Gerybinė prostatos hiperplazija nėra sugadinto gyvenimo nuosprendis

Gerybinė prostatos hiperplazija dažnai klaidingai siejama tik su labai senyvu amžiumi. Vis dėlto pirmieji jai būdingi simptomai gali pasireikšti ir keturiasdešimtmečiams, kurie apie panašias ligas galėtų net ir nepagalvoti. Tai viena iš priežasčių, kodėl vyras pas gydytoją urologą reguliariai turėtų lankytis jau nuo 30 gimtadienio (o geriausia – visą gyvenimą).

Taigi kas tai per liga, kaip ją atpažinti ir ką daryti, jei ji galimai palietė ir Jus?

Kas yra gerybinė prostatos hiperplazija?

Iš ligos pavadinimo nesunku suprasti, kad ligos eiga – gerybinė, o jos metu pažeidžiama prostata arba, kitaip, priešinė liauka. Gerybinė prostatos hiperplazija (GPH), kartais dar vadinama gerybine priešinės liaukos hiperplazija arba hipertrofija – tai susirgimas, kurio metu padidėja prostata, pasikeičia jos struktūra ir konsistencija, todėl ji pradeda spausti šalia esančią šlapimo pūslę ir šlaplę, kurią ši priešinė liauka gaubia. Tai lėtinė, po truputį progresuojanti liga, kuri pasitaiko gana dažnai. Teigiama, kad GPH serga daugiau nei pusė vyrų, kurių amžius viršija 60 metų. Pasirodo, kad vyresniame amžiuje po truputį progresuojančios GPH išvengti praktiškai neįmanoma – 80-90 metų vyrų grupėje ja serga mažiausiai 90 proc. vyrų. Vis dėlto šią ligą galima sėkmingai kontroliuoti ir tokiu būdu gyventi visiškai pilnavertį gyvenimą.

Kokios GPH priežastys ir rizikos faktoriai?

Manoma, kad dvi pagrindinės GPH išsivystymo priežastys ar faktoriai yra vyresnis amžius ir tam tikri vyriškų hormonų balanso pasikeitimai, nulemiantys prostatos proliferaciją arba tiesiog augimą. Pastebėta, kad nemažai įtakos gali turėti ir genetika. Statistiniai duomenys rodo, kad GPH plačiau paplitusi tarp geltonosios rasės vyriškosios lyties atstovų, tačiau šia liga gali susirgti bet kuris pasaulio vyras. Žinoma, dažnis stipriai auga su amžiumi.

Kokie GPH simptomai?

Šios ligos simptomai gali būti paties įvairiausio intensyvumo. Vieni vyrai jų beveik nejaučia, nors liga progresuoja gana sparčiai, kiti, priešingai, jaučia gana intensyvius simptomus, nors prostata nėra dar labai žymiai padidėjusi. Paprastai tariant, prostata apgaubia šlaplę, todėl jos didėjimas pradeda spausti vamzdelį, kuriuo šlapimas teka iš šlapimo pūslės. Dėl to atsiranda šlapinimosi sutrikimų, dar vadinamų apatinių šlapimo takų sutrikimais, kurie gali labai varginti ir menkinti gyvenimo kokybę. Liga yra progresuojanti, todėl bėgant metams simptomai gali tapti vis ryškesni ir vis labiau varginantys.

Taigi GPH būdinga tai, kad pacientui ne tik sunku pradėti šlapintis, bet jį kamuoja pernelyg silpna šlapimo srovė, kuri gali vis nutrūkti, pakeisti kryptį arba būti netgi panaši į lašėjimą. Pacientus labai vargina tai, kad itin padažnėja poreikis šlapintis, ypač nakties metu, todėl gali sutrikti ne tik normalus gyvenimo ritmas, bet ir nakties poilsio režimas. GPH sergantiems vyrams sunku pilnai ištuštinti šlapimo pūslę, todėl vargina pojūtis, kad joje vis tiek liko šlapimo. Taip pat baigus šlapintis dar kurį laiką gali kamuoti lašėjimas, o ligai pažengus labiau – ir šlapimo nelaikymas. Tada atsiranda ir nemalonaus kvapo, ir infekcijų tikimybė, ir gyvenimo kokybės problemų. Tad šią ligą būtina gydyti ne tik dėl patiriamų nepatogumų, bet ir dėl įvairių komplikacijų grėsmės, kurios apima ne tik ūmaus šlapimo susilaikymo ar lytinio gyvenimo problemų tikimybę, bet ir vyro emocinės būklės prastėjimo galimybę.

Ką daryti, jei panašūs simptomai kamuoja ir Jus?

  • Nedelsdami kreipkitės į savo šeimos gydytoją arba į gydytoją urologą. Svarbu atlikti tam tikrus tyrimus, kurių rezultatai galėtų rodyti ir kitas ligas arba padėtų atmesti tokių ligų tikimybę. Net ir GPH diagnozė nėra nuosprendis – su šia liga taip pat galima kokybiškai gyventi, tačiau svarbu ją aptikti kuo anksčiau – tuomet ir gydymo rezultatai geresni, ir simptomų kontrolė sėkmingesnė. Pačioje ligos pradžioje gali pakakti tik gyvenimo būdo korekcijos, kai rekomenduojama pakeisti savo mitybą, atsisakyti žalingų įpročių, sumažinti skysčių kiekį prieš naktį ar prieš svarbius planus, vengti kofeino, alkoholio ir kitų skysčių išsiskyrimą skatinančių gėrimų bei maisto.
  • Itin naudingi gali būti tradiciniai augaliniai vaistiniai preparatai, pavyzdžiui, Prostamol Uno 320 mg minkštosios kapsulės. Prostamol Uno yra tradicinis augalinis vaistas, kurio indikacijos pagrįstos tik ilgalaikiu vartojimu, skirtas palengvinti gerybinės prostatos hiperplazijos simptomus, tokius kaip šlapimo ištekėjimo pradžios vėlavimas, ilgiau trunkantis ir nutrūkstantis šlapinimasis, silpna šlapimo srovė, dažnas šlapinimasis (ypač nakties metu), gydytojui paneigus sunkias būkles. Prostamol Uno yra vaistas, kurio efektyvumas įrodytas klinikiniais tyrimais, skirtingai nei begalė maisto papildų, kuriems klinikiniai tyrimai nebūtini. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.
  • Sunkesniais ligos atvejais gali prireikti cheminės prigimties vaistinių preparatų (kurie gali būti skiriami ir kaip monoterapija, ir kaip vaistinių medžiagų deriniai) ir (arba) chirurginio gydymo.

Paruošė vaistininkė Rūtelė Foktienė