Dvi itin dažnos vyriškos ligos – ar žinote, kokios?

Vyrai skatinami rūpintis savo sveikata, tačiau ne visi šį skatinimą noriai priima ir veikia laiku. Pasirodo, kad bent kas dešimtas vyras, kuris jaučia tam tikrus ligos simptomus, į gydytojus kreiptis bijo dėl to, kad tiesiog baisu išgirsti baisią diagnozę. Manoma, kad visame pasaulyje vyrų vidutinė gyvenimo trukmė trumpesnė nei moterų pirmiausiai dėl to, kad jie tiesiog mažiau rūpinasi savimi ir susirgę neskuba kreiptis į gydytojus. Prostata arba priešinė liauka – vienas svarbiausių vyriškos sveikatos indikatorių. Tad kokie simptomai turėtų priversti susirūpinti? Ką apie kiekvieną iš šių dviejų gana dažnų prostatos ligų žinoti verta ne tik pačiam vyrui, bet ir jį mylinčiai moteriai – žmonai, partnerei, mamai, dukrai, sesei ir tiesiog draugei? Pakalbėkime apie dvi dažniausias prostatos ligas (prostatitą ir gerybinę prostatos hiperplaziją) šiek tiek plačiau.

Prostatitas – priešinės liaukos uždegimas

Prostatitas yra viena dažniausių prostatos ligų. Jis gali būti ir ūminės, ir lėtinės eigos. Tinkamai negydomas ūminis prostatitas gali tapti lėtiniu ir tęstis visą vyro gyvenimą, apie tai jam net nežinant.

Vienas būdingiausių prostatito simptomų – skausmas įvairiose dubens srityse. Skausmas gali lokalizuotis ir kirkšnyse, ir apatinėje nugaros dalyje, ir sėklidėse ir kitose netoli prostatos esančiose vietose. Pastebėta, kad skausmas intensyvesnis tampa atsisėdus arba lytinių santykių metu. Prostatitas gali trukdyti dirbti sėdimą darbą, vairuoti, važiuoti dviračiu, nes būtent toks papildomas dirginimas labai paaštrina skausmus ir kitus nemalonius pojūčius. Prostatitui taip pat būdingas dažnesnis poreikis šlapintis, deginimo pojūtis ar net skausmas šlapinantis, pakitusi šlapimo srovė. Ūminės eigos prostatito metu papildomai gali pasireikšti netgi karščiavimas, šaltkrėtis, bendras silpnumas. Kraujo priemaišos spermoje – ženklas, dėl kurio būtina susirūpinti, nes jis gali pranešti apie dar sunkesnes ligas, pavyzdžiui, prostatos vėžį, o tai juk dažniausia onkologinės ligos diagnozė, kurią išgirsta vyrai.

Ūminio prostatito gydymui dažniausiai skiriama antimikrobinė terapija (jei tai bakterinės kilmės infekcija, mat prostatitas gali atsirasti nebūtinai dėl infekcijos). Jį būtina gydyti, kitaip rizikuojama susirgti lėtiniu prostatitu, kurio gydymas susijęs dažniausiai tik su simptomų kontroliavimu. Jei vyrui skauda, skiriama nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, patariama vengti nemalonius pojūčius provokuojančių veiksnių, pavyzdžiui, važiavimo dviračiu. Jei stebima lėtinė infekcija, tuomet gali būti skiriama antimikrobinių preparatų, tačiau jie dažniausiai vartojami gana ilgai. Svarbiausia, kad vyras jaustųsi gerai ir galėtų gyventi pilnavertį gyvenimą.

Gerybinė prostatos hiperplazija – nuolat progresuojantis priešinės liaukos išvešėjimas

Gerybinė prostatos hiperplazija – tai gerybinės (nepiktybinės) eigos procesas, kai prostata didėja, kinta jos vientisumas ir forma. Šios patologijos dažnis auga su amžiumi. Tarkime, iki 50 metų amžiaus vyrų tarpe ši liga gali būti palietusi apie 30 procentų vyrų, 60-70 metų tarpe šia liga serga net apie 65 procentus vyrų, o nuo 80 metų šios ligos išvengti labai sunku – manoma, kad liga paliečia apie 75-90 procentus tokio amžiaus vyrų.

Prostatos didėjimas sukelia apatinius šlapimo takų simptomus, kurie skirstomi į dvi pagrindines grupes – obstrukcinio ir dirginančio pobūdžio simptomus. Vyrus labai vargina dažnesnis poreikis šlapintis. Ypač sudėtinga gyventi su nikturija, kai bėgioti į tualetą naktį reikia taip dažnai, kad galų galiausiai nukenčia normali nakties poilsio kokybė. Vyrus taip pat kamuoja sunkumai norint pradėti ir baigti šlapintis – pradedant reikia stangintis, srovė neskuba pasirodyti, o baigus dar kurį laiką laša šlapimas. Taip pat būdingas labai staigus ir netikėtas poreikis šlapintis, šlapimo srovės stiprumo ir jos trajektorijos pakitimai, galimas šlapimo nelaikymas, nemalonūs pojūčiai šlapinantis. Dėl ligos gali atsirasti ir lytinės funkcijos sutrikimų bei psichologinės būklės pablogėjimų. Gaila, kad daugybė vyrų apie ligą sužino tik tuomet, kai sulaukiama skaudžių komplikacijų, pavyzdžiui, ūminio šlapimo susilaikymo, apie kurį praneša visiškas negalėjimas nusišlapinti ir labai stiprus pilvo apačios skausmas, padidėjusi šlapimo pūslė ir kt.

Dėl gerybinės prostatos hiperplazijos labiausiai reikėtų susirūpinti vyresniems nei 45-50 metų vyrams su pakitusia hormonų apykaita ir didesne genetine ligos tikimybe. Iš pradžių gali pakakti tik stebėjimo ir tradicinių augalinių vaistinių preparatų vartojimo (pavyzdžiui, Prostamol Uno). Prostamol Uno yra tradicinis augalinis vaistas, kurio indikacijos pagrįstos tik ilgalaikiu vartojimu, skirtas palengvinti gerybinės prostatos hiperplazijos simptomus, tokius kaip šlapimo ištekėjimo pradžios vėlavimas, ilgiau trunkantis ir nutrūkstantis šlapinimasis, silpna šlapimo srovė, dažnas šlapinimasis (ypač nakties metu), gydytojui paneigus sunkias būkles. Žinotina, kad dauguma šių simptomų atsiranda todėl, kad padidėjusi priešinė liauka susiaurina šlaplę (per kurią šlapimas išteka iš šlapimo pūslės). Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Labiau pažengusioms ligos formoms skiriami cheminės prigimties vaistiniai preparatai ir jų deriniai, o dar labiau pažengusiai gerybinei prostatos hiperplazijai gydyti gali būti skiriama chirurginė operacija.  Būtina paminėti, kad šios ligos kontrolei labai svarbus ir gyvenimo būdo koregavimas – vyrams patariama negerti skysčių prieš pat miegą, atsisakyti žalingų įpročių, valgyti daugiau vaisių ir daržovių, daugiau judėti.

Parengė vaistininkė Rūtelė Foktienė