Kai kojas nuolatos tenka slėpti po kelnėmis

Kojų venų varikozė arba lėtinis venų kraujotakos nepakankamumas visuomenėje plačiau žinomi kaip išsiplėtusios venos. Pagrindinė jos išsivystymo priežastis – venų vožtuvų, kurie saugo nuo atgalinės kraujo tekėjimo krypties, nesandarumas ir nepilnavertiškumas. Kai venų vožtuvėliai nebegali tinkamai atlikti savo funkcijos (taip dažniausiai atsitinka dėl genetikos nulemtų veiksnių), dalis kraujo teka atbuline (retrogradine) kryptimi, pradeda kauptis apatinėse kojų dalyse, o paviršinės kojų venos, kovodamos su padidėjusiu veniniu spaudimu, pradeda plėstis ir darkyti kojų grožį.

Vis dėlto tai nėra tik estetinė problema – negydoma venų varikozė gali komplikuotis sunkiai gyjančiomis žaizdomis, paviršinių ir giliųjų venų trombozėmis, plaučių arterijos tromboembolija, kraujo užkrėtimu ir kitomis pavojingomis būklėmis. Nors tai ir retos komplikacijos, geriau jų nesulaukti. Tad svarbu venų ligas pastebėti, diagnozuoti ir pradėti gydyti kuo anksčiau.

Kokie pagrindiniai venų varikozės simptomai?

Įvairiose venų varikozės stadijose pasireiškia vis kiti simptomai. Tarkime, pradinėje ligos stadijoje gali net nebūti jokių matomų pokyčių, tačiau pacientas jau antroje dienos pusėje jaučia šiokį tokį kojų sunkumą ir nuovargį. Vėliau atsiranda sutrūkinėjusių kapiliarų, intensyvėja ir dažnėja kojų (čiurnų, blauzdų) tinimas, pradeda kamuoti gana stiprus skausmas ir odos niežėjimas, egzema, odos suplonėjimas ir tempimas. Atsiranda išsiplėtusių venų, veninių mazgų, odos pigmentacijos pakitimų. Paraudusios ir parudavusios odos vietose neretai susiformuoja veninės opos, kurios yra gana neskausmingos, tačiau jos pavojingos tuo, kad jos sunkiai gyja ir sukuria atvirą kelią įvairioms infekcijoms.

Kaip diagnozuojamos venų ligos?

Auksinis venų ligų diagnostikos standartas – echoskopijos tyrimas, kuris padeda nustatyti, įvertinti ir patvirtinti venų vožtuvėlių funkcijos nepakankamumą. Tyrimui nereikia specialaus pasiruošimo – pacientas nuogomis kojomis atsistoja ant kėdutės ir stovėjimo metu gydytojas atlieka neskausmingą ir greitą echoskopijos tyrimą, kurio metu tikrinama, ar kraujas linkęs tekėti atbuline kryptimi. Gydytojas įvertina, kurios kraujagyslės pažeistos – ar liga pažeidusi tik paviršines venas, ar paliestos ir jungiamosios bei giliosios venos. Tyrimo metu gali paaiškėti, kad venų būklė gera, reikia spręsti tik estetinę problemą arba, priešingai, jokių akimi matomų pokyčių nepastebima, tačiau jau pažeistos giliosios venos ir būtina spręsti tokio sutrikimo priežastį intervenciniu metodu.

Kaip gydoma venų varikozė?

Šiuolaikinė medicina šioje srityje yra labai pažengusi. Per paskutinį šimtmetį siūlomų metodų padaugėjo ir ji jau gali pasiūlyti tikrai ne vieną galimą venų ligų gydymo metodą. Šie metodai gali būti skirstomi į dvi dideles grupes – konservatyvųjį gydymo metodą ir intervencinį gydymo metodą.

Konservatyviosioms gydymo priemonėms priskiriami geliai su heparino natrio druska (Lioton), kurie padeda sumažinti nemalonius apsunkusių kojų simptomus. Taip pat gali būti skiriama geriamųjų vaistinių preparatų, kurie padeda didinti venų tonusą, mažinti jų sienelių pralaidumą, didinti atsparumą aplinkos veiksniams. Žinoma, dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai. Naudinga ir kompresinė terapija – ji ne tik padeda palengvinti ligos simptomus, bet ir prisideda prie komplikacijų išsivystymo tikimybės sumažinimo.

Konservatyvus gydymas itin veiksmingas pirminėse ligos stadijose. Be to, jis gali būti derinamas ir su intervencinėmis gydymo priemonėmis, apimančiomis atvirą venų operaciją ir lazerinį gydymą bei kitus metodus. Šiandien vis dažniau taikomas pažeistų venų suklijavimas bioklijais. Po jo net nereikia dėvėti kompresinių kojinių, pacientas gali tiesiog atsistoti ir išeiti savo kojomis. Be to, šie metodai gali būti derinami su skleroterapija (pažeistų venų užakinimas/ uždarymas specialiais vaistų tirpalais arba jų putomis), kurios gali pakakti ir tais atvejais, kai pacientą glumina tik estetinė ligos pusė. Tad rinktis tikrai yra iš ko – tereikia tik gero specialisto konsultacijos.

Vaistininkė Rūtelė Foktienė