Kodėl žmogui reikalingos atostogos?

Atlikta daug mokslinių tyrimų, įrodančių, kad atostogos labai svarbios žmogaus fizinei ir emocinei gerovei. Tačiau ne visi, pajutę nuovargio simptomus, skuba atostogauti. Šiame straipsnyje rasite priežasčių, kodėl žmogui reikalingos atostogos ir požymių, rodančių, kad jau metas pailsėti.

Kodėl žmogui reikalingos atostogos?

Pagrindinė priežastis – paprasčiausias poilsio poreikis. Atostogaujant geriau pasijuntama ne tik fiziškai, bet ir emociškai. Šiandien daugybė įmonių po truputėlį trumpina darbo dieną, nes tyrimai rodo, kad trumpesnė darbo diena netgi didina produktyvumą. Tačiau tik trumpesnės darbo dienos nepakanka – kiekvienas darbuotojas per metus turėtų turėti bent 2 savaites nepertraukiamų atostogų, nes paprastai tik antrąją savaitę organizmas pajunta poilsio režimą ir visiškai atsipalaiduoja. Teigiama, kad atostogos mažiausiai 8 procentais padidina darbuotojo kūrybingumą, tad po jų jis grįžta ne tik pailsėjęs, bet ir kupinas naujų idėjų, tikslų ir siekių.

Kokie požymiai rodo, kad jau metas atostogauti?

  • Sutriko Jūsų miegas

Miego sutrikimai, nors ir nesunkūs, gali būti pirmasis ženklas, kad esate pervargęs. Juk po sunkios, įtemptos ir įspūdžių pilnos dienos daug sunkiau užmigti, ar ne? Tokie vienkartiniai miego sutrikimai paprastai nieko blogo nepraneša. Vis dėlto kai užmigti sunku kone kasnakt, tuomet jau vertėtų savęs paklausti – galbūt metas atitrūkti nuo darbų? Ilgalaikis poilsio trūkumas tik dar labiau didina nuovargio ir perdegimo riziką.

  • Darote daug klaidų

Žmogaus smegenys sukurtos taip, kad po intensyvaus darbo joms gyvybiškai reikalingas poilsis. Jei šio poilsio negaunama pakankamai, pradeda trikti kognityvinės funkcijos – sunkiau susikaupti, įsiminti informaciją, atlikti skaičiavimus, dėstyti mintis, priimti sprendimus ir t.t. Pradedama daryti daugiau klaidų. Prastėjanti atmintis ir nuolat kamuojantis išsiblaškymas gali būti pirmieji požymiai, kad jau metas pasiimti atostogų.

  • Ieškote greito atsipalaidavimo būdų

Pastebite, kad vis dažniau vietoje intensyvios sporto treniruotės rankose atsiduria ledų porcija ar vyno taurė? O filmo jau nebežiūrite be sklidino dubens bulvių traškučių? Vietoje sveikos vakarienės vis dažniau norisi greitojo maisto? Tokia greitų atsipalaidavimo būdų paieška gali pranešti apie stiprų nuovargį ir perdegimo sindromą. Blogiausia tai, kad nesveiko maisto ir alkoholio vartojimas bei rūkymas tik dar labiau sekina organizmą. Ilgalaikėje perspektyvoje patiriama tik dar daugiau žalos – organizmas dar labiau „pavargsta“.

  • Jaučiate apatiją, nuovargį ir nuobodulį

Jūsų niekas nebemotyvuoja ir atrodo, kad visos dienos pilkos, niūrios ir vienodos? Nebedžiugina nei darbas, nei poilsis po jo, nes, Jūsų nuomone, Jūs vis tiek visą laiką dirbate? Atsiranda minčių, kad darbas užima visą Jūsų gyvenimą? Nebeliko jokios motyvacijos hobiams ir draugams? Net ir pačios mažiausios problemos atrodo labai didelės, pykstatės su artimiausiais žmonėmis ir patiriate santykių problemų? Jus erzina net parduotuvės kasų pypsėjimas? Tokios mintys ir tokios emocijos gali pranešti apie skubų atostogų poreikį.

  • Jaučiate neaiškios kilmės lėtinius skausmus

Ilgalaikis stresas ir nuovargis taip išsekina organizmą, kad žalojama ne tik emocinė, bet ir fizinė sveikata. Vienas įprasčiausių sutrikdytos fizinės sveikatos požymių – lėtiniai skausmai. Gali skaudėti apatinę nugaros dalį, krūtinę, galvą, viso kūno raumenis. Neretai sutrinka virškinimo funkcija, girdimi širdies tvinksniai, atsiranda galvos svaigimas ir t.t. Dažniau gali pulti įvairios infekcinės ligos, nes išsenka ir imuninės sistemos apsauginiai mechanizmai. Tokių sveikatos sutrikimų geriau net nelaukti.

Farmacininkė Rūtelė Foktienė