Priešlaikinė ejakuliacija – didesnė problema nei galvojama

Dauguma galvoja, kad įvairios seksualinės disfunkcijos ar lytinės sveikatos sutrikimai būdingesni tik vyresniems vyrams. Taip, vyresniame amžiuje tam tikrų disfunkcijų, pavyzdžiui, erekcijos sutrikimų, pasitaikymo dažnis tikrai didesnis, tačiau būtent priešlaikinė ejakuliacija yra tas lytinės sveikatos sutrikimas, kuris neaplenkia ir visai jaunų vyrų. Pakalbėkime apie priešlaikinę arba pernelyg ankstyvą ejakuliaciją plačiau. Kas tai yra? Kokios jos priežastys? Kas galėtų padėti veiksmingai spręsti šią problemą?

Priešlaikinė ejakuliacija nėra susijusi tik su fizinėmis problemomis

Priešlaikinė ejakuliacija – tai vyrų lytinės sveikatos sutrikimas, kai ejakuliacija įvyksta greičiau, nei to norėtų pats vyras ir (arba) jo partnerė. Be to, priešlaikinę ejakuliaciją patiriantis vyras beveik negali arba visai negali kontroliuoti šio proceso, o dėl pernelyg ankstyvos ejakuliacijos jam kyla didelių psichologinių sunkumų. Priešlaikinė ejakuliacija gali būti įtariama tuomet, kai nuo įsiskverbimo į makštį momento iki sėklos išsiveržimo nepraeina daugiau nei 60 – 120 sekundžių (problema itin ryški, kai šis laikotarpis neviršija vienos minutės ir nesuteikia partneriai jokių galimybių patirti malonumą). Pasitaiko ir tokių atvejų, kai vyrai ejakuliuoja dėl visiškai minimalios lytinės stimuliacijos ir tai įvyksta dar net lytiškai nesuartėjus arba penetracijos į makštį momentu. Tad nesunku pastebėti, kad priešlaikinė ejakuliacija yra susijusi ne tik su fizinėmis problemomis. Ji sukelia vyrui nerimą, nepasitikėjimą savimi, frustraciją, provokuoja įvairias baimes, priverčia vengti lytinio akto, nes ir vėl reikės pajusti tuos pačius neigiamus jausmus. Jei priešlaikinės ejakuliacijos problema labai ryški, tarkime, vyras ejakuliuoja nuo labai minimalios lytinės stimuliacijos dar prieš lytinę sueitį, tuomet iškyla ir vaisingumo problemų – tai tampa itin ryšku, kai poros labai aktyviai stengiasi susilaukti vaikų.

Priešlaikinės ejakuliacijos priežastys – pačios įvairiausios, apimančios ir stresą, ir atsiminimus, ir tam tikras fizines patologijas

Taigi dar prieš įsiskverbimą, įsiskverbimo metu arba iš karto po jo įvykstantis sėklos išsiliejimas itin dažnai siejamas su tam tikru nerimu dėl lytinio suartėjimo. Vyras jaudinasi, kad jam nepavyks ilgai „iškentėti“, o toks nerimas tik dar labiau paskatina problemą, padidina jos pasireiškimo tikimybę. Jaudulys ir nerimas labai prisideda prie nuolatinio priešlaikinės ejakuliacijos pasikartojimo. Nors tikrosios priešlaikinės ejakuliacijos priežastys žinomos ne visada, manoma, kad daugiausiai įtakos šiam lytinės sveikatos sutrikimui daro stresas, ilgalaikė ar laikina depresija, sumenkęs pasitikėjimas savimi, tam tikri atsiminimai (lytinių santykių istorija), įvairūs išgyvenimai. Pastebėta, kad priešlaikinės ejakuliacijos tikimybė išauga tuomet, kai pora patiria nesklandumų tarpusavio santykiuose – jie nepakankamai kalbasi, neišsako savo nuogąstavimų, konfliktuoja. Taigi priešlaikinė ejakuliacija, priešingai nei erekcijos sutrikimai, dažnai siejami pirmiausiai su psichologinės, o ne fizinės kilmės priežastimis. Vis dėlto fizinės, organinės patologijos ar problemos irgi gali vaidinti svarbų vaidmenį, ypač tuomet, kai priešlaikinė ejakuliacija yra įgimta arba trunkanti visą gyvenimą. Manoma, kad labai svarbų vaidmenį ejakuliacijos procese vaidina serotonino, dar vadinamo laimės hormonu, skilimas. Tad pastebėta, kad didelę įtaką priešlaikinei ejakuliacijai gali daryti ir kai kurie vartojami vaistai, pavyzdžiui, antidepresantai. Priešlaikinė ejakuliacija gali kamuoti ir dėl tam tikrų nervų pažeidimų nugaroje ar nugaros smegenyse, prostatos ligų, turėtų dubens organų operacijų ir kitų sveikatos sutrikimų.

Priešlaikinės ejakuliacijos problema daugeliu atvejų gali būti sėkmingai išsprendžiama – Lietuvoje yra vienintelis geriamas vaistas, skirtas šiai problemai gydyti

Specialiai šiai problemai sukurti vaistiniai preparatai pailgina laiką iki sėklos išmetimo ir gali pagerinti ejakuliacijos kontroliavimą. Tai gali padėti sumažinti nusivylimą ar nerimą dėl greitos ejakuliacijos. Dėl priešlaikinės ejakuliacijos diagnostikos ir vaistinio preparato tinkamumo konkrečiu atveju būtina konsultuotis su gydytoju urologu. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Parengė vaistininkė Rūtelė Foktienė