+3
-0
+3
XXI amžiaus higiena. Nepykdyk savo nosies!

Tinkama nosies higiena yra būtina gerai nosies funkcijai užtikrinti. Ji sumažina peršalimo simptomus, sinusų infekcijas, alergijas ir padeda išvengti infekcijos. Labai svarbu išlaikyti tinkamą nosies priežiūrą, nes nosis atlieka daug labai svarbių funkcijų. Ji sušildo, sudrėkina ir išvalo įkvepiamą orą. Ji apsaugo nuo išorės pavojų savo gleivine filtruodama daleles ore. Ji taip pat atsako už uoslę ir padeda projektuoti mūsų balso garsą.

Apsauginė gleivinės funkcija

Gleivinė išskiria gleives, kurios susimaišo su nešvarumais ir taip apsaugo mus nuo išorės grėsmių. Maži nosies plaukeliai gleivinėje šiuos nešvarumus nukreipia ryklės link ir tada į skrandį. Skrandžio rūgštys šiuos nešvarumus pašalina. Čiaudėjimas taip pat yra geras būdas atsikratyti nešvarumų. Tinkama nosies higiena padeda gleivinei apsaugoti­ organizmą.

Nosies priežiūra

Tinkama nosies higiena prasideda nuo sveikos gyvensenos įpročių – sumažinant grėsmes savo aplinkoje. Štai keli nedideli patarimai, kaip sumažinti išorės grėsmes aplinkoje:

  • venkite kilimų;
  • neleiskite dulkėms kauptis ant daiktų;
  • reguliariai valykite namus;
  • drėkinkite orą namuose;
  • nerūkykite ir nebūkite pasyviu rūkaliumi.

Tinkama nosies higiena palaikoma reguliariai valant nosį. Nosies valymas turėtų būti kasdienių procedūrų dalis kaip ir dantų valymasis. Preparatai sūraus vandens pagrindu padeda išvalyti nosies ertmę ir pašalinti nešvarumus. Prekyboje yra keletas tam skirtų produktų, pvz., „QUIXX“. Taip pat prekyboje siūlomi lašai, vienadozės ampulės, nosies purškalai ir kitos plovimo priemonės. Produktas parenkamas pagal jūsų amžių ir pageidavimus. Vienos priemonės yra izotoninės, kitos hipertoninės. Izotoniniuose fiziologinio tirpalo produktuose yra tokia pati druskos koncentracija, kokia aptinkama žmogaus organizme, hipertoniniuose tirpaluose yra didesnė druskos koncentracija. Taip pat yra nosies purškalų su purškiama migla (nuo žemo iki aukšto slėgio) ar sudėtyje turinčių eukaliptų. Kartais ši produktų gausa gali trikdyti. Paprašykite vaistininko, kad padėtų išsirinkti preparatą, kuris geriausiai atitiktų jūsų poreikius.

Kūdikių nosies higiena

Vaikai labiau linkę sirgti kvėpavimo takų infekcijomis. Kadangi jų imuninė sistema ­nėra visiškai susiformavusi ir jie dažniausiai bendrauja su kitais vaikais (pvz., vaikų darželyje), todėl mažų vaikų kvėpavimo infekcijos palyginti dažnos. Taip pat maži vaikai mažiau atsparūs infekcijoms, nes jų nosies ertmės siauros, jie negali išpūsti nosies ir daug laiko praleidžia miegodami. Štai todėl svarbu reguliariai valyti nosį fiziologinio tirpalo produktais, kad išvengtumėte infekcijų.

Nosies higiena ir infekcija

Kiekvienais metais milijonai kanadiečių serga peršalimu. Kiekvienais metais vienas suaugusysis vidutiniškai vieną ar du kartus suserga peršalimu. Nėra priemonių peršalimui gydyti, tik simptomams (slogai, kosuliui, nosies užgulimui ir gerklės skausmui) mažinti. Fiziologinis tirpalas nosies ertmėms valyti yra saugus ir veiksmingas būdas peršalimo simptomams mažinti. Tai taip pat galioja ir sinusų infekcijoms. Nosies ertmių valymas sumažina nosies užgulimą ir padeda atsikratyti virusų ir bakterijų.

Nosies higiena ir alergijos

Jūsų nosis nuolat susiduria su alergenais (erkutėmis, žiedadulkėmis ir pelėsiais). Kai kuriems žmonėms prasideda alerginės reakcijos, lydimos nosies užgulimo ir čiaudėjimo. Nosies valymas fiziologiniu tirpalu padės sumažinti simptomus ir pašalinti gleivėse esančius alergenus.

Nosies sausumas

Nosies sausumas yra dažna problema. Jos simptomai – nosies perštėjimo ar deginimo jausmas, išsausėjusi gleivinė ir šašų susidarymas. Tai ne tik labai nepatogu, bet ir silpnėja atsparumas infekcijoms. Yra kelios nosies sausumo priežastys:

  • mažas drėgnumas;
  • namų šildymo sistemos žiemą;
  • senėjimas;
  • tam tikrų vaistinių nosies purškalų naudojimas;
  • spindulinis gydymas galvos ar kaklo srityje.

Norint sumažinti nosies sausumą, svarbu tinkamai kiekvieną dieną pasirūpinti nosies higiena. Geros priemonės pvz., „QUIXX soft“ , „QUIXX baby“ sudrėkina sausą ar sudirgusią nosies ertmę.

Keli patarimai dėl nosies higienos:

  • namuose užtikrinkite tinkamą drėgnumo lygį;
  • stenkitės, kad namuose nesikauptų dulkės;
  • nerūkykite;
  • kasdien valykite nosį, ypač mažiems vaikams;
  • nosį valykite dažniau, kai sergate kvėpavimo takų infekcija ar alergijomis;
  • vartokite švelnius, nedirginančius preparatus, kurie specialiai pagaminti nosies higienai; reikia vengti namų gamybos priemonių.