+1
-0
+1
Kaip išsigelbėti nuo dantų skausmo?

Karieso ar fizinių traumų sukeltas dantų skausmas kamavo žmones jau akmens amžiuje. Nors nuo tų laikų prabėgo ne vienas tūkstantmetis, problema ne tik nedingo, bet ir paaštrėjo – dėl dažnai vartojamo cukraus, prastos dantų priežiūros ir neracionalios odontologo kabineto baimės dažnam žmogui tenka patirti dantų skausmą.Bene labiausiai dantų skausmas erzina dėl kelių savybių: jį galima numalšinti, tačiau skausmo priežastį gali pašalinti tik specialistas. Be to, dažnai dantų skausmas užklumpa vėlai vakare – pačiu netinka miausių metu, kai sunku gauti reikiamos pagalbos.

KskKodėl dantų skausmas yra toks stiprus ir nemalonus pojūtis? Svarbiausia priežastis ta, kad žmogaus burnos ir žandikaulių sritis yra gausiai apraizgyta nervų rezginiais, tad uždegimas ar patirta trauma sukelia sunkiai pakeliamą skausmą. Dantų skausmą dažniausiai sukelia danties arba žandikaulio problemos: kariesas, danties ertmė, įskilimas, atvira danties šaknis, dantenų liga. Daugiausia problemų kyla tuomet, kai kariesas pažeidžia danties išorėje esantį emalio sluoksnį – emalis yra kiečiausia ir labiausiai mineralizuota medžiaga žmogaus organizme, sauganti minkštesnį danties kūną dentiną ir pačiame danties viduje esančią pulpą. Pulpa – tai mažas kraujagyslių, nervų ir limfmazgių darinys, dažniausiai vadinamas „danties nervu“ ar tiesiog „nervu“. Būtent pulpa pajunta danties pažeidimus ir signalizuoja apie tai nepakeliamu skausmu.

PagSkausmas signalizuoja, kad kažkur burnoje yra uždegimas, kurio metu kinta medžiagų apykaita, išsiskiria tam tikros medžiagos, dirginančios nervų galūnes ir sukeldamos skausmą. Išskiriamos kelios pagrindinės dantų skausmo priežastys:

Paviršinio ėduonies sukeltas skausmas.

Dažniausia dantų skausmo priežastis yra ėduonis arba kariesas (danties kietųjų audinių irimas) ir jo komplikacijos. Atsiradus paviršiniam ėduoniui kurį laiką gali nebūti jokių simptomų arba retai truputį pamaudžiantis, tačiau savaime greitai praeinantis skausmas nuo saldesnio maisto, šaltesnio vandens. Dažnas žmogus mažai ar visai nekreipia dėmesio į tokius negalavimus, tačiau tai yra pirmas ženklas, kad reiktų susirūpinti ir kreiptis į odontologą.

Gilaus ėduonies sukeltas skausmas. Jei procesas laiku nesustabdomas, pažeisti danties audiniai minkštėja, pasiekia gilesnius audinius – dentiną. Tuomet skausmą gali sukelti temperatūros dirgikliai, kietesnio maisto kramtymas. Šios rūšies skausmas taip pat būna trumpalaikis ir praeina nustojus veikti dirgikliui.

Pulpitas – danties pulpos uždegimas. Pažeidimui galiausiai pasiekus danties nervą, atsiranda savaiminis, plintantis per visą žandikaulį, savaime nepraeinantis skausmas. Skausmas dažniausia prasideda vakare arba naktį, jis gali pereiti ir į ausį ar galvą. Jei skausmo priežastis ir toliau nešalinama, gali kilti kūno temperatūra, o uždegimas persimesti į kitus audinius.

Įskilęs dantis. Dantų skausmą gali sukelti ir lūžęs dantis. Jis nesusijęs su ėduonimi ar dantų ertmėmis: dantys lūžta ar įskyla tada, kai kramtomi arba kandami kieti daiktai: ledinukai, pieštukai, riešutai. Kartais lūžį galima pamatyti įskilusį dantį nudažius specialiais dažais.

Bruksizmas. Bruksizmas, arba griežimas dantimis, yra žandikaulių sukandimas, kurį lydi horizontalūs kramtymo judesiai. Apskaičiuota, kad dantimis griežia per 10 proc. žmonių, nors dažniausiai jie net neįsivaizduoja, kad taip daro. Kadangi dantimis dažniausia griežiama miegant, sukandimo jėga būna iki 6 kartų stipresnė, nei pabudus. Dėl to gali būti pažeisti dantys ar dantenos, sukeliamas dantų skausmas.

 Reikia pasiruošti iš anksto

Kadangi skausmas paprastai užklumpa netikėtai, reiktų visą laiką namų vaistinėlėje turėti skausmą malšinančių vaistų. Tuo tarpu gydytojai pataria vos tik suskaudus dančiui kreiptis į juos pagalbos. Nestiprų danties skausmą kartais padeda numalšinti vaistažolių arbatos, šilti spirito kompresai bei kitokios liaudiškos priemonės. Tačiau norintiems išvengti skausmo,

dantis reikėtų profilaktiškai tikrintis dukart per metus. Nesikreipiant pagalbos, skausmas trukdo dirbti, sunku susikaupti, o naktį miegoti, nes skausmas būna labai koncentruotas, varginantis ir stiprus. Jeigu dantį pradeda skaudėti vėlai vakare arba naktį, kai gydytojo pagalbos galima sulaukti tik ryte, skausmui malšinti reiktų analgetinių vaistų, kurie padės išmiegoti naktį. Patariama pasirinkti greitai veikiantį medikamentą, skirtą uždegimuiir skausmui malšinti.

 Dolmen pradeda veikti greitai

Dolmen yra nesteroidinis vaistas nuo uždegimo, skirtas ūmiam skausmui malšinti ir pasižymintis uždegimą slopinančiomis savybėmis. Šis vaistas vartojamas raumenų, kaulų, mėnesinių, dantų skausmui malšinti. Iš savo vaistų grupės Dolmen išsiskiria greitu poveikiu -tyrimai parodė, kad skausmo atlėgimą pacientai užfiksuodavo praėjus jau 15 minučių po vaisto vartojimo.

Dolmen platinamas vandenyje tirpstančių granulių ir tablečių pavidalu. Įvertinus tai, kad Dolmen efektyviai malšina skausmą, slopina uždegimą ir greitai pradeda veikti, gali būti teigiama, kad tai galėtų būti pasirinkimo vaistas ūminiam skausmui malšinti. Jei gydytojas nenurodė kitaip, dažniausiai patariama vartoti po vieną 25 mg Dolmen plėvele dengtą tabletę arba granulių paketėlį kas 8 valandas. Visa paros dozė neturėtų būti didesnė už 75 mg. Reikėtų nepamiršti, jog skausmo malšinimas nėra pačios ligos gydymas ir geriant vien tik nuskausminamuosius vaistus, dantis savaime neužgis. Nors skausmą nugalėti labai svarbu, ligos priežastį gali pašalinti tik gydytojas odontologas.