Pilvą pūsti gali ir dėl psichogeninių priežasčių

Meteorizmas arba pilvo pūtimas – itin nemaloni būklė. Ji atsiranda dėl per didelio dujų susikaupimo žarnyne. Jei normalus dujų kiekis žmogaus virškinimo trakte yra apie kelis šimtus mililitrų, jaučiant meteorizmo simptomus šių dujų kiekis gali būti net kelis kartus didesnis. Ir ne visuomet nemalonūs simptomai priklauso tik nuo dujų kiekio – jautresniems asmenims varginančius simptomus gali sukelti ir mažesnis dujų kiekis, ypač jeigu sutrinka normalus dujų pasišalinimas. Taigi kokios dažniausios pilvo pūtimo priežastys ir ką tokiu atveju daryti?

Dažniausios meteorizmo priežastys

Meteorizmo priežastys paprastai skirstomos į dvi dideles grupes:

  • Organinės kilmės priežastys, atsirandančios dėl žarnų nepraeinamumo, uždegiminių ligų, virškinimo fermentų trūkumo, įvairių lėtinių ligų ir kt.;
  • Funkcinės kilmės priežastys, atsirandančios dėl įvairių žarnyno judesių (motorikos) ir medžiagų absorbcijos sutrikimų. Tarkime, sergant dirgliosios žarnos sindromu, pacientui būdinga motorinė neurozė, kurios metu sutrinka ir žarnyno judesiai, ir įsisavinimo procesai. Paūmėjimų metu pilvo pūtimas gali būti labai ryškus ir varginantis.  

Taigi pūsti pilvą gali ne tik dėl tam tikro suvalgomo maisto, bet ir dėl žarnų obstrukcijos arba nepraeinamumo. Žarnų obstrukcija gali atsirasti ir dėl vidurių užkietėjimo. Taip pat pilvo pūtimas formuojasi dėl įvairių funkcinių žarnyno sutrikimų ar žarnyno uždegiminių ligų. Nemažai įtakos turi ir suvalgyto maisto kiekis – jei labai dažnai persivalgoma, ypač vakarais, pilvo pūtimas tampa bene kasdiene problema. Ne visi žino, kad meteorizmas gali būti ir inkstų akmenligės ar kasos ligų požymis. Dažniausiai jis atsiranda tuomet, kai kasa gamina nepakankamai virškinimo fermentų. Pilvo pūtimas gali būti susijęs ir mikrofloros pakitimais, kai tam tikrų patogeninių bakterijų skaičius persveria gerųjų bakterijų skaičių ir žarnyne pradeda vyrauti nenaudingi procesai, pavyzdžiui, puvimas.

Pilvo pūtimo vystymasis

Taigi kas vyksta žarnyne pilvo pūtimo metu? Per gausų dujų susikaupimą paprastai nulemia du pagrindiniai procesai, tiksliau, tam tikri jų pakitimai:

  • Per didelis, pagausėjęs dujų patekimas į žarnyną ir arba suintensyvėjusi dujų gamyba žarnų spindyje. Daugiau oro gali patekti per burną, kai jo nuryjama skubotai valgant, daug kalbant ir valgymo metu užsiimant įvairiomis pašalinėmis veiklomis. Ryškesnė aerofagija būdinga ir tuomet, kai geriama daug gazuotų gėrimų, skysčiai vartojami per šiaudelį ir t.t. Pastebėta, kad daugiau oro nuryja nervingi žmonės. Tačiau didesnis dujų kiekis žarnose atsiranda ne tik dėl gausesnio oro nurijimo, bet ir dėl intensyvesnės dujų gamybos žarnų spindyje. Virškinimo proceso metu susidaro ne tik anglies dioksidas ir vandenilis, bet ir kitos dujos, pavyzdžiui, sieros junginiai. Gausesnį įvairių dujų susidarymą gali paskatinti daug angliavandenių ir baltymų turinčio maisto valgymas. Daugumai žinoma, kad pilvo pūtimo intensyvumo gali padidinti ankštinės daržovės, įvairūs miltiniai kepiniai, tam tikri vaisiai, šviežio pieno produktai, fermentuoti maisto produktai ir kt. Dideli augalinio maisto kiekiai taip pat gali būti susiję net ir su labai skausmingu pilvo raižymu
  • Sulėtėjęs dujų pasišalinimas iš žarnyno. Lėčiau ir sunkiau dujos iš žarnyno šalinasi tuomet, kai sulėtėja jų judesiai (motorika) ir sutrinka normalūs absorbcijos procesai. Taip gali nutikti dėl žarnų nepraeinamumo, lygiųjų raumenų sutrikimų. Žarnų raumenų parezę sukelia įvairios priežastys, pavyzdžiui, infekcija ar traumos. Vidurių pūtimas gali pranešti apie uždegimines žarnyno ligas, kasos ar inkstų ligas, endokrinines ligas ir kt. Vertėtų pabrėžti, kad žarnyno būklė labai susijusi su asmens psichologine sveikata, tad dujos kauptis gali ir dėl nerimo, nervinės įtampos, depresijos ir kitų psichogeninių priežasčių.

Kas galėtų padėti, kai pučia pilvą?

Geru poveikiu pasižymi tik fiziniu būdu veikiantis simetikonas – tai reiškia, kad jis nepatenka į sisteminę kraujotaką, yra visiškai inertiškas ir praktiškai neturi nepageidaujamų poveikių rizikos.

Espumisan Easy – tai granulės, kurių sudėtyje yra putojimą slopinančios medžiagos simetikono. Ši medicinos priemonė tinkama siekiant mažinti pilvo pūtimą, atsiradusį dėl dujų susikaupimo, bei tempimo pojūtį pilve, pilvo išsipūtimą, spaudimą viršutinėje pilvo dalyje ir gurgimą skrandyje bei žarnyne. Granulės labai greitai ištirpsta burnoje, todėl aktyvioji medžiaga greitai pasiekia virškinimo traktą, kur pradeda nedelsiant veikti. Granulių nereikia užgerti vandeniu, jos yra malonaus citrinų skonio. Granulių negalima vartoti simetikonui ir kitoms sudedamosioms dalims alergiškiems asmenims. 

Vaistininkė Rūtelė Foktienė