Kuo naudingas geriamasis vanduo?

Mūsų organizmo vandens terpėje vyksta visos biologinės reakcijos, todėl žmogus turi gauti atitinkamą vandens ir maisto produktų kiekį. Žmogus gauna maždaug 2–2,3 litro vandens per parą. Norint, kad žmogus jaustųsi gerai, būtų sveikas ir kupinas jėgų, tam itin svarbu palaikyti skysčių pusiausvyrą. Mažiausią nukrypimą nuo normalios skysčių pusiausvyros organizmas nedelsiant koreguoja prakaito, šlapimo išskyrimu, papildydamas skysčio atsargas. Vanduo pašalinamas tokiu būdu: inkstai išskiria 1,5 litro, oda – 0,5–1 litrą, plaučiai – 250–350 mililitrų, žarnynas – 50–200  mililitrų. Jau nuo seno žinoma, kad vanduo būtinas gyvybei, netgi manoma, kad Žemėje gyvybė atsirado būtent iš vandens. Vanduo sudaro didžiąją dalį žmogaus organizmo – net 60-70 procentų. Vandenį vartojame kasdien, tačiau ar dažnai susimąstome, kokią naudą jis turi mūsų organizmui?

 

Padeda mesti svorį. Išgėrus vandens stiklinę, sumažėja apetitas, tada, valgote mažiau. Be to, vanduo neturi kalorijų. Yra natūralus vaistas nuo galvos skausmo. Gali padėti sumažinti galvos ir nugaros skausmus, nes šie dažnai prasideda dėl dehidratacijos.

 

Jaunina odą. Oda bus skaistesnė, jei per dieną išgersite pakankamai vandens, o ne paslaptis, kad graži ir skaisti oda jaunina. Gerina darbo produktyvumą. Smegenis sudaro apie 85 procentai vandens, taigi, mūsų aktyvumas taip pat priklauso nuo vandens. Kai jo kiekis pakankamas,

esame budresni, ir darbas tampa našesnis.

 

Suteikia energijos. Vanduo reguliuoja kūno temperatūrą, o tai turi įtakos energingumui. Jei sportuojate, nepamirškite išgerti reikiamo kiekio vandens – būsite energingesni.

 

Padeda virškinimui. Geriamasis vanduo gerina medžiagų apykaitą, todėl padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Padeda išvengti mėšlungio bei raumenų patempimų. Jei dažnai kankina mėšlungis, skubame gerti magnį, tačiau kartais tai reiškia tiesiog vandens trūkumą organizme. Mažina tikimybę susirgti. Pakankamas kiekis vandens padeda apsisaugoti nuo gripo, inkstų akmenligės ir net padeda išvengti širdies priepuolio. Vanduo, geriamas su citrina, padeda išvengti kvėpavimo ligų, reumato, artrito ir t.t.

 

Mažina nuovargį. Vanduo padeda organizmui atsikratyti toksinių medžiagų, Kai organizmui trūksta vandens, pirmiausia jis imamas iš kraujo, o tai apsunkina širdies darbą.

 

Gerina nuotaiką. Kai jaučiamės gerai, tuomet ir nuotaika geresnė.

 

Mažina riziką susirgti vėžiu. Moksliniai tyrimai rodo, kad išgertas pakankamas kiekis vandens mažina riziką susirgti šlapimo pūslės, storosios žarnos vėžiu.

 

Taigi, vanduo mūsų organizmui itin svarbus: jis ne tik padeda numalšinti troškulį, bet ir užtikrina gerą savijautą – bei užkerta kelią rimtoms ligoms.