Išsiplėtusios venos gali pridaryti daug bėdų

Išsiplėtusias venas daug kas sieja tik su estetiniais pakitimais. Tai – klaidinga nuomonė, nes poodinių venų varikozė nėra susijusi tik su išoriškai matomais pakitimais. Jos metu gali būti juntami tokie nemalonūs pojūčiai kaip kojų skausmas, sunkumas, nuovargis, odos tempimas dėl tinimo ir taip toliau. Be to, negydoma liga gresia rimtomis komplikacijomis, pavyzdžiui, negyjančiomis opomis, kraujo užkrėtimu ar giliųjų venų uždegimu.

Kraupi statistika ir varginantys simptomai gąsdina ne visus

Pasaulinė sveikatos organizacija nurodo, kad tai viena dažniausių ligų pasaulyje. Manoma, kad ja serga apie 30-40 procentų pasaulio gyventojų. Vis dėlto tai tik apytiksliai skaičiai – gali būti, kad daugybė žmonių išsiplėtusias venas tiesiog ignoruoja ir poodinių venų varikozės negydo visą gyvenimą. Daugybė žmonių tiesiog susigyvena su kojų skausmu ir neestetiška jų išvaizda – bet ar tikrai verta taip elgtis, kai šiandien yra tiek daug veiksmingų ir saugių venų varikozės gydymo metodų?

Daug nulemia amžius, genetika ir kiti faktoriai

Venų varikozės paplitimas labai priklauso nuo amžiaus. Jei maždaug kas trečias darbingo amžiaus žmogus turi venų varikozės simptomų, tai  tarp vyresnio amžiaus žmonių ši liga paplitusi daug labiau – ja serga net du iš trijų (apie 70 procentų visų vyresnio amžiaus žmonių). Kitas svarbus faktorius – lytis. Teigiama, kad moteris liga paliečia dažniau, tačiau ja serga ir vyrai. Manoma, kad net šešios moterys iš dešimties ir net keturi vyrai iš dešimties šį polinkį paveldi jau iš tėvų, tad venų varikozės atsiradimui ir progresavimui itin svarbus genetikos faktorius. Ligos atsiradimą paskatina ir kai kurie kiti veiksniai, kuriuos dauguma pacientų gali vienaip ar kitaip koreguoti. Pavyzdžiui, daug įtakos turi antsvoris ar nutukimas, sėslus gyvenimo būdas (per mažas fizinis aktyvumas), stovimas ir sėdimas darbas. Beje, per sunkus fizinis darbas ar sunkiasvorių sportas taip pat traumuoja venas. Venų varikozė gali išsivystyti dėl tam tikrų traumų ar operacijų, per ankštų drabužių ar aukštakulnių.

Venų varikozė išsivysto dėl vožtuvėlių nepakankamumo

Didžiausią įtaką poodinių venų plėtimusi turi nepakankama vožtuvėlių funkcija. Tai dažniausiai nulemia paveldimumas – jau genetiškai nulemtas jų silpnumas, todėl ilgainiui išsivysto venų varikozė. Pirmieji požymiai gali būti pastebimi net vaikystėje ar paauglystėje. Teigiama, kad jei abu vaiko tėvai sirgo ar serga venų varikoze, tuomet tikimybė susirgti jam pačiam gali išaugti net iki 80 procentų, o tai, pripažinkime, itin didelė rizika, kurios išvengti vargu ar pavyks, net jei ir visą gyvenimą bus gana aktyviai judama, sveikai maitinamasi ir panašiai (žinoma, tai venų varikozės išsivystymo rizikos mažinimui taip pat labai svarbu).

Trys patarimai, padedantys pristabdyti ligos progresavimą ir pagerinti paciento savijautą, išvengiant pavojingų komplikacijų

  • Kompresinių kojų dėvėjimas padeda sumažinti nemalonius simptomus ir išvengti komplikacijų. Jas rekomenduojama dėvėti ilgų kelionių ir nėštumo metu, sėdimo ar stovimo darbo valandomis. Geriausia, kai jos dėvimos nuolat – nuo pat ryto iki vakaro.
  • Gelių su heparino natrio druska vartojimas padeda palengvinti nemalonius simptomus ir jaustis lengviau. Vartojant Lioton gelį pažeistoje vietoje heparinas apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo paviršinėse venose, gerina vietinę mikrocirkuliaciją (kraujotaką smulkiosiose kraujagyslėse) ir mažina patinimą. Dėl vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku.
  • Kraujagyslių chirurgo konsultacija padeda įvertinti ligos sunkumą. Jis gali rekomenduoti atlikti įvairias venų varikozės gydymo procedūras – nuo skleroterapijos iki gydymo lazeriu ar biologiniais klijais.

Šaltinis Pasveik.lt