Ženklai rodantys, kad valgote per sūriai

 

Mėgstate valgyti sūriai, bet galvojate, kad tikrai nevartojate per daug druskos? Atkreipkite į šiuos ženklus, pranešančius, kad vis dėlto turėtumėte riboti druskos vartojimą:

 

Sunkiau susikaupti

 

Pasirodo, kad druska veikia net ir mūsų smegenis – štai 2018 m. Kolorado (JAV) universiteto mokslininkai stebėjo daugiau nei 5000 vyrų, vyresnių nei 65 m. Nustatyta, kad tyrimo dalyviams buvo sunkiau mąstyti viršijant rekomenduojamą druskos kiekį organizme vos 30 proc.

 

Esate nuolat ištroškę

 

Itin daug druskos turintys maisto produktai, pavyzdžiui, bulvių traškučiai, picos, makaronai skatina jus nuolat norėti gerti, nes, kaip skelbia Harvardo mokslininkai, druska sujaukia organizmo skysčių balansą. Jei šiandien valgėte daug sūraus maisto, stenkitės gerti kuo daugiau vandens, nes kūnui dabar jo labai reikia – antraip gali prasidėti dehidratacija. 

 

Tinsta kūnas

 

Taip, net vienas sūraus maisto vakaras gali lemti, kad ryte atrodysite ir jausitės patinę – dėl to atsakingi organizme susikaupę skysčiai. Toks patinimas gali signalizuoti apie gręsiančias ligas, bet neretai tai tebūna ženklas, kad suvartojote per daug druskos. Ką daryti? Venkite druskos turinčių maisto produktų: skaitykite etiketes, rinkitės produktus, turinčius kuo mažiau druskos ar gaminkite savo maistą.

 

Atsiranda inkstų akmenys

 

Valgydami per sūriai, kenkiate ir inkstų funkcijai – štai mokslininkai skelbia, kad tokiu atveju šlapime aptinkamas padidėjęs baltymų kiekis, o kuo daugiau inkstuose baltymų, tuo didesnė grėsmė, kad susirgsite inkstų ligomis. Be to, vartodami daug druskos, rizikuojate sulaukti ir akmenų inkstuose. Jei jums skauda inkstus, nedelskite, kreipkitės į savo gydytoją. Ko gero, jums teks keisti mitybą iš esmės.

 

Prasideda skrandžio opos

 

Kasdien valgydami daug druskos turinčių produktų, rizikuojate susirgti skrandžio vėžiu. Be to, druska skatina ir skrandžio vėžį sukeliančių bakterijų atsiradimą ir žaloja skrandžio gleivinę.

 

Aukštas kraujospūdis

 

JAV širdies asociacija per dieną suaugusiems pataria suvartoti 1,5-2,3 mg druskos, tačiau neretai žmonės suvartoja kone dvigubai daugiau. Visas papildomas druskos kiekis organizme sulaiko skysčius, tad jūsų širdis turi dirbti greičiau, kad patenkintų organizmo poreikius. Pasiteiraukite savo gydytojo, galbūt vertėtų rinktis ne tokius sūrius maisto produktus ir taip kovoti su aukštu kraujospūdžiu.

 

Gardinate maistą druska (visada)

 

Žinoma, šaunu, kad patys galite pasisūdyti maistą tiek, kiek norite, tačiau dažnai žmonės berdami druską nuo stalo persistengia. Pusė arbatinio šaukštelio druskos lygu 1,5 mg druskos, tad triskart per dieną sūdydami maistą druska ant stalo galite greitai peržengti rekomenduojamą druskos dienos normą. Ką daryti? Kuo mažiau sūdykite maistą patys, ypač jei valgote daug perdirbto, paruošto maisto, kuris ir taip labai sūrus.

Straipsnio autorė – Giedrė Izabelė Janušaitė (Šaltinis – The Healthy)