Trys patarimai, padėsiantys pagerinti protinę veiklą

Skundžiatės atminties sutrikimais? Jums sunku įsiminti informaciją ir panaudoti ją praktiškai? O gal Jūsų smegenys patiria didesnį, nei įprasta, protinį krūvį? Pristatome Jums 3 paprastus būdus, padėsiančius pagerinti smegenų veiklą ir lengviau pasiekti trokštamų rezultatų.

1) Koncentruokitės į atliekamas užduotis

Iš savo smegenų reikalaudami atlikti kelis darbus vienu metu, darome sau meškos paslaugą. Koncentruokimės tik į vieną dalyką vienu metu – tai padės padidinti produktyvumą. Nors gali pasirodyti, kad per didelė prabanga vienu metu tik atsakinėti į elektroninius laiškus, tuo pačiu metu neatsakinėjant į skambučius, būtent toks ir yra kelias į didesnį susikoncentravimą, geresnę atmintį ir sėkmingesnį mokymąsi. Keletas patarimų, padėsiančių dirbti ir mokytis efektyviau:

  • Jei būtina atlikti kokią nors užduotį, geriausia susikoncentruoti tik į ją.
  • Mobilusis telefonas galėtų likti kitoje patalpoje, kad nekiltų noras į jį nuolat žvilgčioti ir tikrinti socialinius tinklus ar naujienas.
  • Geriau, kai fone nėra jokių dirgiklių, pavyzdžiui, nėra įjungto televizoriaus ar radijo imtuvo.
  • Laiko planavimas padeda išvengti papildomo streso ir pojūčio, kad nieko nespėjame. Stresas gali labai ženkliai padidinti išsiblaškymą ir sumažinti informacijos įsiminimo galimybes.
  • Daugiau protinių sugebėjimų reikalaujančias užduotis geriausia atlikti tuomet, kai smegenys pačios aktyviausios. Dažniausiai tai – pirmoji dienos pusė. Tad ryte geriau atlikti proto aštrumo reikalaujančius darbus, o po pietų pasilikti „mechaninius“ darbus.

2) Kasdien judėkite

Reguliari fizinė veikla mūsų smegenims tokia pati svarbi kaip ir maistingi produktai, kuriuose gausu baltymų, gerųjų riebalų ar flavonoidų. Kardiotreniruotės padeda pagreitinti širdies darbą, spartinti kraujotakos procesus ir medžiagų apykaitą. Tad, savaime suprantama, daugiau deguonies patenka ir į mūsų smegenis. Smegenys itin jautrios deguonies trūkumui (hipoksijai), tad labai svarbu pasistengti, kad deguonies tiekimas joms visuomet būtų optimalus. Pakankamą deguonies ir maistinių medžiagų tiekimą ir net jų kiekio smegenyse padidinimą padeda užtikrinti reguliari mankšta. Negana to, judėjimo metu gaminasi ir kitos naudingos medžiagos, pavyzdžiui, neuromediatoriai, kurie aktyvina smegenų darbą ir laimės hormonai, kurie padeda stimuliuoti įvairius fiziologinius procesus, tarp jų – ir protinę veiklą. Turėtume bent 3-5 kartus per savaitę pajudėti taip, kad suprakaituotume. Viena treniruotė turėtų trukti bent 40-45 minutes. Galime rinktis tokias sporto šakas, kurios teikia mums malonumą – tai gali būti energingas vaikščiojimas arba bėgiojimas, plaukiojimas baseine, šokiai. Kardiotreniruotes galima derinti su jėgos pratimais ir tempimo pratimais – tokiu būdu pasiekiamas kompleksinis efektas. Tyrimais įrodyta, kad reguliarus fizinis aktyvumas reikšmingai pagerina kognityvines funkcijas – asmeniui lengviau įsiminti informaciją, susikoncentruoti, išsakyti mintis žodžiu ir raštu, dirbti protinį darbą, skaičiuoti ir t.t. Sportuojantys asmenys daro mažiau klaidų ir teorinę informaciją efektyviau panaudoja praktikoje. Įvairių tyrimų rezultatai rodo, kad po metus trunkančio reguliaraus fizinio aktyvumo buvo pasiekta puikių rezultatų. Tie asmenys, kurie sportavo reguliariai, galėjo džiaugtis tuo, kad lengviau įsimena vardus, vietovių pavadinimus ir skaičius nei tie, kurie metus praleido sėsliai. Tai svarbu visiems – nesvarbu, ar esame studentai, ar darbingo amžiaus asmenys ar jau džiaugiamės garbingu amžiumi. 

3) Vartokite specialius preparatus

Šiandien sukurta įvairiausių maisto papildų, galinčių padėti mūsų smegenims gauti daugiau joms reikalingų medžiagų. Vis dėlto ne visi maisto papildai gali suteikti norimą efektą. Ateities vaistais vadinami ir vis daugiau populiarumo įgaunantys nootropai teigiamą naudą pažintinėms funkcijoms gali suteikti jau šiandien. Nootropai ypatingi tuo, kad jie gerina smegenų ląstelių metabolizmą, apsaugo jas nuo žalingo poveikio ir gerina sugebėjimą mokytis, įsiminti informaciją, susikoncentruoti. Dėl jų poreikio ir vartojimo reikėtų pasitarti su savo gydytoju.

Farmacininkė Rūtelė Foktienė