Erekcijos sutrikimas gali būti pavojaus signalas

Erekcijos sutrikimai gali atspindėti kitus organizmo sutrikimus – širdies ir kraujagyslių ligas, sunkią psichologinę būseną, nesveiko gyvenimo padarinius. Vienkartiniai arba pavieniai atvejai, kai vyrui nepavyksta atlikti lytinio akto, yra visiškai normalus ir natūralus reiškinys. Susirūpinti reikėtų tuomet, kai erekcijos sutrikimai kartojasi taip dažnai, kad kenkia lytinio gyvenimo kokybei. Ką apie erekcijos sutrikimus reikėtų žinoti kiekvienam savimi besirūpinančiam vyrui?

Kokie sutrikusios erekcijos požymiai?

Erekcijos sutrikimas – tai nesugebėjimas pasiekti ir (arba) išlaikyti tokio varpos standumo, kurio reikėtų kokybiškam lytiniam aktui atlikti. Vadinasi, pagrindinis erekcijos sutrikimo požymis yra sunkumai, patiriami stengiantis pasiekti erekciją arba ją išlaikyti tiek laiko, kad lytinis aktas būtų sėkmingai pradėtas ir užbaigtas. Vis dėlto šis lytinės funkcijos sutrikimas gali būti susijęs ne tik nepakankamu varpos sustandėjimu. Kuo dar pasireiškia erekcijos sutrikimai?

  • Sumažėjęs lytinis potraukis – jei anksčiau jaudinusi trumpoji žinutė jau taip nebejaudina, o intymumo norisi vis mažiau ir vis rečiau, tai taip pat gali būti vienas iš erekcijos sutrikimo požymių;
  • Sumažėjęs varpos jautrumas – jei iki tol buvusi lytinė stimuliacija dabar taip jau „nebeveikia“, tai taip pat gali būti vienas iš erekcijos sutrikimų požymių;
  • Patiriami vyro išgyvenimai – nesugebėjimas pasiekti ir išlaikyti reikalingo erekcijos lygio gali sukelti neigiamus jausmus ir santykių su partnere sunkumus, o tai, savo ruožtu, skatina kitų nesėkmių lovoje pasireiškimą.  

Kas paskatina erekcijos sutrikimų pasireiškimą?

Kaip ir minėjome prieš tai, erekcijos funkcija yra tarsi bendrosios vyro sveikatos atspindys. Jai labai kenkia nesveikas gyvenimo būdas ir stresas, tad erekcijos funkcija dėl netinkamos kasdienybės gali susilpnėti jau gana jauname amžiuje, ypač tai ryšku, kai kalbama apie žalingus įpročius. Geriausias stiprios ir savalaikės erekcijos funkcijos išlaikymo būdas – sveikas, kasdien propaguojamas gyvenimo būdas ir meilė sau. Taigi kas kenkia erekcijos funkcijai ir ko reikėtų vengti?

  • Nesveika mityba – pernelyg dažnas nesveiko ir riebaus maisto valgymas pirmiausiai pakenkia kraujagyslėms ir tai itin atsispindi suprastėjusia erekcijos funkcija, nes pirmiausiai, deja, pažeidžiamos smulkiosios kraujagyslės. Be to, kiekvienam vyrui vertėtų žinoti, kad vis silpnėjanti erekcija gali būti rimtas širdies ir kraujagyslių ligų bei jų sukeliamų komplikacijų pranašas;
  • Žalingi įpročiai – nors iš pradžių gali atrodyti, kad tabakas, alkoholis ir psichotropinės ar net narkotinės medžiagos padeda atsipalaiduoti ir lengviau atlikti kokybišką lytinį aktą, taip tikrai nėra. Šios medžiagos, o ypač ilgalaikis jų vartojimas, reikšmingai prisideda prie erekcijos funkcijos silpnėjimo. Jei žalingų įpročių padariniai nejaučiami jauname amžiuje, tai pasekmės tikrai bus jaučiamos vidutiniame ir vyresniame amžiuje. Ir kuo ilgiau buvo vartojamas alkoholis ir rūkoma, tuo didesnė žala gali būti padaryta. Vis dėlto mesti žalingus įpročius niekuomet ne per vėlu – net ir visą gyvenimą rūkius bei vartojus alkoholį ir galiausiai atsisakius šių žalingų įpročių, vis dar galima susigrąžinti bent dalinę erekcijos funkciją.
  • Per mažas judrumas (nepakankamas fizinis aktyvumas, sėslus gyvenimo būdas arba hipodinamija) taip pat prisideda prie neigiamų kraujotakos pokyčių, svorio didėjimo, medžiagų apykaitos lėtėjimo ir erekcijos funkcijos silpnėjimo. Pastebėta, kad aktyviai gyvenantys ir reguliariai sportuojantys vyrai erekcijos sutrikimais skundžiasi kur kas rečiau. Ir taip yra tikrai ne tik dėl to, kad sportas padeda palaikyti medžiagų apykaitos spartumą, geresnę širdies ir kraujagyslių būklę bei viso organizmo tonusą. Reguliari fizinė mankšta reikšmingai pagerina asmens emocinę būklę, miego kokybę ir sumažina nervinę įtampą. Sportuojantys žmonės geriau pailsi, tad išvengia ir prasto miego erekcijos funkcijai daromos žalos.
  • Visos aukščiau minėtos priežastys labai paskatina organinių problemų, pavyzdžiui, aterosklerozės, vystymąsi ir dėl to kylančius erekcijos sutrikimus. Tačiau ne taip jau ir retai, ypač jaunesnių vyrų tarpe, svarbų vaidmenį vaidina ir psichologinės priežastys, pavyzdžiui, nervinė įtampa, nerimas, santykių su partnere sunkumai, įvairios baimės, nepasitikėjimas savimi ir savo kūnu, tam tikrų atsiminimų turėjimas bei labai didelis jaudulys. Ne be reikalo sakoma, kad erekcija labai susijusi su vyro galva ir tai, kokios mintys joje „gyvena“.

Ką daryti?

Jei tekste matote save, tuomet nebedelskite ir ieškokite sprendimo. Geriausia kreiptis į gydytoją urologą ir pamėginti kartu su juo atrasti sutrikusios erekcijos priežastis. Galbūt sergate širdies ir kraujagyslių liga, apie kurią net nežinote? Nebedelskite ir neleiskite neigiamiems jausmams dar labiau temdyti Jūsų lytinio gyvenimo, ypatingai dėl to, kad Lietuvoje jau yra antros kartos vaistas, veikiantis greitai, padedantis išsaugoti spontaniškumą ir sukeliantis mažiau nepageidaujamų reiškinių. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Farmacininkė Rūtelė Foktienė