Erekcijos sutrikimai galimi   bet kuriam vyrui  – ir nesvarbu, koks jo amžius

Specialistai teigia, kad dėl erekcijos sutrikimų į juos kreipiasi vis jaunesni vyrai. Kodėl taip yra? Ar erekcijos funkciją nulemia propaguojamas gyvenimo būdas? Ar problema gali išsispręsti pati, nieko nedarant?

Turime Jums trumpus ir aiškius atsakymus – erekcijos sutrikimų problema pati išsisprendžia retai, nebent tai buvo tik trumpalaikis sutrikimas, nulemtas vyrui žinomų priežasčių. Taip, neneigsime, kartais pakanka šiek tiek pailsėti ir vyras vėl stiprus. Tačiau ar pakaks poilsio, kai kraujagyslėse jau įvykę negrįžtamų pokyčių, nulemtų ilgalaikių ir sveikatai žalingų įpročių. Čia gimsta atsakymas ir į kitą klausimą – taip, gyvenimo būdas erekcijos funkcijai turi itin daug įtakos, todėl erekcijos disfunkcija paliečia vis jaunesnius vyrus, kurie šiandien retai paiso sveikos mitybos, pakankamo fizinio aktyvumo, nevengia rūkyti ir piktnaudžiauti alkoholiu ar kitomis psichotropinėmis medžiagomis. Toks gyvenimo būdas anksčiau ar vėliau pakenkia ne tik lytinei funkcijai, bet, deja, ir kitoms organų sistemoms.

Psichogeninės ir organogeninės priežastys

Erekcijos sutrikimų priežastis galima suskirstyti į dvi dideles grupes:

  • Psichogeninės kilmės priežastys, atsirandančios dėl psichikos sutrikimų, psichologinės būklės ir panašiai;
  • Organinės kilmės priežastys, atsirandančios dėl kitų lėtinių ligų, ilgai propaguotų žalingų įpročių, tam tikro gyvenimo būdo, vartojamų vaistų ir t.t.

Būna ir taip, kad erekcijos sutrikimai atsiranda dėl mišrių priežasčių, tarkime, cukriniu diabetu sergantis vyras neturi normalaus darbo ir poilsio režimo – tikimybė patirti erekcijos problemas tokiu atveju itin didelė. O jei dar dėl erekcijos sutrikimų jis itin išgyvena ir delsia kreiptis į medikus, tuomet problema tik sunkėja ir gilėja ir savaime dažniausiai jau neišsisprendžia – juk vyrui būdingos ir organinės, ir psichologinės erekcijos sutrikimų priežastys.

