Problema, galinti sugriauti poros santykius

Apie priešlaikinės ejakuliacijos problemą kalbama vis daugiau ir vis drąsiau. Ir gerai, nes tai yra toks pats svarbus lytinės sveikatos sutrikimas, kaip ir bet kuri kita liga ar sindromas, kuris gali menkinti gyvenimo kokybę, priversti jausti blogas emocijas, vengti suartėjimo ir panašiai.

Taigi kas yra priešlaikinė ejakuliacija, kaip ją atpažinti ir ką daryti, jei manote, kad ji galimai aplankė ir Jūsų porą?

Priešlaikinė ejakuliacija – dažnesnė bėda, nei gali pasirodyti

Priešlaikinė ejakuliacija (PE) – tai vienas labiausiai paplitusių lytinės funkcijos sutrikimų, kuris dažniausiai kamuoja jaunesnius, dar 60 metų nesulaukusius vyrus. Skaičiuojama, kad PE vargina mažiausiai vieną iš penkių vyrų arba maždaug 20 proc. lytiškai aktyvių vyrų, tačiau kai kuriuose šaltiniuose galima rasti informacijos, kad problema palietusi net kas trečią vyrą. Pripažinkime – skaičiai tikrai dideli. Vis dėlto to nepakanka, kad problema būtų tinkamai sprendžiama. Nors PE yra dažnesnė nei erekcijos sutrikimas, deja, bet tai yra vienas rečiausiai diagnozuojamų ir gydomų lytinės funkcijos sutrikimų. Pasirodo, kad į gydytojus kreipiasi tik 9-10 proc. šią problemą išgyvenančių vyrų.

Priešlaikinės ejakuliacijos diagnozei svarbūs tam tikri kriterijai

Manoma, kad visą gyvenimą trunkanti PE, kurios tipas pasitaiko kur kas dažniau, kyla ne tik dėl tam tikrų psichologinių priežasčių, bet ir dėl kai kurių sveikatos sutrikimų. Įrodytas ryšys tarp PE ir serotonino – jo koncentracijos ir perdavimo sistemos sutrikimai gali nulemti ir PE pasireiškimą. PE, kaip klinikinis simptomas, pirmą kartą buvo aprašytas dar 20 amžiaus pirmojoje pusėje, tačiau tik visai neseniai apie jį pradėta kalbėti kur kas daugiau. Jau tuomet PE buvo skirstoma į pirminę arba visą gyvenimą trunkančią PE ir antrinę arba įgytą PE. Šiandien egzistuoja tam tikri medicininiai kriterijai, padedantys nustatyti PE ir pradėti tinkamai ją gydyti:

  • Pernelyg trumpas laikotarpis nuo prasiskverbimo į makštį iki sėklos išmetimo. Sunkiausia tiems vyrams, kurie ejakuliuoja dar iki penetracijos, t.y. sėklos išsiveržimas įvyksta dar paruošiamųjų glamonių metu. Gali nutikti ir taip, kad ejakuliuojama įsiskverbimo momentu – tuomet lytinis aktas nutrūksta praktiškai tą pačią akimirką. Atliktos apklausos rodo, kad maždaug kas antras vyras sėklos išsiveržimą patiria dar prieš penetraciją – taigi tokiu atveju neįmanomas ne tik suartėjimas, bet gali kilti ir rimtų vaisingumo problemų;
  • Ejakuliacijos savikontrolės stoka – vyras visiškai negali kontroliuoti sėklos išmetimo ir šis procesas nuo jo nepriklauso tiek, kiek jis norėtų;
  • Trečias, tačiau ne mažiau svarbus PE diagnostinis kriterijus yra susijęs su paciento patiriamomis emocijomis – jei ankstyva ejakuliacija jam sukelia nepatogumą, nerimą, nusivylimą, nepasitikėjimą savimi, artumo vengimą, tuomet negydoma problema gali dar labiau pagilėti.

Priešlaikinė ejakuliacija nėra susijusi tik su trumpesne lytinio akto trukme

PE problemos negalima „nurašyti“ vien tik trumpesnei lytinio akto trukmei. Galbūt porai užtenka ir kelias minutes trunkančio suartėjimo. Vis dėlto jei bent vienas iš partnerių jaučia nusivylimą dėl tokios situacijos, reikėtų pasikalbėti ir mėginti išspręsti problemą, nes nepasitenkinimas, nusivylimas ir artumo vengimas gali paskatinti net santykių griūtį.

Laimingas lytinis gyvenimas yra svarbi kokybiškos kasdienybės dalis

Kokybiškas lytinis gyvenimas būtinas bendrajai asmens sveikatai ir laimingiems santykiams ir, priešingai, lytinis nepasitenkinimas gali sukelti nerimą, pyktį, nusivylimą, frustraciją ir kitus neigiamus jausmus. Tad jei medicininiai PE kriterijai nesvetimi ir Jums, ir jei dėl kažko nerimaujate, pasikalbėkite su savo partnere/ partneriu ir apsilankykite gydytojo urologo kabinete. Tai galite padaryti ir kartu, nes palaikymas labai svarbus. Beje, Lietuvoje yra vienintelis geriamas vaistas, kuris skirtas šiai problemai gydyti – galbūt jis tiktų ir Jums. Venkite klastočių, o dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Farmacininkė Rūtelė Foktienė