Protmūšių fanams: ar žinote, ką reiškia omega? Nuo raidės abėcėlėje iki žuvų taukų

Stebėjote Tokijo olimpines žaidynes? Turite ar turėjote „Opel“ automobilį? O gal geriate žuvų taukus? Tuomet galite pamanyti, kad jus persekioja žodis „omega“. Jūsų smalsumui ir dėmesiui – kelionė po dalykus, kuriuos šis žodis reprezentuoja. Ir tai ne vien žuvų taukai ar graikų abėcėlės raidė…

24-oji graikų abėcėlės raidė ir tikslieji mokslai

Omega – tai 24-oji, paskutinė, graikų abėcėlės raidė. Atrodo ji paprastai, lengva įsiminti: Ω. Tačiau reikalai abėcėle neapsiriboja… Pavyzdžiui, astronomijoje Ω simboliu žymima kylančio mazgo ilguma (longitude of the ascending node).

Nuo 1848-ųjų šį simbolį kaip logotipą naudoja ir laikrodžius gaminantys šveicarai…

Laikrodžiai „Omega“ (ir Džeimsas Bondas)

Šveicarišką prekės ženklą „Omega“ žinote, jeigu domitės laikrodžiais arba stebėjote olimpines žaidynes, mat nuo 1932-ųjų šis gamintojas atsakingas už laiko skaičiavimą olimpinėse žaidynėse. Tai pavadinimas, minimas greta tokių prabangių laikrodžių kaip „Rolex“. Žodis „prabangių“ čia itin tinka, mat be kelių tūkstančių eurų „Omegos“ nenusipirksite.

Į „Omegą“ tikriausiai atkreipėte dėmesį, jei žiūrėjote filmus apie Džeimsą Bondą. 1995-ųjų filme „Auksinė akis“ (Goldeneye) agentas 007 (aktorius Pierce’as Brosnanas) į nuotykius leidosi pasipuošęs „Omega Seamaster“. 1997-aisiais filme „Rytojus niekada nemiršta“ (Tomorrow Never Dies) vėlgi pasirodė „Omega Seamaster“ – labai panašus modelis. 1999-aisiais filme „Viso pasaulio negana“ (The World Is Not Enough) pasirinktas to paties modelio laikrodis kaip ir 1997-aisiais. 2002-aisiais filme „Pasirink mirtį kitą dieną“ (Die Another Day) – ir vėl tas pats modelis.

2006-aisiais agento 007 vairą perėmė Danielis Craigas. Ir vėl „Omega“, tačiau šį kartą – du skirtingi gamintojo laikrodžiai (tiesa, modelių serija ta pati – „Seamaster“). 2008-aisiais, 2012-aisiais, 2015-aisiais ir 2021-aisiais taip pat pasirinktas „Omega“ prekės ženklas.

Visus šiuos paminėtus laikrodžius sieja ne tik šveicariška prabanga, bet ir labai aukšta kokybė bei didelis atsparumas vandeniui – kaip ir dera leidžiantis į ekstremalius nuotykius.

Omega žuvų taukai

Olimpinėse žaidynėse sportininkų fizinė būklė ypač svarbi. Svarbi ji ir agentui 007, nes kovojant su blogiu reikalingas ne tik nusiteikimas. O gerai organizmo būklei gali praversti omega žuvų taukai.

Omega-3 yra riebalų rūgštys, kurių organizmas pats negamina. Tačiau dėl įvairių priežasčių jos gali būti naudingos ir reikalingos, o tokiam poreikiui atsiradus rekomenduojami būtent žuvų taukai.

Omega-3 žuvų taukų vartojimas nurodomas kiekvieno gaminio instrukcijoje, tačiau visada verta pasitarti su gydytoju. Nėščiosioms, turintiems sveikatos sutrikimų, vartojantiems vaistus – visiems reikėtų pasikonsultuoti su specialistu, ar galima vartoti žuvų taukus. Tiesa, pabrėžtina, kad gydytojas nėščiajai kaip tik gali rekomenduoti gerti žuvų taukus, nes jie turi įtakos vaisiaus ar krūtimi maitinamo kūdikio smegenų bei regėjimo vystymuisi.