Plačiau apie dažniausias erekcijos sutrikimų priežastis

  • Aterosklerozė – kraujotaka dėl jos pakinta ir vietiškai, ir sistemiškai. Sutrinka kraujo pritekėjimas į varpą ir ji nebegali įgauti įprasto standumo arba visai jo neįgauna. Dauguma vaistinių preparatų, skirtų erekcijos sutrikimams gydyti, veikia būtent šiuo aspektu – gerina kraujo pritekėjimą į varpą.
  • Įvairios ligos, susijusios su neurologiniais, endokrininiais ir kitos kilmės sutrikimais. Itin daug įtakos turi turėtos traumos ir operacijos, tokios ligos kaip cukrinis diabetas, išsėtinė sklerozė, epilepsija, depresija, psichozinės būklės ir kita. Manoma, kad daug reikšmės turi skydliaukės ir prostatos funkcijos.
  • Vartojami vaistai erekcijos funkcijai gali daryti labai didelę įtaką, mat yra ne tiek mažai vaistų, kurių nepageidaujamų poveikių lentelėse ar sąrašuose „išdygsta“ įvairaus dažnio erekcijos funkcijos pakitimai. Pastebėta, kad dažniau erekcijos sutrikimus sukelia kai kurioms ligoms gydyti skirti vaistiniai preparatai. Vertėtų paminėti arterinę hipertenziją, širdies nepakankamumą, vainikinių arterijų ligas, diabetą, prostatos ligas, depresiją ir kitas psichikos ligas, pavyzdžiui, šizofreniją ar įvairias psichozes. Ir tai tik keletas pavyzdžių, skirtų iliustruoti faktą, kad bet kokie vaistai gali daryti labai didelę įtaką normaliai erekcijos funkcijai. Tokiu atveju vaistus įmanoma pakeisti ne visuomet, tačiau apie tai būtinai reikėtų pasikalbėti su gydytoju, ypač jei vyras dėl to patiria nepatogumų. Gydytojas turėtų žinoti apie kiekvieno vaisto sukeliamus nepageidaujamus poveikius – tuomet jis tikrai pasistengs rasti geriausią sprendimą konkrečiam pacientui, varginamam tokių vaistų sukeliamų šalutinių reiškinių.
  • Pastebėta, kad riebiai ir daug valgantys, hipodinamiški (mažai judantys) ir žalingų įpročių nevengiantys vyrai erekcijos sutrikimais skundžiasi žymiai dažniau, nei tie vyrai, kuriems tokie rizikos faktoriai nebūdingi. Tad čia galima daryti išvadą, kad gerai erekcijos funkcijai labai svarbus ir sveikas gyvenimo būdas, kuriame būtų propaguojama ir subalansuota mityba, ir reguliari fizinė veikla, ir žalingų įpročių atsisakymas arba jų kiekio sumažinimas iki minimalių lygių.
  • Psichologinės priežastys taip pat gali pakenkti normaliai erekcijos funkcijai. Kenkia įkyrios ir nerimastingos mintys, didelis darbo krūvis, poilsio trūkumas, nepasitikėjimas savimi, nemalonūs atsitikimai, vaikystėje patirtos psichologinės traumos, partnerės psichologinis spaudimas ir kita. Vertėtų visuomet susimąstyti, ar erekcija sutrikusi dėl šlyjančių poros santykių, ar santykiai šlyja jau dėl kurį laiką kamuojančių problemų lovoje. O galbūt problemos jau įsisenėjusios ir daugialypės, besisukančios ratu, varginančios ir kenkiančios ne tik lytinio gyvenimo, bet ir bet kuriai kitai gyvenimo sričiai?

Padėti galėtų medikamentinis gydymas

Jei vyrą kamuoja erekcijos sutrikimai, jam reikėtų atvirai pasikalbėti su gydytoju urologu. Jis paieškos tinkamiausių gydymo priemonių. Lietuvoje jau yra antros kartos vaistas, veikiantis greitai, padedantis išsaugoti spontaniškumą ir sukeliantis mažiau nepageidaujamų reiškinių.

5 tipo fosfodiesterazės (PDE5) inhibitoriai, pavyzdžiui, sildenafilis ir naujesnės kartos avanafilis yra gydymo priemonės, skirtos suaugusiems vyrams, kenčiantiems nuo erekcijos disfunkcijos (dar vadinamos impotencija). Tai yra sutrikimas, kai vyras negali pasiekti erekcijos arba išlaikyti varpos standumo tiek, kad galėtų lytiškai santykiauti. Tokie vaistiniai preparatai veikia padėdami atpalaiduoti varpoje esančias kraujagysles. Dėl to padidėja kraujo srautas į varpą, o tai padeda seksualiai susijaudinus išlaikyti varpos standumą ir erekciją. Svarbu prabrėžti, kad 5 tipo fosfodiesterazės inhibitoriai neišgydo paciento ligos, tačiau padeda gyventi kokybišką lytinį gyvenimą. Taip pat būtina atkreipti dėmesį į tai, kad tokie vaistai veikia tik esant seksualinei stimuliacijai – ir tai labai gerai, nes poveikio sulaukiama tik tuomet, kai to reikia ir vyrui, ir jo partnerei. Kad vyras būtų pasirengęs lytiniams santykiams, jam ir jo partnerei vis tiek reikės pradėti nuo glamonių – lygiai taip pat, kaip elgtųsi, jei jis nevartotų vaisto, kuris turėtų padėti jam pagerinti lytinio akto ir viso lytinio gyvenimo kokybę.

Parengė vaistininkė Rūtelė Foktienė