Lėtinė obstrukcinė plaučių liga – ką apie ją žinote?

Lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) – tai lėtinė liga, kurios, kaip teigiama, galima išvengti ir kurią reikia, būtina, tiesiog privalu gydyti. Žinotina, kad LOPL būdinga nuolatinė kvėpavimo takų obstrukcija, kuri paprastai progresuoja ir progresuoti tikrai nesustoja. Vadinasi, ligai būdingas dinamiškumas. Be to, ši liga susijusi su kvėpavimo sistemos uždegiminėmis reakcijomis, kurios pasireiškia stipriau nei įprastai, kai įkvepiama kokių nors žalingų dalelių arba dujų, tarkime, tabako dūmų ar profesinių dulkių, kitokių žalingų chemikalų, į kuriuos sveiko žmogaus kvėpavimo sistema taip audringai nereaguotų.

Ligos galima išvengti. Ją būtina gydyti

Ne paslaptis, kad vis pasikartojantys LOPL paūmėjimai tik bogina ligos eigą, o jei pacientas dar serga ir gretutinėmis ligomis, tuomet jo sveikatos būklė nuolat neišvengiamai blogėja. Vis dėlto, kaip ir minėta pačioje straipsnio pradžioje, šios ligos tikrai įmanoma išvengti, o jei ne, tuomet ją būtina gydyti ir grąžinti pacientui gyvenimo džiaugsmą, kuris dėl šios ligos sukeliamų simptomų galėjo būti labai papilkėjęs. Teigiama, kad LOPL šiandien yra jau trečioji mirties priežastis pasaulyje. Vadinasi, daugiau asmenų miršta tik dėl širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžinių susirgimų. Manoma, kad kasmet nuo LOPL miršta mažiausiai 3 milijonai žmonių, tačiau šie skaičiai gali būti kur kas didesni. Be to, manoma, kad tai penktoji pagal dažnumą visame pasaulyje gana sunkų neįgalumą sukelianti priežastis.

Dusulys gali sukelti netgi mirties baimę

Pagrindiniai ligos simptomai apima progresuojantį dusulį ir blogėjančią fizinio krūvio toleranciją. Jei žmogus iš pradžių nedusdamas galėjo užkopti iki penkto, vėliau – iki trečio aukšto, tai vieną dieną jis to padaryti tiesiog nebesugebės dėl itin mažos tolenracijos (pakantumo) fiziniam krūviui ir dusulio, kuris atsiranda net atliekant pačius paprasčiausius dienos darbus, tarkime, mėginant nusiprausti duše ar apsirengti drabužius. Taip pat būdingas lėtinis kosulys arba kosčiojimas (kosulys gali būti paties įvairiausio intensyvumo); kamuoja pagausėjęs skrepliavimas (itin daug kvėpavimo takų gleivių susikaupia paryčiais ir po nakties, tad ryte kosulys gali būti itin produktyvus). Kamuoja dažnesnės kvėpavimo takų ir plaučių infekcijos, nes dėl sutrikusių šios organų sistemos funkcijų plaučiuose tiesiog pradeda kauptis įvairūs patogenai, pavyzdžiui, bakterijos, kurios tik ir laukia, kada galės sukelti infekciją. Deja, bet tokios pasikartojančios infekcijos tik dar labiau pablogina ligos eigą.

Progresuojant ligai atsiranda ir kitų organų bei organų sistemų pažeidimų

Paprastai tariant, LOPL metu organizmui nuolat trūksta deguonies, todėl pirmiausiai kenčia tie organai, kurių ląstelių metabolizmui deguonis itin svarbus (nors, nesuklysime teigdami, kad deguonis būtinas visam organizmui ir kiekvienai atskirai jo ląstelei). Tad pažengus ligai prasideda raumenų masės mažėjimas (atrofija), kartu mažėja jų jėga ir ištvermė, mažėja bendroji paciento kūno masė. Kamuoja nuolatinis nuovargis, sutrinka skysčių ir elektrolitų balansas, atsiranda tinimų (pavyzdžiui, patinsta kulkšnys). Nukenčia širdis ir kraujagyslės, kaulai (jie pradeda retėti), daugiau ar mažiau pakenkiama ir kitiems organams. Dėl jaučiamo bejėgiškumo ir sumažėjusios fizinio krūvio tolerancijos žmogus gali susirgti depresija. Jei pacientas rūko ir serga gretutinėmis ligomis, tuomet komplikacijų rizika išauga net kelis kartus.

Ligos diagnozei svarbus ne vienas aspektas

Ligos diagnozei svarbūs ne tik paciento patiriami simptomai ir faktas apie jau galimai stebimas ligos sukeltas komplikacijas, bet ir žinios apie tai, kaip jo kvėpavimo takus ir plaučius veikia tabako dūmai, įvairios cheminės medžiagos, profesinės dulkės ir namų šildymo metu išsiskiriantys dūmai. Labai svarbu žinoti tai, kaip ir kiek laiko pacientas rūko, mat didžioji dalis (net iki 90 procentų ar daugiau) LOPL sergančių pacientų yra ilgą laiką rūkantys asmenys. Pacientas taip pat turėtų žinoti, ar šia liga kas nors sirgo/ serga jo šeimoje, nes genetinis faktorius LOPL diagnostikoje taip pat gali būti gana svarbus. Labai svarbią vietą LOPL diagnostikoje užima spirometrija. Taip pat būtina patvirtinti negrįžtamą kvėpavimo takų obstrukciją, atlikti kitus būtinus tyrimus ir parinkti tinkamiausią gydymą individualiu atveju.

Jei atpažįstate save ar savo artimąjį – nelaukite

Jei ir Jus ar Jūsų artimąjį kamuoja panašūs simptomai, nebedelskite – kreipkitės į gydytoją ir išsakykite savo skundus. Šiandien yra efektyvių vaistinių preparatų, kurie gali padėti ir vėl įkvėpti daugiau oro, džiaugtis nauju gyvenimu, vėl be baimės judėti. Šiuolaikiniai inhaliatoriai, kurie paprastai ir veiksmingai tiekia į kvėpavimo takus įkvepiamuosius vaistinius preparatus, yra kur kas pažangesni nei prieš daugelį metų, tad jų bijoti tikrai nereikėtų. Be to, mesti rūkyti niekada nevėlu – nors ir jau atsiradusių pažeidimų pašalinti nebeįmanoma, tikrai įmanoma veiksmingai sulėtinti šios pavojingos ligos progresavimą ir lengviau ją suvaldyti.

Rūtelė Foktienė