Siūloma sukurti bendrą kompensuojamųjų vaistų nuolaidų kortelę socialiai pažeidžiamoms gyventojų grupėms. Vėliau kortelė apimtų ir  kitokias nuolaidas. Pirmadienį Vyriausybės pasitarime buvos svarstomas Sveikatos draudimo įstatymo pakeitimo projektas, kuriuo siūloma įteisinti vaistų nuolaidų kortelę. Tikimasi, kad Seimui priėmus siūlomas įstatymo pataisas, gyventojai galėtų pigiau įsigyti vaistų. Bet projektas grąžintas tobulinti. 

 

 

Projektas dar žalias
Apie nuolaidų kortelės galimybę tik atėjusi į valdžią pradėjo šnekėti dabartinė Vyriausybė. Kortelės turėtojas, atėjęs į vaistinę, gautų pigesnių kompensuojamųjų vaistų.
Projektu siūloma Valstybinei ligonių kasai (VLK) suteikti teisę priimti iš įmonių lėšas, kurios būtų naudojamos kai kurių socialinių grupių žmonių priemokoms už kompensuojamus vaistus apmokėti.
Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys sakė, kad ministerija turės patikslinti kortelės administravimo išlaidas, pateikti informaciją, kokios farmacijos kompanijos sutiktų dalyvauti šiame projekte.
„Keliama daug klausimų, kad nėra garantijų, kokios farmacijos kampanijos dalyvaus, kokį laikotarpį, su kokiomis lėšomis. Valstybė, sureguliuodama ir įsteigdama tokį fondą, visgi prisiima atsakomybę, kad toks fondas veiks“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė R.Šukys. Pasak jo, pasaulyje egzistuoja dvejopi fondai – vienus remia farmacijos įmonės, kitus – valstybės.
Pasak ministro, nuolaidų kortelė būtų taikoma visų bendrovių, pervedančių lėšas VLK, vaistams. Įstatymo pataisos leistų įvairioms vaistų gamintojoms pervesti lėšas į VLK ir taip būtų sukurtas bendras fondas. Ministras teigė, kad kortelių administravimo ir gamybos išlaidos yra gana didelės, todėl kai kurios vaistų gamintojos iki šiol nesiryžo daryti nuolaidų kortelių savo produkcijai.
„Visos gamintojos galėtų įdėti į vieną bendrą fondą, kurį administruotų VLK, ir žmogus, turėdamas kortelę, galėtų įsigyti pasirinkto gamintojo produkciją“, – sakė R.Šukys. Surinktos tikslinės paskirties lėšos būtų naudojamos tik vaistų priemokoms kompensuoti.

Farmacininkai abejoja
Sveikatos apsaugos ministerija modelį, kuris palengvintų priemokų už kompensuojamuosius vaistus naštą socialiai jautrioms asmenų grupėms, kuria nebe pirmus metus. Tačiau farmacininkai baiminosi, kad siūlomas modelis virs priemone toliau mažinti vaistų kainas – taip valdžia norinti pasirodyti gera kitų sąskaita.
Papildomų nuolaidų sistemą buvo siūloma taikyti 80 ir 50 proc. vaistų kompensavimo lygmenims – ten, kur pacientams tenka didžiausia priemokų našta. Tuo tarpu 100 proc. kompensavimo lygmenyje pacientams tenka tik simbolinės priemokos.
Pirmame papildomų nuolaidų projekto etape jas norėta taikyti pensininkams ir neigaliesiems – ne tik socialiai labiausiai pažeidžiamoms, bet ir lengviausiai identifikuojamoms žmonių grupėms.
VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėja Kristina Garuolienė buvo suskaičiavusi, kad pernai vienai moteriai teko 14 kompensuojamųjų vaistų receptų ir 216 litų priemokų našta per metus. Vyrui – atitinkamai 15 receptų ir 233 litų priemoka.
Nuolaidų sistemos esmė – joje turi dalyvauti verslininkai ir nuolaidos būtų teikiamos tik farmacijos verslo sąskaita. Valstybė tik sudarytų sąlygas verslininkams teikti nuolaidas, nes biudžete tam lėšų kol kas nenumatyta.

Pensininkams ir neįgaliesiems bus išdalintos nuolaidų kortelės. Pateikus kortelę, jiems bus suteiktos papildomos nuolaidos pacientų priemokai vaistams tų farmacinių kompanijų, kurios dalyvauja projekte.
Ir šiuo metu kai kurios farmacijos kompanijos vykdo socialinius projektus. Sveikatos apsaugos ministro patarėjo Martyno Marcinkevičiaus teigimu, esminis naujojo modelio skirtumas – jis būtų vienodai prieinamas visiems Lietuvos žmonėms, kuriems priklauso lengvata. Nuolaida jiems turi būti suteikta ne kurio nors vieno tinklo, o visose šalies vaistinėse.
Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos direktoriaus Leono Kalėtino teigimu, asociacija dar nėra susipažinusi su naujaisiais pasiūlymais ir nėra priėmusi bendros nuomonės vaistų nuolaidų kortelės atžvilgiu. Kiek farmacijos įmonių norėtų dalyvauti projekte, nežinoma. Tačiau ankstesnius pasiūlymus asociacijos nariai vertino neigiamai. 

Tarp kitko:

Šiuo metu yra tik viena farmacijos įmonė „GlaxoSmithKline Lietuva“, kuri tam tikroms socialinėms grupėms turi nuolaidų kortelę „Bočiai“.
Bendrovė savo lėšomis dengia dalį vaistų kainos. 

Lietuvos sveikata

Vaistų nuolaidų kortelės teks palaukti