Omega-3 žuvų taukai pasižymi ne viena teigiama savybe. Jie gali praversti norint sumažinti blogojo cholesterolio kiekį, pagerinti miego kokybę, padėti reumatoidinio artrito atveju, pagerinti kognityvines smegenų funkcijas.

Tačiau kai kurios savybės – ne visada pageidaujamos. Pavyzdžiui, tai, kad žuvų taukai gali sumažinti kraujo krešulių susidarymo tikimybę, vienais atvejais gali būti traktuojama kaip teigiamas poveikis, kitais atvejais – kaip neigiamas. Tad kilus klausimų tikrai rekomenduojama pasitarti su gydytoju.

Žuvų taukų siūloma tiek skystu pavidalu, tiek kapsulėmis, tad kiekvienas gali pasirinkti priimtiniausią variantą.

Vokiškų automobilių fanams

Na, o pasirūpinus sveikata norisi ir į kokią kelionę leistis… Jeigu keliaujate nuosavu automobiliu ir apskritai mėgstate techniką, jums nesvetimas ir „Opel Omega“ pavadinimas. Taip, tai dar viena sritis, kur figūruoja šis žodis.

Jeigu vairuojate šio modelio automobilį, greičiausiai neturite „Omegos“ laikrodžio. Ir atvirkščiai – jei segite „Omegą“, tuomet mažai tikėtina, kad vairuojate „Omegą“. Viskas paprasta – tai senas automobilis, kainos prasideda nuo kelių šimtų eurų. O už tokį laikrodį galima atseikėti kaip už naują automobilį. Arba kaip už keletą naujų. „Prasčiausiu“ atveju – bent kaip už neblogą naudotą transporto priemonę.

Prisimenate „Opel Rekord“? Automobiliais, jų istorija besidomintys žmonės tikriausiai atsakys teigiamai. Tai štai. „Omega“ 1986-aisiais pakeitė „Rekordą“. Pirmosios kartos „Omega“ dar yra žinoma kaip „Omega A“, 1994-aisiais ją pakeitė modernesnė ir apvalesnė „Omega B“. 1999-aisiais šis antrosios kartos modelis atnaujintas, dizaino patobulinimai priekyje ir gale suteikė automobiliui „šviežumo“: dar ir šiandien toks automobilis gatvėje gali patraukti dėmesį.

Visgi paskutiniai „Opel Omega“ automobiliai parduoti 2004-aisiais, ir koncernas daugiau šio modelio negamino. Apskritai automobilis vertintas (ir dar vertinamas) kaip smagus vairuoti (yra varomas galiniais ratais) ir patogus. Ir, be abejo, kur kas išskirtinesnis už gatvėse dažnai sutinkamą „Vectrą“. Kad „Omega“ gali būti labai nekasdieniškas automobilis: nuo 1990-ųjų iki 1992-ųjų, bendradarbiaujant su „Lotus“ automobilių kompanija, buvo siūloma 3.6 litro, 281 kilovato galios versija!

Šis tas iš lietuviškos muzikos archyvų

Iš automobilių istorijos puslapių vertėtų nusikelti į lietuviškos muzikos aruodą.

1999-ieji. „Bavarijos“ nariai Deivydas Zvonkus ir Juozas Liesis sumąstė projektą, kurį žinote pavadinimu „Omega“ (tiesa, „Omegoje“ dainavo kiti atlikėjai, ne patys „bavarai“). Pavadinimas nieko nesako? O ar prisimenate dainą „Tu mano mergytė“? Tai būtent „Omegos“ kūrybos vaisius, ko gero, vertas hito vardo.

Nors užklota storu užmaršties dulkių sluoksniu, tai muzikos grupė, trumpai, bet gana aktyviai koncertavusi.

Taigi omega – vienas žodis, galintis reikšti skirtingus dalykus. Tai gali būti tiek riebalų rūgštys (ar žuvų taukai, turtingi šių riebalų rūgščių), tiek itin prabangus laikrodis ar senas, bet įdomus automobilis. Jeigu mėgstate protmūšius, kitą kartą turėsite dar vieną variantą, kokį klausimą sugalvoti!