Mankštinkite ne tik raumenis, bet ir smegenis

Fizinis aktyvumas naudingas ne tik Jūsų raumenims, bet ir smegenims. Be to, kasdien vertinga „pamankštinti“ ir pačias smegenis. Kaip tai padaryti?

Reguliariai judėkite ir padėkite smegenims įsisavinti daugiau deguonies

Subalansuoto gyvenimo būdo pagrindą sudaro ne tik sveika mityba, bet ir reguliarus bei optimalus fizinis krūvis. Jis svarbus ne tik gerai fizinei sveikatai palaikyti – jis būtinas ir gerai emocinei būklei, proto aštrumui, mokymosi gebėjimams ir įvairioms kitoms pažintinėms funkcijoms.

Sporto naudą smegenims paaiškinti gana paprasta – sportuojant greitėja medžiagų apykaita, intensyvėja kraujotaka, gerėja kvėpavimo procesai, todėl didesni deguonies kiekiai pristatomi ir smegenims. Be to, optimalios treniruotės metu pasigamina ir įvairių neuromediatorių, kurie smegenų darbą veikia labai teigiamai. Gerinama ir nuotaika, produktyvumas, darbingumas ir t.t. Be to, stiprinama imuninė sistema, organizmo adaptyvumas įvairiems aplinkos faktoriams ir didinamas bendras organizmo tonusas.Reguliariai judėti ypatingai svarbu tiems, kurie dirba protinį darbą, nes ilgalaikis „užsisėdėjimas“ prie darbo stalo lėtina ir medžiagų apykaitą, ir smegenų darbą.

Ką turime galvoje, sakydami „optimali treniruotė“? Sveikos širdies palaikymui, gerai smegenų veiklai ir bendrajai sveikatos būklei kasdien reikėtų pajudėti bent po pusvalandį. Dar geriau, jei per savaitę atliekamos 3-5 treniruotės, kurių metu pagreitėja kvėpavimas, širdies ritmas ir suprakaituojama – tai rodo, kad mankšta buvo efektyvi.

Mankštinkite ne tik raumenis, bet ir smegenis

Kitas svarbus būdas pagerinti protinę veiklą – leisti smegenims „žinoti“, kad jos mums labai reikalingos kiekvieną dieną. Paprastai tariant, jos kasdien turėtų būti mankštinamos įvairiais pratimais. Reikėtų pasirinkti sau priimtiniausią „smegenų mankštos“ rūšį, kad ją norėtųsi atlikti reguliariai. Tai galėtų būti kryžiažodžių ir galvosūkių sprendimas, žaidimas šaškėmis ar šachmatais, įvairių kalbų ar programavimo pagrindų mokymasis ir kt. Šiandien sukurta įvairių kompiuterinių žaidimų ar mobiliųjų programėlių, kurios taip pat gali prisidėti prie proto „aštrinimo“, tačiau sveikatos specialistai visuomet pirmiausiai ragina rinktis natūralias priemones, o ne ekranus, kurie smegenis gali dar labiau gali sudirginti. Ypač tuomet, kai įvairūs loginiai žaidimai žaidžiami prieš miegą.

Šiuolaikinis gyvenimo būdas, kai viskas „patiekta tarsi ant lėkštutės“, gali priversti smegenis tingėti. Tikrai naudinga įsiminti savo asmens kodą ar įvairius slaptažodžius vietoje to, kad kiekvieną kartą jų ieškotume užrašų knygelėje. Vertėtų pasistengti įsiminti ir tai, kaip orientuotis tam tikroje nedaug pažįstamoje aplinkoje. Dažnas net nemėgina ko nors įsiminti – pamiršta kortelės PIN kodą, nes visur galima atsiskaityti bekontakčiu būdu, nenaudoja grynųjų pinigų, nes taip juk nereikės skaičiuoti. Kiti net ir vaikščioja su navigacijos pagalba… Telefone ar užrašų knygelėje užrašyti visi prisijungimų slaptažodžiai, arba, dar patogiau, visi įrenginiai prijungti prie įvairių tinklapių, o slaptažodžiai jau seniausiai pamiršti. Tai tiesus kelias į smegenų „tingėjimą“ ir jų galimybių neišnaudojimą. Tad kasdienė smegenų stimuliacija, didesnių iššūkių kėlimas ir naujų dalykų mokymasis turėtų padėti palaikyti proto aštrumą, atmintį ir sugebėjimą susikaupti. Mankštinkite ne tik raumenis, bet ir smegenis. Ir tai darykite kasdien, su malonumu.

Nootropai – kai į pagalbą ateina mokslo pasiekimai

Nootropai skirstomi į keletą grupių. Vienas populiariausių ir natūralios kilmės nootropų yra standartizuotas dviskiaučio ginkmedžio ekstraktas (lot. Gingko biloba), kuris turi neuroprotekcinį poveikį. Daug vilties šiandienos ir ateities kartoms teikia ir receptiniai vaistai, kurie skirti ne tik tam tikrų neurologinių, neurodegeneracinių ir psichoemocinių ligų gydymui, bet puikiai pasitarnauja siekiant pagerinti atmintį, mokymąsi, darbingumą, netgi motyvaciją ir nuotaiką. Įvairūs moksliniai tyrimai rodo, kad gama aminosviesto rūgšties dariniai, pavyzdžiui, pramiracetamas gerina ne tik sugebėjimą susikoncentruoti ir asmens dėmesingumą, bet ir prisideda prie kūrybiškumo. Dėl nootropų vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku, nes sveikiems asmenims jie rekomenduojami ne visuomet. Kiekvienas atvejis turėtų būti nagrinėjamas individualiai, o maisto papildus ir vaistus reikėtų įsigyti tik iš patikimų prekybos vietų, nes šiandien tai viena labiausiai klastojamų medikamentų rūšių.

Paruošė vaistininkė Rūtelė Foktienė