Penkios naudingos agurkų savybės

Švieži agurkai kvepia vasara, ar ne? Ar žinote, kad šviežias agurkas ir šviežias medus – puikus derinys? O ar žinojote, kad agurkai naudingi ne tik mūsų sveikatai, bet ir grožiui?

Agurkuose randama ne tik vandens

Vienas neluptas, vidutinio dydžio agurkas turi apie 30 kcal. Žinoma, didžiąją dalį agurko sudėties sudaro vanduo. Tačiau jame visiškai nėra riebalų, yra tik apie 6 gramus angliavandenių ir apie 3 gramus baltymų. Tokiame vidutiniame neluptame agurke taip pat randama apie 2 gramus skaidulinių medžiagų, apie 10 procentų vitamino C paros normos ir net daugiau nei 50 procentų vitamino K paros normos. Suvalgę vieną vidutinį agurką gautume apie 10 procentų magnio paros normos. Taip pat agurkuose randami nedideli kiekiai vario, mangano fosforo, kalio ir šiek tiek B grupės vitaminų, vitamino A. Agurkuose taip pat yra antioksidantų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, kurios padeda palaikyti organizmo sveikatą ir rūpintis grožiu.

Penkios naudingos agurkų savybės

1) Apsaugo organizmą nuo skysčių netekimo (dehidratacijos) – agurkuose daug vandens, kurio organizmui gali pritrūkti dėl pačių įvairiausių priežasčių. Skysčių netekimui itin jautrūs vaikai, tad juos ypatingai reikėtų skatinti gerti vandenį ir valgyti kuo daugiau agurkų. Dehidratacijos išvengti padės ne tik pačių agurkų valgymas, tačiau ir vandens pagardinimas agurkų riekelėmis – toks vanduo daug skoningesnis ir jį maloniau gerti. Per parą sveikam žmogui reikėtų išgerti bent 6-8 stiklines vandens, o podagra sergantiems asmenims kiekis gali būti padidinamas net iki 3-4 litrų per parą. Taigi pagardinkite vandenį agurkais, mėtomis, arbūzais, citrinomis, melionais, apelsinais, bazilikais ir mėgaukitės vasaros teikiamais malonumais.

2) Padeda palaikyti normalią elektrolitų pusiausvyrą. Agurkuose vanduo dera su nedideliu kiekiu mineralinių medžiagų, kurios padeda palaikyti normalią organizmo elektrolitų pusiausvyrą. Tai itin svarbu karščių metu, kai gausiai prakaituojama ir kartu su prakaitu netenkama ne tik vandens, bet ir dalies mineralinių medžiagų. Po intensyvesnių sportinių treniruočių keletas agurkų padeda organizmui greičiau atsigauti. Šaunu ir tai, kad agurkus nėra sudėtinga įtraukti į savo kasdienę mitybą.

3) Veiksmingai valo organizmą. Natūraliai užaugintuose agurkuose gausu švaraus vandens, kuris padeda valyti ir detoksikuoti organizmą, o šioje daržovėje esančios skaidulinės medžiagos veikia tarsi žarnyno šluota. Dėl šios priežasties agurkai yra viena populiariausių daržovių, tinkamų iškrovos dienai.

4) Padeda palaikyti optimalų kūno svorį. Agurkai – visai nekaloringi, todėl juos verta dažniau įtraukti į mitybos racioną. Agurkai gali būti valgomi švieži ar šiek tiek rauginti. Visuomet geriau rinktis šviežius ar namie raugintus agurkus, nei parduotuvėje įsigytus konservuotus agurkus, nes juose gali būti daug pridėtinio cukraus. Agurkai taip pat yra puikus salotų ingredientas. Dažnas mėgavimasis agurkais tikrai nepridės papildomų kilogramų, o ilgainiui netgi padės sulieknėti. Žinoma, sveika mityba turėtų būti derinama su reguliariu fiziniu aktyvumu – tokiu būdu įmanoma pasiekti pačių geriausių rezultatų.

5) Padeda palaikyti normalų odos drėgmės lygį. Agurkų riekelės – vienas žinomiausių greitai odos pabrinkimą mažinančių ir gerą odos išvaizdą grąžinančių priemonių. Vis dėlto odą svarbu drėkinti ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Reikėtų valgyti kuo daugiau agurkų tam, kad oda būtų lygi, skaisti ir tinkamai sudrėkinta. Agurkais papildytas vanduo yra puikus odos valomasis skystis, o tarkuoti agurkai pasitarnaus kaip gaivumo ir lengvumo pojūtį suteikianti veido kaukė. Agurkų ekstraktas yra vienas populiariausių valomosios ir gaivinamosios kosmetikos sudėtinių dalių. Tikriausiai teko matyti ne vieną odos šveitiklį, toniką ar kremą su natūraliomis iš agurkų išgautomis medžiagomis.

Pabaigai

Taigi agurkai turėtų būti įtraukti į kiekvieno iš mūsų mitybos racioną. Juk juose be gryno vandens yra ir vitaminų, mineralų bei antioksidantų. Agurkai padeda palaikyti organizmo vandens lygį, išlaikyti optimalų kūno svorį. Kai kurie tyrimai rodo, kad agurkai labai naudingi kaulams (dėl gana nemažo vitamino K kiekio). Taip pat teigiama, kad jie gali padėti palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje, normalų kraujo spaudimą ir reguliarų tuštinimąsi. Be to, agurkus tikrai nesudėtinga įtraukti į kasdienį mitybos racioną.

Vaistininkė Rūtelė Foktienė