Akrilamidai – vėžio sukėlėjai ?

JAV maisto ir vaistų administracija paskelbė direktyvą, raginančią mažinti su maisto produktais gaunamų akrilamidų kiekį. Tyrimai rodo, kad ši cheminė medžiaga, aptikta tik 2002 metais, gyvūnams sukelia vėžį. Tai suteikia pagrindo manyti, kad akrilamidai yra pavojingi ir žmonėms.

Akrilamidai susidaro daugiausia augalinės kilmės maisto produktuose, kai jie apdorojami aukštoje temperatūroje, ypač kepant arba gruzdinant, rašo meddaily.ru. Taigi šių junginių galima aptikti keptose ir gruzdintose bulvėse, skrudintose kavos pupelėse, sausainiuose, duonoje, džiovintuose vaisiuose ir kitur. Tačiau akrilamidų beveik nebūna pieno produktuose, mėsoje ir žuvyje.

Neužsitęsęs terminis apdorojimas iš esmės nėra pavojingas. Tačiau ilgai kepant aukštoje temperatūroje, akrilamidų kiekis didėja. Gruzdinant šaldytas bulvytes, specialistai pataria griežtai laikytis ant jų pakuočių pateiktų rekomendacijų.

Taip pat reikėtų vengti sudegusių produktų, pernelyg apskrudusių vietų ir plutos. Maisto ir vaistų administracija duoną, šaldytas bulvytes ir kitus produktus pataria

skrudinti iki auksinės, o ne rudos spalvos. Suskrudusių, tamsiai rudų vietų geriau vengti – jose būna susikaupę daugiau akrilamidų. Beje, šviežių bulvių negalima laikyti šaldytuve – vėliau jas kepant susidarys didesnis akrilamidų kiekis.

Mitybos racione turėtų vyrauti:

• šviežios daržovės;

• vaisiai;

• liesi pieno produktai;

• neriebi mėsa;

• paukštiena;

• žuvis;

• ankštinės daržovės;

• kiaušiniai;

• riešutai.

Vertėtų rinktis tuos produktus, kuriuose nėra daug sočiųjų riebalų, transriebalų, cholesterolio, druskos ir cukraus.