Alerginis rinitas nėra tik paprasta sloga

Alerginis rinitas – tai susirgimas, kuris labai trikdo gyvenimo kokybę. Apskaičiuota, kad net iki 30 procentų sunkesne alerginio rinito forma sergančių asmenų išsivysto bronchų astma, o ši tikimybė ypač padidėja, jei šis alerginis susirgimas tinkamai nediagnozuojamas ir negydomas.

Alerginis rinitas gana dažnai susijęs su astma

Pastebėta, kad ryšys tarp alerginio rinito ir bronchinės astmos yra itin ryškus – skaičiuojama, kad maždaug devyni pacientai iš dešimties, sergantys astma, serga ir alerginiu rinitu. Tad alerginis rinitas nėra tik paprasta sloga – jį būtina diagnozuoti laiku ir pradėti tinkamai gydyti, kitaip galima sulaukti ir sunkesnių komplikacijų.

Trumpai apie alerginio rinito diagnostiką ir gydymą

Alerginio rinito diagnostikai labai svarbi ligos anamnezė – jei pacientas turi alergiškų artimųjų, alergijų išsivystymo galimybė jam ženkliai didesnė. Gydytojas turi tiksliai išsiaiškinti, kas ir kokiomis alerginėmis ligomis serga. Pacientas arba vaiko tėvai būtinai turėtų apie tai žinoti, nes ši informacija labai svarbi ligos diagnostikai.

Žinoma, itin reikšmingas ir tikslus pasireiškiančių simptomų apibūdinimas – alerginiam rinitui (rinokonjunktyvitui) būdingas čiaudulys, akių ir nosies niežulys, gausus nosies išskyrų tekėjimas, pasunkėjęs kvėpavimas dėl paburkusios nosies gleivinės, akių ašarojimas ir panašiai. Šie simptomai gali reikštis praktiškai ištisus metus, vos tik patiriamas kontaktas su alergenu arba jie gali kamuoti tam tikrais sezonais, pavyzdžiui, augalų žydėjimo metu. Pacientas turėtų kuo išsamiau apibūdinti simptomus ir bent dvi savaites prieš vizitą pasistengti nevartoti jokių vaistų, kad jie nepaveiktų simptomų išreikštumo.

Taip pat gali būti atliekami įvairūs kraujo tyrimai ir alerginiai testai. Šiomis dienomis medicina itin pažengusi, todėl tam tikrais metodais galima nustatyti specifinį žmogaus jautrumą net keliems šimtams įkvepiamųjų ir maisto alergenų (antigenų) ir padaryti tai vos iš kelių lašelių kraujo. Vis dar daug reikšmės turi odos lopo mėginys ir odos dūrio mėginys (tai vieni dažniausiai atliekamų alerginių testų), eozinofilų kiekio nustatymas kraujyje ir t.t.

Alerginio rinito gydymas labai priklauso nuo to, koks simptomų išreikštumas, sezoniškumas, koks paciento amžius ir kaip trikdoma jo gyvenimo kokybė. Pavyzdžiui, tėvai gali numoti ranka į nuolat sloguojantį vaiką, tačiau įrodyta, kad alerginiu rinitu sergantys vaikai kur kas prasčiau miega ir mokosi, todėl jų pasiekimai prastesni.

Vieni populiariausių vaistų – antihistamininiai preparatai. Jie gali būti vartojami vietiškai ir sistemiškai – priklauso nuo to, kokio poveikio tikimasi, tarkime, epizodiniam alerginiam rinitui gali pakakti ir vietinių antihistaminių preparatų. Taip pat labai populiarūs vietiniai gliukokortikosteroidai, kurie stipriai slopina uždegimines reakcijas ir reikšmingai pagerina savijautą. Jie vartojami tokiomis dozėmis, kad nesukeltų sisteminio poveikio. Taip pat gali būti skiriama ir astmos gydymui tinkamų leukotrienų receptorių antagonistų ar dekongestantų. Vis populiaresnė tampa specifinė imunoterapija, kuri gali padėti ne tik palengvinti simptomus, bet ir kovoti su pačia ligos priežastimi.

Nosies plovimas jūros vandeniu gali padėti sumažinti įkvepiamųjų alergenų poveikį

Nosį rekomenduojama ir galima neribotą laiką plauti jūros vandeniu, nes tokiu būdu iš nosies ertmių pašalinama didelė dalis įkvepiamųjų alergenų ir gali palengvėti alerginio rinito simptomai. Quixx soft – tai natūrali priemonė, apsauganti ir drėkinanti jautrias nosies sieneles, padedanti tinkamai filtruoti ir drėkinti orą. Tai yra svarbu, norint išsaugoti sveiką kvėpavimo sistemą. Quixx soft yra natūralus izotoninis nosies purškalas, kuriame yra Atlanto vandenyno vandens, turinčio vertingų mineralų ir mikroelementų, bei alavijų ekstrakto. Druskų koncentracija Quixx soft yra tokia pat, kaip ir natūrali druskų koncentracija organizme, todėl purškalas švelniai veikia nosį. 100 ml Quixx soft yra 28,6 ml Atlanto vandenyno vandens, 71,4 ml išgryninto vandens ir 0,05 g alavijų ekstrakto. Jį galima vartoti vaikams nuo 6 mėnesių, paaugliams ir suaugusiems – tiek kartų, kiek tik reikia, nes jūros vanduo, priešingai nei nosies gleivinės paburkimą mažinantys preparatai, vadinami dekongestantais, nesukelia pripratimo ir įvairių nepageidaujamų reakcijų.

Paruošė vaistininkė Ržtelė Foktienė