Kaip diagnozuojama gerybinė prostatos hiperplazija?

Gerybinė prostatos hiperplazija – viena dažniausių vidutinio ir vyresnio amžiaus vyrų ligų. Vis dėlto ši liga dažnai diagnozuojama žymiai per vėlai – tik tuomet, kai sulaukiama jau gyvybei pavojingų komplikacijų ar sunkiai valdomų apatinių šlapimo takų simptomų.

Pasirodo, daugybė vyrų pas medikus atkeliauja jau su ūminiu šlapimo susilaikymu, kai nebeįmanoma nusišlapinti, jaučiamas stiprus skausmas ir čiuopiama šlapimo pūslė. Kitas simptomas, kurį vyrams ignoruoti sunkiau, yra šlapimo nelaikymas. Vis dėlto dėmesį reikėtų atkreipti ir į tokius simptomus, kaip pakitusi, susilpnėjusi ar savo kryptį pakeitusi šlapimo srovė, dažnas šlapinimasis dieną ir naktį, pastangų poreikis šlapinantis, nevisiškas šlapimo pūslės ištuštinimo jausmas, diskomfortas šlapinantis ir kt. Tai gali būti ne tik gerybinės prostatos hiperplazijos, bet ir kitų ligų požymiai. Tad kaip diagnozuojama gerybinė prostatos hiperplazija ir kodėl daugybė vyrų labiau bijo tyrimų, nei pačios ligos progresavimo?

Gydytojas surenka anamnezę

Kiekvienos ligos diagnostikoje ypač svarbu surinkti kuo daugiau tikslios ir galimai naudingos informacijos. Pacientas turėtų pasakyti, kokie, kokio intensyvumo ir kiek laiko trunka tam tikri simptomai. Svarbu įvertinti įvairius rizikos faktorius ir kitus ligos išsivystymui ar jos paūmėjimams įtaką darančius veiksnius – vyro amžių, paveldimumą, propaguojamą gyvenimo būdą, gretutines ligas, lytinės funkcijos sutrikimų pasireiškimą ir kt.

Naudojamos specialios simptomų įvertinimo skalės

Specialūs klausimynai padeda diagnozuoti ligą, parinkti tinkamą gydymą ir stebėti gydymo efektyvumą. Lietuvoje naudojama Tarptautinė prostatos simptomų skalė, kurioje yra 7 klausimai ir vienas papildomas klausimas, skirtas gyvenimo kokybės įvertinimui.

  • Kiek kartų pastarąjį mėnesį jutote, kad baigus šlapintis Jūsų šlapimo pūslė nebuvo visiškai tuščia?
  • Kiek kartų pastarąjį mėnesį šlapinotės dažniau nei kas 2 valandos?      
  • Kiek kartų pastarąjį mėnesį pastebėjote, kad besišlapindami kelis kartus nustodavote ir vėl pradėdavote šlapintis?       
  • Kiek kartų pastarąjį mėnesį Jums buvo sunku sulaikyti šlapinimąsi?   
  • Kiek kartų pastarąjį mėnesį Jūsų šlapinimosi srovė buvo silpna?        
  • Kiek kartų pastarąjį mėnesį reikėdavo pasistengti, kad pradėtumėte šlapintis?    

Atsakymas į kiekvieną klausimą įvertintas balų skaičiumi nuo 0 iki 5, kur:

  • 0 – Nė karto;
  • 1 – Mažiau nei 1 kartą iš 5;
  • 2 – Mažiau nei pusę kartų;
  • 3 – Apie pusę kartų;
  • 4 – Daugiau nei pusę kartų;
  • 5 – Beveik visada.

Atsakymų vertės susumuojamos ir skaičiuojama bendra suma, kur:

  • 0 balų – šlapinimosi sutrikimo nėra;
  • 1–7 balai – lengvas šlapinimosi sutrikimas;
  • 8–18 balų – vidutinis šlapinimosi sutrikimas;
  • 19–35 – sunkus šlapinimosi sutrikimas.

Papildomas klausimas gyvenimo kokybei įvertinti:

  • Jeigu Jums reikėtų visą savo likusį gyvenimą nugyventi esant tokiai šlapinimosi būklei, kokia ji yra dabar, kaip Jūs dėl to jaustumėtės? (šaltinis – Įsakymas V-1471 „Dėl Priešinės liaukos (prostatos) hiperplazijos diagnostikos ir gydymo vaistais, kurių įsigijimo išlaidos apmokamos privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis, tvarkos aprašo patvirtinimo“).

Atliekami įvairūs tyrimai

Vienas svarbiausių tyrimų – digitalinis rektalinis tyrimas, kurio metu pirštais per tiesiąją žarną čiuopiama prostata ir įvertinamas jos dydis, forma, paviršiaus nelygumai, konsistencija ir kiti pakitimai. Tyrimas gali būti nemalonus ar net šiek tiek skausmingas, todėl daugybė vyrų vengia tikrintis savo sveikatą. Vis dėlto geriau jau nedelsti ir nelaukti minėtųjų komplikacijų, o trumpas tyrimas sukelia kur kas mažiau kančių, nei ilgai trunkantys ir varginantys šlapinimosi sutrikimai.

Naudinga atlikti įvairius kraujo ir šlapimo tyrimus. Svarbu atlikti prostatos specifinio antigeno (PSA tyrimą), inkstų funkciją atspindinčius kraujo tyrimus, bendrąjį kraujo tyrimą ir kt. Daug informacijos gali suteikti ir šlapimo tyrimas. Gydytojas urologas gali atlikti ultragarsinį tyrimą, šlapinimosi srovės greičio matavimą, liekamojo šlapimo tūrio nustatymą ir kitus reikalingus tyrimus. Dauguma tyrimų padeda ne tik tiksliai diagnozuoti ligą, bet ir atmesti kitas ligas bei stebėti gydymo veiksmingumą.

Trumpai apie gydymą

Nesunkių būklių atveju labai naudingi tradiciniai augaliniai vaistiniai preparatai, pavyzdžiui, Prostamol Uno. Prostamol Uno yra tradicinis augalinis vaistas, kurio indikacijos pagrįstos tik ilgalaikiu vartojimu, skirtas palengvinti GPH simptomus, tokius kaip šlapimo ištekėjimo pradžios vėlavimas, ilgiau trunkantis ir nutrūkstantis šlapinimasis, silpna šlapimo srovė, dažnas šlapinimasis (ypač nakties metu), gydytojui paneigus sunkias būkles. Prostamol Uno yra vaistas, kurio efektyvumas įrodytas klinikiniais tyrimais, skirtingai nei begalė maisto papildų, kuriems klinikiniai tyrimai nebūtini. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai. Sunkesnės eigos atveju skiriami cheminės prigimties vaistiniai preparatai arba jų deriniai ir (arba) svarstomas chirurginis gydymas.

Vaistininkė Rūtelė Foktienė