Riešutai

Riešutai

Riešutai
– ypač naudingas, tačiau ir klastingas maisto produktas. Riešutai yra puikus
vitaminų, baltymų ir mikroelementų šaltinis. Jie būtini vegetarams, nes
aprūpina organizmą geležimi, kurio gali pritrūkti atsisakiusiems mėsos. Antrą
vertus, riešutai dažnai sukelia alergiją, yra itin kaloringi ir sunkiai
virškinami. Kad riešutai būtų ne tik maistas, bet ir vaistas, išsirinkite sau
labiausiai tinkančius ir valgykite ne daugiau kaip saujelę per dieną.
Prisiminkite, kad labai svarbu riešutus gerai sukramtyti. Antraip organizmas jų
gerai nesuvirškins ir nepasisavins naudingųjų medžiagų.

Lazdyno
riešutai

Šie
riešutai yra tikra baltymų bomba, todėl rekomenduojami tiems, kuriems trūksta
energijos, jaučiasi pavargę ar dirba sunkų fizinį darbą. Lazdynų riešutai
gerina raumenų tonusą, o juose esantis kalcis stiprina kaulus. Vitaminai B ir E
puoselėja plaukų bei odos grožį. Nesočiosios riebalų rūgštys bei unikalus
mineralinių medžiagų rinkinys stabdo senėjimą, mažina cholesterolio kiekį
kraujyje, padeda išvengti širdies bei kraujagyslių ligų. Lazdyno riešutai
rekomenduojami žmonėms su aukštu kraujospūdžiu, sergantiems šlapimo pūslės
akmenlige, žindančioms motinoms

Graikiniai
riešutai

Graikiniuose
riešutuose yra daug kofermento Q10, kuris žinomas kaip vienas geriausių kovotojų
su senėjimo požymiais. Jauniems išlikti padės ir šiuose riešutuose randamas
vitaminas C. Suvalgę vos penkis graikinius riešutus gausite visos paros
vitamino C dozę. Šiuose riešutuose esančios nesočiosios riebalų rūgštys saugo
odą nuo suglebimo, o vitaminas B užtikrina gerą nervinės sistemos darbą. Kaip
ir lazdyno, graikiniai riešutai sustiprina raumenis. Jie taip pat gerina
atmintį, padeda besimokantiems ar dirbantiems protinį darbą. Taip pat skatina
šlapimo išsiskyrimą ir gerina kepenų darbą, taip padėdami organizmui išsivalyti
ir pašalinti toksinus. Graikiniai riešutai rekomenduojami sergantiems
skydliaukės ligomis, vaikams ir nėščiosioms.

Migdolai

Naudingi
sergantiesiems kvėpavimo takų ligomis. Ypač rekomenduojami rūkaliams, nes
didelis seleno kiekis, esantis šiuose riešutuose, šiek tiek neutralizuoja
cigarečių daromą žalą. Migdolai laisvina vidurius, todėl rekomenduojami tiems,
kuriuos kankina vidurių užkietėjimas. Taip pat šie riešutai gerina širdies
darbą, regėjimą bei atmintį.

Migdolų
aliejus nuo seno naudojamas kosmetikoje. Juo tinka įtrinti visų tipų plaukus,
maitinti sausą, jautrią odą.

Kedro
riešutai

Tai
– vieninteliai riešutai, kuriuos gali drąsiai valgyti skrandžio ligomis
besiskundžiantys žmonės. Juose beveik nėra ląstelienos, todėl jie itin lengvai
virškinami. Kedro riešutuose gausu organizmui reikalingų baltymų.

Pistacijos

Visuose
riešutuose yra nemažai geležies, tačiau pistacijose jo daugiausia. Todėl šie
riešutai idealiai tinka vegetarams ar tiesiog nemėgstantiems raudonos mėsos. Geležis
stiprina nervų sistemą, taigi pistacijos rekomenduojamos nervingiems, dirgliems
žmonėms. Šie riešutai gerina nuotaiką, suteikia žvalumo ir energijos, gerina
smegenų darbą. Pistacijose esantis didelis vitamino A kiekis padeda norintiems
turėti sveiką ir skaisčią odą bei gerą regėjimą.

Anakardžiai

Šiuos
riešutus apibūdina posakis „tinka ir vyrams, bet subalansuota moterims“. Jie
rekomenduojami visais moters gyvenimo momentais. Padeda sureguliuoti moteriškų
hormonų kiekį, mažina priešmenstruacinio sindromo negalavimus bei lengvina
klimakterinį periodą. Magnis, varis ir cinkas suteikia šiems riešutams
imunitetą stiprinantį poveikį.

Žemės
riešutai

Dažnai
neteisingai menkinami kaip mažiausiai vertingi, iš tiesų žemės riešutai yra
tiesiog mažiausiai kaloringi. Baltymų, angliavandenių ir mineralinių medžiagų
šiuose riešutuose tikrai netrūksta. Iš kitų jie išsiskiria vitamino PP kiekiu.
Šis vitaminas būtinas gerai kraujo apykaitai, centrinės nervų sistemos darbui
ir odos grožiui. Žemės riešutai taip pat mažina riziką susirgti širdies
ligomis.

Su
kuo skaniausi ir sveikiausi

Riešutai
su medumi – dar senovės graikų pamėgtas skanėstas. Bet kokios rūšies riešutus
užpilkite skystu medumi ar sumaišykite su sutirštėjusiu ir skanaukite. Medaus
ir riešutų derinys ypatingas, nes akimirksniu suteikia energijos, aprūpina
organizmą dideliu kiekiu vitaminų, mineralų, baltymu ir riebalų rūgščių. Medus
padeda suvirškinti riešutus. Keli šaukštai riešutų su medumi greit padės
pajusti sotumą. Tai – sveikas ir gardus užkandis skubantiems.

Riešutai
su razinomis rekomenduojami sergantiems širdies bei kraujagyslių ligomis. Taip
pat jų profilaktikai. Tai ir puikus „maistas protui“, ypač tinkantis sunkiai
besimokančiam, negalinčiam susikaupti vaikui. Jei vienų riešutų su razinomis
nemėgstate, pabandykite jų įdėti į ledus, jogurtą ar sausus pusryčius.

Graikiniai
riešutai paskanins gaivias salotas. Gardūs su fetos sūriu ir alyvuogėmis.
Tačiau tokia kulinarine sąjunga nereiktų piktnaudžiauti, jei stengiatės
nepriaugti svorio.

Pikantišką
skonį salotoms ar mišrainėms suteiks lazdyno riešutai. Tai – netikėtas, tačiau
skanus sprendimas. Tuo metu žemės riešutai puikiai paskanina aštrius
rytietiškus troškinius. Migdolai pagardins kepinius. Juolab, kad būtent šie
riešutai sveikesni termiškai apdoroti.

Visos
kitos riešutų rūšys termiškai apdorotos praranda didelę dalį naudingų medžiagų.
Todėl riešutus patartina vartoti žalius. Žmonėms, kurių žarnynas jautrus,
patariama valgyti riešutus be odelių.