Nieko nekainuojantys imuniteto draugai II

Bendraukite

 

Visi pripažįsta, kad draugai yra labai svarbūs. Tačiau socialiniai ryšiai ne mažiau svarbūs ir sveikatai. Vienas tyrimas atskleidė, kad vienišiai perpus dažniau palūžta po sunkių išgyvenimų ir suserga nei tie žmonės, kurie turi tvirtų ryšių.

 

Įsigykite augintinį

 

Šunys ne veltui vadinami geriausiais žmogaus draugais. Jie priverčia judėti, be to, turėsite puikią draugiją. Tyrimai atskleidė, kad augintinis gali padėti sumažinti kraujospūdį, cholesterolio kiekį ir pagerinti širdies veiklą. Kitas tyrimas atskleidė, kad šuns auginimas stiprina augančio vaiko imunitetą ir mažina alergijų tikimybę.

 

 

Maiste kuo daugiau antioksidantų

 

Kuo daugiau vaisių ir daržovių vartosite, tuo daugiau antioksidantų gausite. Šios medžiagos saugo nuo laisvųjų radikalų, galinčių pažeisti ląsteles. Rinkitės kuo labiau skirtingų spalvų daržoves ir vaisius – obuolius, žaliąsias paprikas, morkas, kopūstus, brokolius, apelsinus, kivius ir panašiai.

 

Tuščios kalorijos

 

Venkite produktų, kurie organizmą apkrauna tiktai kalorijomis. Greitasis maistas, traškučiai, saldainiai, gazuoti gėrimai – tai nesuteikia nei daug vitaminų, nei skaidulų, nei kitokių naudingų medžiagų.

 

Juokitės

 

Vieno tyrimo metu pastebėta, kad žmonių, kurie garsiai juokėsi žiūrėdami filmą, imuninė sistema kurį laiką buvo atsparesnė. Tačiau kiti tyrėjai tikina, esą juokas neturi didelio poveikio. Nors mokslininkų duomenys – prieštaringi, juokas dar niekam nepakenkė.

 

Gerai išsimiegokite

 

Jei gerai nepailsite ir neišsimiegate, nesuteikiate imuninei sistemai jėgų kovoti su organizmo priešais. Daugumai suaugusiųjų reikia 7–9 valandų miego per naktį. Ką daryti, jeigu nesimiega? Laikykitės pastovios dienotvarkės, dieną judėkite, venkite alkoholio ir kofeino prieš miegą, o miegamajame palaikykite vėsią temperatūrą.