiant į kalnus patempta koja, važiuojant dviračiu sutrenktas kelis ar paežerėje į stiklo šukę perrėžta koja – nemalonūs, bet nuolatiniai kelionių palydovai. Tad vaistinėlėje privalo būti efektyvi "pirmoji pagalba", padėsianti nedidelių sužalojimų, sumušimų ar patempimų atvejais", – sako vaistininkė.

Reikėtų nepamiršti ir elementarių lašiukų akims, apsaugos nuo saulės ar įvairių vabzdžius atbaidančių preparatų bei vaistų, malšinančių uodų ar kitų kenkėjų įkandimų simptomus.

Kitas labai svarbus aspektas, į kurį reikia atkreipti dėmesį – tai asmeniniai vaistai. Dažnas nuolat vartoja vienokius ar kitokius vaistus – tai gali būti kontraceptikai, antialergenai, kraujospūdį reguliuojantys preparatai, diabetinių susirgimų medikamentai ir kt. Geriau visuomet turėti šiek tiek būtinų vaistų su savimi, nei, netikėtai prireikus, ieškoti jų svečioje šalyje ir sužinoti, kad įsigijimui reikalingas receptas arba jų visai nėra prekyboje.

"Svarbu žinoti, kad kiekviena valstybė turi savo medikamentų vežimo per sieną įstatymus, tad norėdami tiksliai sužinoti, ką ir kiek galite įsivežti į konkrečią šalį, kreipkitės į tos šalies ambasadą. Vežantis vaistus per vienos ar kitos valstybės sieną, reikia juos laikyti originaliose pakuotėse, su gydytojo receptu galima įvežti daugiau to paties vaisto pakuočių (6-9), be recepto – iki 5 pakuočių", – primena I. Galeckaitė.

Jei išvykstama ilgesniam laikui ir reikia vežtis daugiau vaistų, tai padaryti padėtų specialiai išduota gydytojo pažyma.

Vakarų ekspresas

testas-/35263″>Sveikos kelionės žinių testas