Negalite pasportuoti – kaip vistiek išlikti sveikiems?

Įpratusiems pastoviai lankytis sporto klube kelios dienos be aktyvios mankštos gali visai juos išmušti iš vėžių. Tad nesvarbu, ar susirgote, turite daug darbo ar nutiko dar koks netikėtumas, dienomis, kai negalite pasportuoti, vis tiek galite išlikti aktyvūs ir pasirūpinti savo fizine ir emocine sveikata.

Pakeiskite savo sporto rutiną

Jei gavote pavyzdžiui, kelio traumą, rinkitės pratimus, neapsunkinančius kelio sąnario, jei pasitempėte čiurną ar kitą kūno vietą, taip pat sportuokite taip, kad kuo mažiau apkrautumėte nukentėjusią kūno vietą.

Tinkamai maitinkitės

Jei neseniai jums buvo atlikta sudėtinga operacija, dabar tikriausiai svajojate apie tai, kaip valgysite daug ir riebiai, bet nejudėdami tiek, kiek buvote įpratę, valgydami daug angliavandenių ir kito kaloringo maisto, galite savo sveikatai nemenkai pakenkti. Pasikonsultuokite su specialistais, kaip dabar turėtumėte valgyti, nepamirškite valgyti baltymų, vartoti vitamino C, cinko papildų.

Nusistatykite tikslus

Jei taisotės po operacijos ir traumos, užsiveskite savo tikslų žurnalą, kuriame pasižymėsite fizinės ir emocinės sveikatos tikslus, kuriuos dabar norite pasiekti, tuomet pasiruoškite planą, kaip šių tikslų sieksite ir nuspręskite, kaip žinosite, ar jums pavyko. Jei jūsų tikslas – po 3 mėn dalyvauti pusmaratonyje, siekite to pamažu, kasdien vis ilginkite bėgimo laiką. Jau pasiekėte šių metų tikslus? Į savo sporto programą įtraukite naujus pratimus ar stresą ar nerimą malšinkite pradėję lankyti ir jogą ar užsiimdami meditacija.

Atsiribokite nuo socialinių tinklų

Nors socialiniuose tinkluose apstu informacijos, galinčios įkvėpti siekti norimų tikslų, vis dėlto, atsigaudami  po operacijos ar kitos problemos galite pasinaudoti proga ir pailsėti ir nuo socialinių tinklų. Šiais laikais neretai teigiama, kad socialiniai tinklai kelia nerimą, stresą, kerta per savivertę, tad šiuo atveju pailsėdami nuo socialinių tinklų pasirūpinsite ir savo emocine sveikata.

Nenustokite vaikščioti

Gyvendami mieste galite pasiduoti pagundai naudotis viešuoju transportu ar taksi, bet kol neinate į sporto klubą, pasistenkite kuo daugiau vaikščioti. Pusvalandį eidami vidutiniu greičiu galite sudeginti iki 150 kcal. Jei gyvenate dideliame mieste ir negalite visada nueiti pėsčiomis iki darbo ar parduotuvės, išeikite pasivaikščioti po savo rajoną.

 Straipsnio autorė Giedrė Izabelė Janušaitė (Šaltinis DOCTOR OZ)