+1
-0
+1
Alerginė sloga ?  Štai ką Jums reikia žinoti

Pavasaris vieniems reiškia didelį džiaugsmą, tuo tarpu kitiems jis reiškia ir vėl kamuojančias alergines reakcijas. Žiedadulkėms jautrius asmenis vargina kartais net ir labai intensyvus akių ašarojimas ir paraudimas, čiaudulys, padidėjusi nosies gleivių sekrecija, nosies paburkimas ir kt. Kai kuriems asmenims būdingi įvairūs bėrimai, niežulio priepuoliai ir kt. Itin sunkių alergijų atveju atsiranda kvėpavimo sunkumų. Ką daryti, kad pavasaris pirmiausiai sietųsi su gerais dalykais, o ne su ir vėl kamuojančiais alergijos simptomais?

Kodėl alergija taip menkina gyvenimo kokybę?

Nuolatinių arba sezoninių alergijų kamuojami asmenys žino, kaip sunku gyventi su tokiu sveikatos sutrikimu. Alergija be abejonės menkina gyvenimo kokybę. Čiaudulys, paburkusi nosies gleivinė ir dėl to pasunkėjęs kvėpavimas, pagausėjusi nosies gleivių sekrecija, akių ašarojimas ir paraudimas nėra vieninteliai simptomai, kurie būdingi alergijoms, kai alergenai į organizmą patenka būtent per kvėpavimo takus ir per akių junginę. Asmenį gali kamuoti ir nuolatinis nuovargis, apatija, silpnumas, beviltiškumo jausmas – juk sudėtinga visą laiką jaustis blogai, ar ne? Alergijos gydymas remiasi alergenų iš aplinkos pašalinimu, tačiau ir taip aišku, kad iš oro visų žiedadulkių, pelėsinių grybų, namų dulkių erkučių ir naminių gyvūnų paskleistų alergenų išgaudyti tiesiog neįmanoma. Tad labai svarbu tinkamai gydyti alergijos simptomus – veiksmingas jos požymių sušvelninimas padeda gyventi pilnavertį gyvenimą ir nebijoti vėl artėjančio pavasario, nes būtent šiltuoju metų laiku reikšmingai padidėja alergijų tikimybė ir paplitimas.

Kaip paplitęs alerginis rinokonjunktyvitas?

Teigiama, kad Europoje alerginių ligų diagnozių skaičius tik auga. 21 amžiuje tokių ligų diagnozių skaičius išaugo ypač reikšmingai – net apie 15 procentų. Manoma, kad vien Lietuvoje alerginė sloga kamuoja bent kas penktą asmenį. Tarp vaikų šis sutrikimas paplitęs dar labiau. Daugiausiai asmenų alerginiu rinokonjunktyvitu skundžiasi būtent pavasarį, kai žydi patys įvairiausi augalai. Pastebėta, kad daugiau nei pusė alerginės slogos (alerginio rinito) atvejų atsiranda būtent dėl reikšmingai padidėjusios žiedadulkių koncentracijos ore, tačiau kai kuriuos asmenis šis sveikatos sutrikimas kamuoja ištisus metus – tuomet alergiją tikriausiai sukelia kiti alergenai, kurių ore randama ištisus metus, pavyzdžiui, dulkės, erkutės, pelėsiniai grybai, sąlytis su naminiais gyvūnais ar kai kuriais vabzdžiais, pavyzdžiui, tarakonais. Liga nėra jau tokia nekalta, kaip gali pasirodyti – tinkamai nekontroliuojant simptomų ir nesistengiant vengti kontakto su alergenais, ilgainiui gali išsivystyti kvėpavimo sutrikimai, bronchų astma, netgi depresija ir kt.

Kas yra alerginis rinokonjunktyvitas ir kaip jį atpažinti?

Alerginis rinokonjunktyvitas – tai tam tikra organizmo reakcija į aplinkoje esančius antigenus. Imunologinių reakcijų simptomai žymiausiai pasireiškia nosies, akių ir gerklės srityse. Paprastai tariant, asmeniui atsiranda nemalonių akių, nosies ir gerklės simptomų, pavyzdžiui:

  • Parausta akys, jas peršti ir niežti, patinsta vokai, atsiranda ašarojimas ir nemalonus akių sausumas bei pojūtis, tarsi akyse būtų smėlio;
  • Padidėja nosies sekreto gamyba, paburksta ir parausta nosies gleivinė, atsiranda uoslės sutrikimų, pasunkėja kvėpavimas per nosį;
  • Gali kamuoti gerklės skausmas, čiaudulys, gomurio niežėjimas, kartais ir kosulys;
  • Sunkesniais atvejais atsiranda dusulys, galvos skausmas, silpnumas, apatija, nuovargis, darbingumo sumažėjimas, organizmo išsekimas. Ilgalaikė alerginė liga gali priversti prarasti gyvenimo džiaugsmą, jausti nuolatinį nerimą, susirgti depresija.

Šiuolaikiniai vaistiniai preparatai gali padėti atrasti gyvenimo džiaugsmą iš naujo

Daugybė žmonių vaistinius preparatus nuo alergijos bijo vartoti dėl to, kad jie sukelia mieguistumą, vangumą ir sedaciją. Vartojant senesnės kartos vaistus negalima vairuoti ir valdyti mechanizmų, be to, sunku susikaupti darbe ir mokytis. Tačiau šiandien yra išeitis – galima rinktis ilgai veikiančius histamino antagonistus be sedatyvaus poveikio, kurie pasižymi selektyviu antagonizmu H1 receptoriams, todėl neturi afiniteto muskarino receptoriams. Tokie vaistai skirti būtent alerginio rinokonjunktyvito (sezoninio ir nuolatinio) ir dilgėlinės simptominiam gydymui. Jei ir Jus kamuoja alerginė sloga bei kiti nemalonūs simptomai, pakalbėkite su savo gydytoju apie naujesnės kartos vaistus – galbūt tai raktas į geresnę Jūsų gyvenimo kokybę. Žinoma, dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Parengė vaistininkė Rūtelė Foktienė