Simptomai ir homeopatija

Homeopatija yra individualizuojanti terapija, parenkant vaistą labai svarbu fizinių, emocinių ir psichinių simptomų visuma bei konstitucija. Konstitucija homeopatijoje suprantama kaip tam tikras kūno sandaros, žmogaus charakterio ir viso organizmo reaktyvumo tipas. Beveik kiekvienas vaistas turi po vieną ar daugiau tik jam būdingų konstitucinių tipų.

Simptomatologija homeopatijoje užima labai svarbią vietą. Skeptikai, nenorintys pripažinti homeopatijos veiksmingumo, kartais vadina ją tiesiog mokslu apie simptomus. Homeopatui išties būtina mokėti įvertinti simptomus, juos skirstyti, susieti su bendru ligos vaizdu. Iš viso to paminėsime tik būdingus simptomus – jie itin svarbūs parenkant vaistą. Jie išskiria tą konkretų atvejį iš kitų tos pačios ligos atvejų, yra tarsi priešingybė patognominiams (tik tam tikrai ligai būdingiems) simptomams; gali ir nebūti susiję su pagrindine liga. Pvz., vaistui Bryonia būdingas pablogėjimas nuo menkiausio judesio, todėl ligonis nori absoliučios ramybės; Arsenicum album būdingas deginantis skausmas, palengvėjantis nuo šilumos aplikacijų; Cantharis irgi būdingas deginantis skausmas, tik jau palengvėjantis nuo šalčio, todėl pacientas norėtų tą vietą šaldyti, dėti šaldančius kompresus.

Pacientui skiriamas vaistas, galintis sveikam žmogui sukelti į ligą panašius simptomus. Vaisto specifiškumą nulemia jo panašumas. Pvz., žmogus skundžiasi nemiga, jis yra susijaudinęs, užmigti neleidžia minčių srautas bei padidėjęs jautrumas garsams. Kokia medžiaga galėtų sukelti panašią simptomatiką?

Taip, tai būtų kava, kurią daugelis taip dažnai geriame. Šiuo atveju būtų paskirtas vaistas Coffea cruda, gaminamas iš žalių kavos pupelių. Šis vaistas bus ypač veiksmingas, jei susijaudinimas susijęs su džiaugsmingu įvykiu, pvz., kai negalite užmigti, nes dieną sutikote labai lauktą žmogų arba laimėjote loterijoje.

Nemigos rūšių gali būti daugybė: vienas nemiega negalėdamas atitrūkti nuo dienos rūpesčių ir darbų, kitas galbūt jaudinasi prieš egzaminą, trečiam naktį paūmėja tam tikri ligos simptomai ir t.t. Kiekvienu atveju pacientui būtų parenkamas kitas vaistas, specifinis atitinkamu atveju. Čia ir yra individualizacija.

Parengta pagal: „Gamtos galia” Nr. 2 (8);