+4
-0
+4
Vasarą tykantys sveikatos pavojai

Vasarą daug dažniau nei šaltuoju metų laiku lepiname save nesveiku ir greitu maistu. Sveikam maistui pasigaminti reikia laiko, o vasarą jo, kaip žinia, ne visada turime. Geriau viena valanda gamtoje, nei prie puodų virtuvėje. Tad ir lekiame į gamtą į pintinėlę įsidėję ne namie pagamintų sveikų patiekalų, bet iš parduotuvės nusipirkę greito maisto, bulvinių traškučių ir įvairių gazuotų gėrimų. O kur dar tos ankstyvos maudynės šaltoje jūroje. Taip, neatsispiriame ir joms. Ir po to to kenčia mūsų sveikata. 

Virškinimo sistemos sutrikimai vasarą

Vasarą kaip niekad dažnai gali varginti įvairūs virškinimo sutrikimai: skrandžio rūgštingumas,  pykinimas, pilvo raižymas, vėmimas, rėmuo – visi šie virškinimo sutrikimai gali atsirasti suvalgius netinkamo maisto ar tiesiog kelionės metu, kuomet keičiasi mūsų mityba.

Ypač dažna problema vasarą keliaujant automobiliu ar lėktuvu yra vidurių užkietėjimas ir pilvo pūtimas.  Šie nemalonūs simptomai  atsiranda dėl to, kad mažai judama ir geriama per mažai skysčių, vartojama daugiau sausų maisto produktų.

Ką daryti, kad įvairios virškinimo problemos nesugadintų taip ilgai lauktų ir planuotų vasaros atostogų? Vos keletas pagrindinių sveikos mitybos taisyklių ir jūs galite būti tikri, kad nereikės atostogų metu rūpintis ir ieškoti, kur gi tie vaistai nuo skrandžio skausmo ar vaistai pilvo pūtimo.

Atsiminkite, jog prieš dedant uogas į burną, jas reikia kruopščiai nuplauti. Gerkite vandenį, o ne saldintus gėrimus, venkite sauso bei aštraus maisto.

Vėlyva vakarienė – griežtas NE !

Visą dieną dirbome ir net nesusimąstėme, kad praleidome pietų pertrauką. Normalu, juk kuomet lauke karšta, tuomet net ir nesinori valgyti dienos metu. Bet štai, vos tik grįžus iš darbo namo skrandis mums siunčia signalus sakydamas „ei, žmogau, įmesk maisto“. Tai ir metame į savo skrandį tai, ką kiti mestų tik į šiukšlių dėžę. Pavyzdžiui, valgome riebią mėsą, o garnyrui dar  įsidedame keptų bulvių. Žinoma, po tokios vakarienės Jūsų skrandis išties turės daug darbo, mat virškinti riebų maistą skrandžiui yra nelengvas darbas. O dar jei po sunkios darbo dienos suvalgome ne tik pagrindinį dienos patiekalą, bet ir atsigeriame šalto alaus, galime būti tikri, jog mūsų skrandyje vyksta tikri perversmai. Yra apkraunama virškinimo sistema ir vaistai nuo skrandžio skausmo kartais gali būti vienintelė išeitis nemaloniems simptomams numalšinti.

Šlapimo takų uždegimas – vasaros „dovanojama“ dažna liga

Et, ir kam gi nesinori gražų ir vėsų vasaros vakarą atsisėsti ant žalios žolės arba anksti ryte, esant gamtoje, pabraidyti basomis kojomis per šaltą ryto rasą? O kur dar tos ankstyvos  maudynės vėsiame Baltijos jūros vandenyje? Taip, tik nedaugelis iš mūsų atsispiria šiems vasaros siūlomiems nemokamiems malonumams. Gerai tiems, kurie atsispiria, o ką daryti tiems, kurie įkliūva į tokias vasaros ligų „pinkles“?

Daugumai moterų yra tekę patirti šlapimo takų infekciją. Šlapimo pūslės uždegimas (cistitas) gali atsirasti dėl jau minėtų priežasčių: pasimaudžius šaltoje jūroje, pasėdėjus ant šaltos žemės ar kito šalto, vėsaus paviršiaus. Šlapimo pūslės uždegimo rizika padidėja tiems, kurie serga cukriniu diabetu, akmenlige, nesilaiko tinkamos higienos.

Dažnas šlapinimasis, noras šlapintis net ir tada, kai pūslė tuščia, vargintis skausmas pilvo apačioje arba skausmas šlapinantis, pakitusi šlapimo spalva ir jame atsiradęs kraujas – tai gali būti vieni iš simptomų, jog jus vargina šlapimo pūslės uždegimas.

Taigi, pasistenkite džiaugtis vasara atsargiai. Tuomet nereikės kentėti dėl tokių nemalonių sveikatos problemų.

Parengė: L.Rimgailė