3 žingsniai sveikų ir dailių pėdų link

Gražios ir sveikos pėdos – ne mažiau svarbios nei dailios ir išpuoselėtos rankos. Nors jos didžiąją metų dalį gali būti slepiamos batuose, būtent dėl to joms reikia tik dar daugiau dėmesio. Juk mūsų pėdoms tenka atlaikyti labai didelį krūvį, „prakaituoti“ uždaroje avalynėje ir būti nepelnytai pamirštoms.

Tad pasirūpinkime savo pėdomis – taip pagerinsime ir savo bendrąją savijautą, ir jausimės gražesni.

Pėdų valymas

Pėdų odos valymas ir šveitimas – svarbus žingsnis geros pėdų išvaizdos link. Geriausias pėdų valymui tinkamos vonelės receptas yra jūros druskos ir sodos derinys. Papildomai galite įspausti šviežios citrinos sulčių arba įlašinti eterinio aliejaus. Pavyzdžiui, arbatmedžių aliejus veiks baktericidiškai ir bakteriostatiškai, o levandų ar pušų aliejus veiks atpalaiduojančiai. Labai gerą minkštinimo efektą suteikia muilo drožlės, tad pėdų valymui ir šveitimui skirtą vonelę galite papildyti ir jomis – tiesiog įtarkuokite šiek tiek muilo į vonelę. Maždaug į 3-4 litrus šilto arba karšto (ne per karšto) vandens reikėtų įdėti po 3-4 šaukštus jūros druskos ir 1-2 šaukštus sodos. Jūros druska atpalaiduoja, dezinfekuoja ir gerina kraujotaką, o soda minkština odą ir paruošia ją šveitimui. Pati geriausia pėdų vonelės dalis – visiškas 15-20 minučių trunkantis atsipalaidavimas, kai pailsi ne tik pėdos, bet ir visas kūnas. Galite tiesiog paskaityti knygą ar pagalvoti apie malonius planus. Dar neištraukę pėdų iš vandens galite jas pašveisti natūraliu šveitikliu arba pemza, kad pasišalintų negyvos odos ląstelės. Šveiskite sukamaisiais judesiais. Galite atlikti ir pėdų masažą. Pasirūpinkite nagais – kirpkite juos tiesiai, jokiu būdu ne lanku, kitaip jie gali įaugti ir sukelti uždegimą.

Pėdų prakaitavimo mažinimas

Pėdų prakaitavimo profilaktikai puikiai tiks šalavijo vaistinės augalinės žaliavos vonelės. 2 šaukštus džiovintų šalavijo lapų reikėtų užpilti stikline verdančio vandens, palaikyti apie 15-20 minučių ir šį nuovirą supilti į 3-4 litrus šilto vandens, kurį galima papildyti arbatmedžių arba pušų eteriniu aliejumi. Tokioje vonelėje pėdas reikėtų palaikyti bent 20-30 minučių. Ji gerina pėdų kvapą, mažina prakaitavimo tikimybę, tonizuoja. Jeigu norisi atpalaiduojančios ir įtampą sumažinančios pėdų vonelės, tuomet puikiai tiks ramunėlių ir pipirmėčių vaistinių augalinių žaliavų užpilais papildytos pėdų vonelės.

Pėdų odos minkštinimas ir puoselėjimas

Pėdų minkštinimui tinkama sodos ir pieno vonelė. Pašildykite kelis litrus riebesnio pieno ir įdėkite du šaukštus sodos. Pamirkykite pėdas tokioje vonelėje apie 20 minučių ir patepkite jas maitinamuoju kremu. Puikiai tiks ir puikių minkštinamųjų savybių turintis glicerolis (glicerinas), kurio galima įsigyti vaistinėje ir daugumoje kosmetikos parduotuvių.

Kitas puikus ir paprastas maitinamosios pėdų vonelės receptas – keletas šaukštų sodos ir penki šaukštai augalinio aliejaus, kuris suminkštins pėdų odą. Puikiai tiks migdolų, makadamijų, arganų aliejus. Beje, aliejumi pėdas galima įtrinti  ir po vonelės procedūrų – jos bus minkštos ir švelnios. Tik atsargiai – nepaslyskite.

Dėmesio: jei ant Jūsų pėdų atsiranda negyjančių žaizdų, jų oda labai kieta ir sutrūkinėjusi, o nagai pažeisti, turėtumėte kreiptis į gydytoją, nes tai gali būti tam tikrų lėtinių ligų ženklas.

Paruošė vaistininkė Rūtelė Foktienė