+0
-1
-1

Ar galima maudyti karščiuojantį kūdikį? Karščiuojantį kūdikį ar mažą vaiką ne tik galima, bet net ir būtina maudyti. Sirgdamas vaikutis prakaituoja, todėl jį reikia nuprausti.
Būtina nepamiršti ir gerai išvėdinti mažylio kambarį. Išnešti kūdikį kelioms minutėms ir plačiai atverti langą. Kūdikio per šiltai neužklokite, kad neperkaistų organizmas. Šilčiau užkloti galima tada, kai temperatūra kyla ir mažylį purto šaltis.

Ar karščiuojančiam mažyliui būtina kviesti gydytoją?
Susirūpinti reikėtų, kai vaikutis karščiuoja ilgiau negu 48 valandas. Į gydytoją reikėtų kreiptis, jeigu mažylio temperatūra ilgiau negu dvi paras pakyla ir nukrenta, vėl pakyla ir nukrenta, net jeigu vaikas ir neblogai jaučiasi. Į gydytoją kreipkitės, jeigu mažyliui temperatūra nukrito, tačiau jis ir toliau vangus, guli kaip lapas. Kai pakyla temperatūra vaikučiams, kurie dėl onkologinių, reumatinių ar kokių nors įgimtų ligų vartoja steroidinių vaistų, nedelsiant reikia kviesti gydytoją.

Ar tiesa, kad karščiuojančiam kūdikiui reikia dažnai duoti krūtį?
Jeigu kūdikiui pakilusi temperatūra, kuo dažniau jam duokite krūtį, nes mažyliai dėl temperatūros labai greitai netenka skysčių. Tačiau neverskite vaikučio valgyti. Jeigu nėra apetito, vadinasi, maisto jam nereikia.
Pasiūlykite atsigerti vandenuko. Jeigu kūdikis beveik nesišlapina, šlapimas būna intensyvios spalvos ir stipraus kvapo, mažylio odelė atrodo sausa, momenėlis įdubęs, būtinai kreipkitės į gydytoją – ženklas, kad mažyliui trūksta skysčių.

Lietuvos sveikata