Gal jau sergate venų varikoze?

Venų varikozė – klastingesnė liga, nei Jums gali pasirodyti. Vis pasikartojantis kojų nuovargis ir sunkumas gali būti pirmieji gresiančios lėtinės ligos požymiai – deja, bet į tokius dalykus dažnas mūsų tik numoja ranka ir visai nekreipia dėmesio. Vis dėlto daugumą moterų į gydytojo kabinetą atveja pakitusi kojų išvaizda, o vyrai neretai sulaukia ir atvirų opų atsivėrimo. Gera žinia ta, kad ir vyrai vis labiau pradeda rūpintis savo sveikata. Nors ši liga juos paliečia rečiau nei moteriškosios lyties atstoves, tačiau venų varikozė kartais nepaiso nei paciento lyties, nei jo amžiaus.

Į kokius pirmuosius venų varikozės (vienos iš lėtinio kraujotakos nepakankamumo išraiškos) simptomus būtinai reikėtų atkreipti dėmesį? Kas gresia, jei venų varikozė nebus tinkamai gydoma ir kontroliuojama? Ar venų būklės ištyrimas skausmingas? Apie tai ir dar daugiau skaitykite toliau.

Venų varikozė – tyliai sėlinanti liga

Kojų venų varikozė – tai lėtinė liga, kurios metu pažeidžiamos kojų venos.  Dažniausiai kraujotakos sutrikimų atsiranda dėl nepilnavertiškai veikiančių venų vožtuvėlių, kurie idealiu atveju saugo, kad kraujas tekėtų tik viena kryptimi – nuo tolimiausių kojų vietų link širdies. Tačiau tuomet, kai atsiranda didesnių ar mažesnių venų vožtuvėlių pažeidimų, dalis kraujo pradeda tekėti retrogradine (atbuline) kryptimi. Dalis jo kaupiasi apatinėse galūnėse, formuojasi kraujo stazės ir tokiu būdu pažeidžiama vis daugiau venų vožtuvėlių. Atsiranda simptomų, kurie galimai praneša apie besivystantį lėtinį venų kraujotakos nepakankamumą – besiplečiančios venos yra vienas iš tokių požymių, tačiau plika akimi matomas venų tinklas ant kojų dažniausiai jau nebebūna pats pirmasis simptomas, į kurį jau reikėtų atkreipti dėmesį.

Trumpai apie pagrindines venų varikozės priežastis

Manoma, kad didžiausią įtaką tokiam kojų venų vožtuvėlių pažeidimui turi paveldimumas, vis dėlto labai daug įtakos daro ir gyvenimo būdas. Tarkime, venų varikozė kur kas dažniau išsivysto stovimą ir sėdimą darbą dirbantiems žmonėms, todėl ji kartais net vadinama profesine kirpėjų ar tolimųjų reisų vairuotojų liga. Ir tai tik keletas venų ligų išsivystymą paskatinančių priežastys – vieno paciento kojų venų būklę gali veikti net keli faktoriai vienu metu, pavyzdžiui, moteris vartoja kontraceptines tabletes, rūko, geria per mažai skysčių ir dar dirba stovimą darbą – tokiai moteriai įvairių kraujotakos ligų tikimybė bus kur kas didesnė nei reguliariai sportuojančiam ir jokių žalingų įpročių neturinčiam vyrui, kurio nei vienas iš tėvų nesirgo venų varikoze.

Pirmieji galimos venų varikozės simptomai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį

Patys pirmieji besivystančio lėtinio venų kraujotakos nepakankamumo simptomai gali būti kojų skausmas, nuovargis, lengvas patinimas ir odos tempimas. Šie simptomai yra gana apgaulingi, nes dauguma pacientų mano, kad visiškai normalu, jei kojos vakarais patinsta, jas skauda, jaučiamas jų nuovargis ir toks sunkumas, tarsi jos būtų švininės.

Ligai progresuojant toliau, šie simptomai per naktį gali ir neišnykti – tai rodo tolimesnį ligos vystymąsi. Vėliau ant kojų pradeda matytis sutrūkinėjusių kapiliarų, odos spalvos pasikeitimų ir išsiplėtusių venų (kai kuriems pacientams pirmiau pastebimi estetiniai defektai, vėliau pasireiškia fiziniai simptomai).

Geriau išsitirti kuo anksčiau, nes ši liga progresuoti niekuomet nesustoja. Ant kojų galiausiai gali atsiverti negyjančių opų, taip pat gali ir prasidėti venų uždegimas, formuotis gyvybei pavojingi trombai ir išsivystyti antrinės bakterinės infekcijos.

Kojų venų tyrimas tikrai neskausmingas ir gana greitas – jo bijoti tikrai nereikia, nes kraujagyslių chirurgas, pasitelkdamas ultragarsą, gali labai tiksliai įvertinti pirminę venų būklę ir parinkti patį tinkamiausią gydymą, jei tik jo reikia.

Lioton gelis – pirmoji pagalba sunkioms ir pavargusioms kojoms

Lioton 1000 TV/g gelis – greitai ir veiksminga pagalba patinusioms ir pavargusioms kojoms. 1 g gelio yra 1000 TV heparino natrio druskos. Vartojant gelį pažeistoje vietoje heparinas apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo paviršinėse venose, gerina vietinę mikrocirkuliaciją (kraujotaką smulkiosiose kraujagyslėse) ir mažina patinimą. Lioton gelis vartojamas mazginio venų išsiplėtimo ir jo sukeliamų komplikacijų (kraujo krešulių susidarymo pažeistose venose esant jų sienelių uždegimui arba be jo, uždegimo šalia venų esančiuose audiniuose bei opų, susidariusių odoje virš išsiplėtusių venų) gydymui. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Paruošė vaistininkė Rūtelė Foktienė