COVID 19 ? O gal tai tik gripas ?

Šaltuoju metų laiku itin padaugėja peršalimo ir gripo atvejų, o šiemet reikėtų pridėti ir trečiąją infekciją – COVID-19. Visas tris ligas sukelia virusai, tiesiog peršalimo atveju jie gali priklausyti pačioms įvairiausioms grupėms, o gripo ir COVID-19 atvejais virusai gana aiškūs, nors ir jie turi nemažai variacijų, be to, šie patogenai linkę vis mutuoti.

Kiekvienos ligos simptomų pasireiškimas konkrečiam žmogui gana individualus – jis priklauso nuo įvairiausių veiksnių, pavyzdžiui, į organizmą patekusių virusų koncentracijos, asmeninių organizmo ypatybių, gyvenimo sąlygų, gydymo galimybių ir t.t. Vis dėlto kai kurių simptomų buvimas ar nebuvimas, jų pasireiškimo intensyvumas gali padėti suprasti, kuri liga užklupo pacientą.

Nors visos trys ligos prasideda gana panašiai, t.y., pasireiškia nuovargis, silpnumas, gerklės skausmas, atsiranda kosulys ir didesnis ar mažesnis karščiavimas, pirmiausiai siūloma dėmesį atkreipti būtent į karščiavimą. Gripui būdinga itin aukšta temperatūra (apie 39-40 laipsnių), peršalimo metu temperatūra paprastai nepakyla aukščiau 37,5-38 laipsnių. Sergant COVID-19 ji gali būti gana įvairi, vis dėlto pastebima, kad ji paprastai neviršija 38,5 laipsnių (nekalbame apie sunkesnius, jau komplikacijas pasiekusius atvejus). Kadangi COVID-19 infekcijos metu pasireiškiantis kūno temperatūros pakilimas gali būti labai panašus į peršalimo metu pasireiškiantį kūno temperatūros pakilimą, reikėtų atkreipti dėmesį į kvėpavimo funkciją – naujieji koronavirusai sukelia gana sunkų ir intensyvų kosulį, lydimą dusulio. Taip pat dažniausiai nepavyksta išvengti gana didelio nuovargio, skonio bei uoslės sutrikimų.

Taigi peršalimo metu nebūdingas nei karščiavimas, nei stiprus ir sausas kosulys. Tuo tarpu COVID-19 ir gripo infekcijų metu šie simptomai yra gana dažni, nors gripo metu paprastai temperatūra yra aukštesnė pusantro – dviem laipsniais nei sergant COVID-19. Kalbant apie nuovargį, COVID-19 ligos metu jis bene stipriausias, gripo metu taip pat gana intensyvus, o peršalimo metu gali kamuoti gana nedidelis ir „įveikiamas“ bendras silpnumas. COVID-19 infekcijai labiau nei kitoms ligoms būdingas skonio ir uoslės jutimų praradimas – daug šią ligą patyrusių asmenų teigia, kad pirmieji simptomai buvo būtent tokie – nepavykdavo užuosti nei mėgstamiausių kvepalų, nei pajusti intensyviausių skonių. Gripo ir peršalimo metu uoslės ir skonio jutimų susilpnėjimas pasireiškia kur kas rečiau. Tuo tarpu vieni intensyviausių peršalimo simptomų yra varginantis čiaudulys ir sloga bei užgulta nosis, kurie gripo ir COVID-19 infekcijoms nebūdingi arba pasireiškia žymiai rečiau. Raumenų ir kaulų skausmas intensyviausias gripo metu, tačiau gali pasireikšti ir koronaviruso sukeltos infekcijos metu. Peršalimui šie skausmai nebūdingi. Gripo ir COVID-19 metu ne taip jau retai, ypač vaikams, pasireiškia virškinimo sutrikimų, pavyzdžiui, viduriavimas, pilvo skausmas ir raižymas, vėmimas. Tuo tarpu peršalimo metu tokie simptomai visai nebūdingi. Intensyviausi gerklės ir galvos skausmai priskiriami gripui, o COVID-19 metu jie pasireiškia ne visuomet ir nebūtinai yra tokie intensyvūs. Peršalimo metu gerklės skausmas pasireiškia labai dažnai, tačiau jis neturėtų būti stipresnis nei vidutinis.

Simptomų diferenciacija gali būti gana komplikuota. Vis dėlto vertėtų suprasti, kad duomenys apie COVID-19 infekciją vis dar renkami, o gripas kasmet gali nustebinti vis kitais simptomais ir jų intensyvumu. Šiaip ar taip, patyrus bet kokius panašius simptomus, geriausia likti namuose ir taip apsaugoti ir save, ir kitus. Posakis, kad „atsarga gėdos nedaro“  šiuo metu turėtų būti vienas populiariausių. Vertėtų rūpintis rankų higiena ir nepamiršti nosies higienos (tam tinkami jūros vandens purškalai Quixx). Patariama vengti susibūrimų, dėvėti apsaugines kaukes ar veido skydelius. Saugiausia, jei tik įmanoma, likti namuose, ypač rizikos grupių atstovams.

 Šaltinis |Pasveik.lt