Įprotį gerti vandenį verta ugdyti nuo mažų dienų

Labai svarbu, kad nuo pat mažų dienų kiekvienas vaikas įsidėmėtų, kad nėra geresnio ir sveikesnio gėrimo už vandenį. Tiesa, ne visada lengva keturių metų mažyliui paaiškinti, kad vanduo yra kur kas geresnis pasirinkimas nei sultys, kompotas ar kitas saldus gėrimas. Kaip tik todėl niekada nėra per anksti formuoti teisingus įgūdžius bei įprotį atsigerti vandens, o kitus gėrimus vertinti kaip desertą.

Tėvų pavyzdys – pats svarbiausias

Vaikai natūraliai perima šeimos įpročius bei mėgdžioja tėvus – pačius svarbiausius savo gyvenime žmones. Būtent dėl šios priežasties pats paprasčiausias ir efektyviausias būdas suformuoti teisingus įpročius – visai šeimai gerti pakankamai vandens. Kol vaikai mažesni, paprasta sukurti teigiamą asociaciją lyg netyčia vis pasidžiaugiant, kad atsigėrėte labai skanaus vandenuko. Taip vaikui formuosis požiūris, kad vanduo yra ne beskonis ir bekvapis, o kaip tik ypatingas, tėvelių mėgstamiausias gėrimas.

Kad sumanius paskanauti vaiko akys kryptų ne į prisaldintas sultis bei kitus gaiviuosius gėrimus, ne mažiau svarbu jiems parodyti, koks platus pasirinkimas yra sveikatai palankių gėrimų, kuriuos mėgsta visa šeima. Į savo racioną įtraukite mažiau cukraus turinčių gėrimų alternatyvų: avižų, migdolų ar kokosų gėrimų, beržų sulos, kombučios ar sulčių be pridėtinio cukraus.

Vanduo turi būti lengvai pasiekiamas

Siekiant, kad vaikas įprastų gerti pakankamai vandens, reikėtų pasirūpinti, kad jo visada būtų po ranka. Vaikas turėtų puikiai žinoti, kur stovi jo gertuvė, puodelis ar ąsotėlis su vandeniu, kad vos pajutęs troškulį galėtų pats atsigerti. Dar geriau, jei vandenį vaikas gers iš širdžiai mielos, paties išsirinktos gertuvės ar puodelio.

Ne mažiau svarbu – indas su vandeniu turėtų būti pasiekiamas bet kurio amžiaus vaikui, kuris jau sugeba savarankiškai atsigerti. Tėveliai puikiai žino, kaip mažieji vertina savo laisvę patys priimti sprendimus ir mėgsta patys savo jėgomis atlikti bet kurį kasdienį veiksmą. Būti pačiam atsakingam už savo gertuvę arba gebėti įsipilti vandens į puodelį vaikui reiškia ne tik galimybę bet kada numalšinti troškulį, bet ir jo savarankiškumo pripažinimą. Be to, vaikams tinkamiausias gerti yra kambario temperatūros vanduo, todėl jei vanduo bus iš anksto įpiltas į gertuvę ar ąsotėlį, galėsite būti ramūs, kad vaikas iš čiaupo neįsipils pernelyg šalto ar pernelyg karšto vandens.

Išlaikydami skysčių balansą, prisiminkite ir sveikas alternatyvas

Reikiamą vandens kiekį vaikai gali gauti ne tik gerdami vandenį, bet ir pasirinkdami kitų sveikatai palankių gėrimų. Be to, organizmo vandens atsargos papildomos ir valgant. Bene pats akivaizdžiausias pavyzdys – sriuba. Vandens taip pat gausu šviežiose daržovėse bei vaisiuose. Pavyzdžiui, suvalgytas agurkas arba arbūzo riekė prilygsta išgertai vandens stiklinaitei. Karštą vasaros dieną, kai organizmui itin svarbu nepristigti skysčių, o gurkšnoti vandenį pabosta, vaikui pasiūlykite paskanauti agurko, arbūzo, meliono ar kitų vaisių bei uogų. Gėrimų asortimento paįvairinimui taip pat tinka nesaldintos žolelių arbatos, augalinio pieno gėrimai, vaisių bei uogų sultys ir kokteiliai. Svarbu, kad vaikams siūlomas gėrimas būtų ne gazuotas, be pridėtinio cukraus ir kofeino. Taip pat verta pabrėžti, kad uogų kokteilis, avižų, migdolų ar kitas augalinis gėrimas yra ne vandens pakaitalas, skirtas troškuliui numalšinti, o malonus pasilepinimas.